Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Chaos i błędy czyli mój pseudonowoczesny ogród.

Chaos i błędy czyli mój pseudonowoczesny ogród.

Magda70 16:46, 11 mar 2017

Witaj

a co posadzilaś jako żywoplot, że przemarzlo?? Bo chyba nie masz na myśli winobluszczu?

Popraw sobie podpis bo masz nieaktywny i troszkę trudno tak od razu wejść do Ciebie

bleebla 17:19, 11 mar 2017

Będzie ciekawy ogród. Już to czuje

Jakie wymiary ma działka?
Agamek 14:39, 12 mar 2017

Cześć dziewczyny, fajnie że jesteście,. Magdę już kiedyś podglądałam Dziś tylko na minutę bo dxieciaki od 2 dni z temperaturą 39,4 i na nic nie mam siły.

Magdo70: właśnie to winobluszcz przemarzł byl posadzony przy całej północnej granicy działki czyli patrząc na plan na górze rysunku, miał już ok 1m ifajnie się rozrastał na wiosnę w większości odbił ale miejscami jako nieszczepiony, tej jesieni także zamiast pieknych czerwonych liści miał brązowe uschnięte ktore spadły, także mam złe przeczucia...

Z podpisem powalczę jakk będę mieć chwilę, wiem że jest źle :I
Magda70 18:11, 13 mar 2017

oo i podpis już jest

a moze pomyśl ożywoplocie grabowym lub bukowym?? szybko rośnie i nie przemarza.
Agamek 18:26, 13 mar 2017

Magda70 napisał(a)
oo i podpis już jest

a moze pomyśl ożywoplocie grabowym lub bukowym?? szybko rośnie i nie przemarza.

Hej O tak , jeśli szybko rośnie to faktycznie coś dla mnie chociaż w zeszłym roku sąsiad posadził tuje więc tak czy siak za jakiś czas się odgrodzimy więc ze względu na marne fundusze chwilowo odpuścimy tę stronę, z tym trójklapowcem to taka szybka nieprzemyslana decyzja kiedy jeszcze liczyłam na to że skoro u innych rośnie to u mnie tez będzie
Agamek 18:43, 13 mar 2017

Narysowałam jeszcze raz plan na kompie żeby łatwiej zmieniać itp. i za każdym razem nie będzie trzeba wszystkiego od nowa rysować...wróciłam chwilowo do starszej wersji tzn. z płytami prowadzącymi do placyku żwirowego - niby odpuściłam już temat ze względu na koszta ale chyba w lepiej zaplanować coś raz a porządnie a później powoli do tego dążyć, no nic zobaczymy. Zrobiłam także kilka zdjęć aby pokazać jak to wygląda w realu

Wszystko co opisane na czarno już istnieje, rzeczy w kolorze to takie przymiarki które chcę mieć lub takie o których gdzieś tam sobie myślę ale nie jestem pewna ...

Agamek 18:57, 13 mar 2017

Dorzucam też fotki - na pierwszy ogień idzie front

Tutaj widok na dłuuuugą donicę plus ewentualną przyszłą rabatę nr2 (wg nowego planu) i na mój las brzozowy (nr 3)

Pierwsze zdjęcie i pierwsze wątpliwości - a to na razie tylko o donicy...

Planowałam lawendę ale czy na całej długości to dobry pomysł? Może na odcinku przy tarasie dać trawy? Trochę obawiam się pszczółek na tarasie - słusznie czy nie bo sama nie wiem ? A jeśli trawa to jaka, nie rozsadzi donic jak się kiedyś mocno ukorzeni? która by pasowała i która jest najlepsza do donic a nie w grunt?? Kolejna sprawa jak się za to zabrać - jaką ziemię kupić i kiedy zacząć działanie??
Agamek 19:06, 13 mar 2017

Pierwsze zdjęcie i pierwsze wątpliwości - a to na razie tylko o donicy...

Planowałam lawendę ale czy na całej długości to dobry pomysł? Może na odcinku przy tarasie dać trawy? Trochę obawiam się pszczółek na tarasie - słusznie czy nie bo sama nie wiem ? A jeśli trawa to jaka, nie rozsadzi donic jak się kiedyś mocno ukorzeni? która by pasowała i która jest najlepsza do donic a nie w grunt?? Kolejna sprawa jak się za to zabrać - jaką ziemię kupić i kiedy zacząć działanie??
Agamek 19:25, 13 mar 2017

bleebla napisał(a)
Będzie ciekawy ogród. Już to czuje

Jakie wymiary ma działka?

Działeczka ma ok 28 x 37m
Filomena 13:52, 14 mar 2017

Agamko witaj

w jakiej strefie klimatycznej mieszkasz? Jeżeli na wschodzie/ południu to laurowiśnie raczej prędzej czy później wypadną. Z winobluszczem trójklapowym jak powtórzysz nasadzenia to na zimę go zabezpiecz. Jak się dobrze ukorzeni i zaaklimatyzuje to potem będzie rósł jak szalony.
zapowiada się ciekawie