Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki ambrowców, ambrowiec - Liquidambar

Choroby i szkodniki ambrowców, ambrowiec - Liquidambar

Sonia_M 18:29, 28 wrz 2021

Mój nowy gumbal zachorował. Pomóżcie proszę co z tym zrobić żeby go wyleczyć i żeby to nie wracało. Tak wyglądają liście.

Gardenarium 20:05, 28 wrz 2021

To może być antraknoza, choroba grzybowa. Zastosuj Polyversum - ekologiczny środek zawierający inne grzyby, które atakują grzyba szkodliwego.

Instagram Ogrodowiska
Sonia_M 12:42, 29 wrz 2021

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Będę działać.
A czy mogę opryskać też tym brzozę, która co roku też jest atakowana przez grzyba. Robiłam opryski Topsinem, raz Score i nic to nie dało. W tym roku znowu jest cała zaatakowana i połowę liści już zrzuciła.
10:02, 06 lip 2023
Mam dokładnie taki sam problem z moimi ambrowcami (siedem sztuk). Jakim środkiem mogę skutecznie go zwalczyć?
Gekon 12:23, 18 cze 2024

Dzień dobry, szukam porady dla swoich ambrowców Gumball. Sadzone we wrześniu zeszłego roku. Pokrój na wiosnę nie był zachwycający, liście rosły ale korony nie wyglądały tak ładnie jak po posadzeniu. Początkowo młode liście zaczęły lekko żółknąć, pojawiały się plamy. Zostały potraktowane scorpionem. Tydzień później są już w opłakanym stanie - dostały plam. Część wygląda jak zwiędłe od zbyt małej ilości wody. Doradzono oprysk magnezem. Co jeszcze mogę zrobić aby nie padły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies