Dzidko,
zachęcasz do kalin, róż i innych świetnych roślin. Podziwiam jak znakomicie udaje Ci się ogarnąć takie ogromne ogrodowe przestrzenie. Czy kaliny można ciąć w celu nadania pokroju, czy jest to zbędne?
Ewo, z pewnością Dzidka udzieli Ci profesjonalnej odpowiedzi.
Ja z własnego doświadczenia wiem, ze cięcie, przynajmniej japońskiej, nie zaszkodziło a musiałam go dokonać po zimie. Pięknie się rozkrzewiła. Dlatego myślę, że pozostałym korekta na dobre wyjdzie
O hortensji skrobnęłam u siebie, ale teraz, na tylu zdjęciach widzę, że rośnie też u Ciebie na słońcu?
Natomiast 'Mirranda' mi marnieje, podkarmię wiosną i zobaczę co dalej. Widziałaś może kwitnącą odmianę?
Ta mateczna rośnie przy siatce ogrodzeniowej biegnącej dokładnie na linii północ - południe.
I o ile od wschodu ma częściową przesłonę z roślin, to już od zachodu nic ją nie przesłania.
Zastanawiające jest i to, że ilość kwiatów od nasłonecznionej strony jest większa.
Na szybko nie przypominam sobie czy widziałam kwitnącą 'Mirrandę', ale większość pstrokatych roślin rośnie słabiej.
Dzidko,
zachęcasz do kalin, róż i innych świetnych roślin. Podziwiam jak znakomicie udaje Ci się ogarnąć takie ogromne ogrodowe przestrzenie. Czy kaliny można ciąć w celu nadania pokroju, czy jest to zbędne?
Ewo, z pewnością Dzidka udzieli Ci profesjonalnej odpowiedzi.
Ja z własnego doświadczenia wiem, ze cięcie, przynajmniej japońskiej, nie zaszkodziło a muisiałam go dokonać po zimie. Pięknie się rozkrzewiła. Dlatego myślę, że pozostałym korekta na dobre wyjdzie
Jesteście wspaniałe, Bardzo żałuję, że nie jestem profesjonalistą, a do wielu ogrodowych spraw dochodzę metodą prób i błędów.
A wracając do kalin, to przycinam wtedy gdy się za bardzo się zagęszczą.
Odwiedzającym mnie /nie będę już katować kalinami / w podzięce za wizytę jesienne kwiaty Actaea simplex.
Używam nazwy łacińskiej, bo nasza nie zachęca do jej uprawy.
Dzidko, czy to możliwe, ze Boltonia rośnie "w naturze"? U nas w opuszczonych ogrodach - przy nieistniejących domach - widzę takie coś jak aster biały drobny wysoki - jak boltonia. Co myślisz?
Odwiedzającym mnie /nie będę już katować kalinami / w podzięce za wizytę jesienne kwiaty Actaea simplex.
Używam nazwy łacińskiej, bo nasza nie zachęca do jej uprawy.
Nie znam tej rośliny, ale czy rzeczywiście jej imponujące i pięknie kwitnące kłosy mają zapach pluskiew?