Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mini ogródek 10m2

Mini ogródek 10m2

GosiaLab 23:16, 07 kwi 2017

Witam. Za około tydzień/dwa stanę sie posiadaczką małego ogródka przy mieszkaniu o wymiarach około 10m2. Z racji mega małych wymiarów chciałabym żeby ten skrawek mojej ziemi był jak najbardziej nam przyjazny i miły.

Mam też dużego psa tzw sikcza na krzaczki i 2 dzieci. Będziemy sie tam wprowadzać dopiero w okresie letnim czyli koniec czerwca ale klucze dostanę niedługo i moge już nie wiem poruszyć ziemie czy co tam sie z nią robi? Czy tam zasiać trawę coś już zasadzić

Możecie mi polecić podpowiedzieć i doradzić co warto zrobić żeby i było odrobinę dyskrecji od sąsiadów obok i też takie rośliny jakie przetrwają przy psie. ...Dotychczas padały mi każde kwiaty nie jestem typem systematycznego podlewacza.

Efffa 23:32, 07 kwi 2017

Witam się pierwsza.
GosiaLab 23:37, 07 kwi 2017

Dziękuje za przywitanie ...teraz rozmyślam czy dobrze ze napisałam tu może inny dzial powinnam wybrać? W każdym badz razie projektować coś bedę i pytac o poradę wiec w sumie hmmm
Lukasz2013 23:41, 07 kwi 2017

Witaj
Efffa 23:56, 07 kwi 2017

Powiedz Gosiu nam jaki styl lubisz? jakie roślinki byś widziała u siebie?A front tez będziesz robić?
GosiaLab 00:20, 08 kwi 2017

Z frontu mamy parking wiec chcialabym jednak te auta zasłonić...z jednego boku mamy ogród sąsiada a z drugiego jest przejście do klatki wiec będą nam chodzić 3 inne rodziny. Boki od ściany budynku chciałabym zasłonić drewnem...na ziemi idzie pozbruk ale albo go powiększe albo zrobie drewno bo jest to dosc mały kawałek i na środku wiec wychodząc wchodziło by sie no w stolik.
Tym sposobem skróci nam sie odrobinke trawa ...na samym płocie chcialam też coś zrobić ...wstępnie myślałam o matach bambusowych tylko mam obawy czy nie zniszczy ich moje bydle czytac pies...Roślin jako tako nic nie wybrałam bo nie mam pojęcia co przetrwało by podsikiwanie...na pewno z czasem bedzą dwa domki jeden do rowerów i na narzedzia drugi domek dla dzieci .

Podoba mi sie takie coś zdjecie z internetu z google tylko mówię tu o zamaskowaniu boków tych roślinkach przy drewnianym płocie...o kamieniach juz nie myślałam bo mam na prosto ale myślałam że takie mogłabym dać w trawę jako ścieżke do domu z rowerami bo przyszlościowo chcialabym furtkę tam założyć.Rośliny te co sa z przodu odpadają Z boku od sąsiada chciałabym zrobić mini ogródek zabezpieczony na wysoko przed psem w innych kolorach i pod płotem.Zdjęcie tez z google. Myśle że ciut wyższy płotem nie pozwoli psu tam nic zniszczyc
00:27, 08 kwi 2017
Witam się, przeczytaj regulamin i nie wstawiaj nie swoich zdjęć w wątku. Możesz podać linki do tych stron .

Edit: fajny taras
GosiaLab 00:29, 08 kwi 2017

dobrze wykasowałam linku nie mam bo dawno skopiowałam sobie na komputer i trzymam
AgaCzek 00:41, 08 kwi 2017

Witam sie również. A tak z ciekawosci to jak wyliczylas te 10m2 bo ogródek ze zdjęcia jak nic ma więcej i to raczej sporo więcej
15:57, 08 kwi 2017
witaj

napewno teren osiatkowany ma wiecej niz 10m2

bez znaczenia ile ma m2...ale na pewno na takiej powierzchni odradzam trawnik ...trawnik wbrew pozorom najtrudniej utrzymać do tego będziesz kosic co tydzien-dwa w sezonie ...musisz kupic kosiarke i ja miec pod reka ( tarabanic z garazu przez salon? - słabe ) ...trawe będziesz wnosić do domu zeby gdzies wyrzucić tez przez salon ...same kłopoty z trawnikiem widze

PS. ja mam 12arów działke od 8 lat i co rok trawnik umniejszam same z nim problemy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies