Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 07:57, 24 maj 2017

katel napisał(a)
Iglaki zachwycają , łubiny ogromne a ile Ty masz tego do obrobienia - ło matko

Kasiu troszku tego jest no teraz to siedzę w maliniaku, później trochu ogarnąć muszę jeszcze truskawki, warzywka na razie jeszcze nie zarastają, to nie jest tak źle
Monia81 08:00, 24 maj 2017

Dominika11 napisał(a)
masz białoboka ???

piekne dorodne rośliny - iglaki już masz duże
hosty przepiekne

Domi mam białoboka, to ten na pierwszym zdjęciu z tymi jasnymi przyrostami iglaki rosną i to cieszy bo z roku na rok coraz większe a hosty będą u mnie królować, muszę im tylko odpowiednie miejscówki zapewnić
ElzbietaFranka 22:14, 24 maj 2017

Kupiłam dzisiaj takiego iglaczka "białobok" ten pierwszy z białymi przyrostami mam już dla niego miejsce. On nie rośnie duży góra 2 metry. Można mu uszczykiwać te białe odrosty one później i tak przybierają kolor jaki ma cały świerk. można go prowadzić jako bonsai.
Na przyszłą wiosnę będzie gęściejszy i będzie miał mnóstwo białych odrostów.
ElzbietaFranka 22:41, 24 maj 2017

Monia pamiętaj o tym, że wszystkie hortensje które kwitną na pędach tegorocznych możesz śmiało ciąć wiosną na wys. 10 cm od ziemi wiosną. Ale zrób zdj w tym roku aby to sprawdzić jakie to hortensje.

A tą co masz na zdj. zetnij wszystkie suche pędy w tej hortensji jeżeli nie mają nowych przyrostów (nie odbijają).
Monia81 08:05, 25 maj 2017

Elu białobok mi się spodobał za te piękne jasne przyrosty, no i jak piszesz nie rośnie za duży, a mi to pasuje

Hortensje w fazie kwitnienia zdjęcie mam na 2 stronie wątku, Anula zidentyfikowała je jako hortensje drzewiaste one co roku tak na wiosnę wyglądają, a później są zazielenione i pięknie kwitną na biało

Czytałam u Basi, że juki u Ciebie za ciekawie nie wyglądają, u mnie niestety po raz pierwszy od czterech lat też nie wyraźne mają te liście, ja myślę, że to ta zima niestety....
SlonecznyOgrod 10:41, 25 maj 2017

Łubin wypasiony!
bdan 11:09, 25 maj 2017

Monia81 napisał(a)
i z większej perspektywy to co przez weekend było robione
pół działki zrytej

skalniak z oczkiem dostał nowy look

z innej perspektywy, trawka schodzi

Podziwiam, wiem ile to pracy. Ja cały czas się zastanawiam nad sposobem na ograniczenie czasu koniecznego do pracy w ogrodzie, ale na razie nic nie wymyśliłam. JAk na początku wydawało mi się, że jak już zrobię rabaty to potem będę tylko utrzymywać to okazało się, że jestem w błędzie. Roślinki się rozrosły do umusiło konieczność poszerzenia rabat, jak poszerzyłam w jednym miejscu, to, żeby było spólnie musiałam polecieć dalej, więc znowu zmiana w nasadzeniach. Po zimie lawendy wypadły, no to co znowu posadzić, worek bez dna ten ogród.

Jakby było mało, to w warzywnik też się zaczełam bawić, oj za krótka ta doba
Monia81 11:28, 25 maj 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)
Łubin wypasiony!

Rozrasta się ładnie, pełno mam siewek, muszę poprzesadzać do doniczek
Monia81 11:37, 25 maj 2017

bdan napisał(a)

Podziwiam, wiem ile to pracy. Ja cały czas się zastanawiam nad sposobem na ograniczenie czasu koniecznego do pracy w ogrodzie, ale na razie nic nie wymyśliłam. JAk na początku wydawało mi się, że jak już zrobię rabaty to potem będę tylko utrzymywać to okazało się, że jestem w błędzie. Roślinki się rozrosły do umusiło konieczność poszerzenia rabat, jak poszerzyłam w jednym miejscu, to, żeby było spólnie musiałam polecieć dalej, więc znowu zmiana w nasadzeniach. Po zimie lawendy wypadły, no to co znowu posadzić, worek bez dna ten ogród.

Jakby było mało, to w warzywnik też się zaczełam bawić, oj za krótka ta doba

Danusiu, ten niedosyt czasowy.. cóż zrobić, a jchociaż liczę się z tym, że coś może wypaść z nasadzeń, lub będzie trzeba coś wymienić, zmienić, przydałoby się coś wygrać w jakiejś loterii...
A warzywka warto mieć swoje, u mnie w pierwszej kolejności było miejsce przyszykowane
ElzbietaFranka 23:17, 25 maj 2017

Monia bardzo ładnie ci to wszystko idzie. Dopatrzylam sie na zdjeciach ze pod plotem, tujki czy cisy zolkna. Zrob zdjecie z bliska takiego najgorszego i srednio zoltego pokaz co tam z nim moze go trzeba czyms opryskac.

Jezeli chodzi o juki byly nawet po zimie ladne, nie ucierpialy. Wlasnie od swiat po tym sniegu sie zaczelo i te deszcze duzo wilgoci i nie wysychaly.
To taka przyczyna nawet zaczely w srodku gnic ale pousuwalam zgnite i szare liscie opryskalam i moze sie ostana.
Dzisiaj je ogladalam maja zawiazane kwiatostany w srodku takie grube, ale liscie mnie przerazaja ilez mozna usuwac.