Bienio
13:17, 24 lip 2017

Witam wszystkich,
To mój pierwszy post na forum. Jako, że przeszukałem je już całe i przeczytałem wszystkie możliwe wątki i posty pod kątem wiechliny rocznej, zdecydowałem się założyć nowy wątek, który może coś wniesie do tematu. Spędziłem już nieokreśloną ilość czasu pytając google o walkę z nią, ale w dalszym ciągu nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, czy komukolwiek udało się z zadowalającym skutkiem wygrać walkę z tym chwastem.
W połowie czerwca tego roku założyłem samodzielnie około 350m2 trawnika z rolki. Już po około dwóch tygodniach zaczęła w nim zakwitać wiechlina roczna. Koszę systematycznie 2 razy w tygodniu. W wolnych chwilach staram się usuwać kępki, ale ona dalej rozrasta się w trawniku i mam wielkie obawy, że niedługo całkiem będzie w nim dominować. Faktem jest, że wokół działki są dzikie pola, a może się ona wsiewać z wiatrem, ale szukam jakichkolwiek możliwości, żeby sytuację polepszyć, albo jakoś to zastopować, bo nie chciałbym stracić kilka tyś zł. niszcząc cały trawnik.
Czy stosował ktoś jakiś oprysk (Stomp, Leopard), który faktycznie pomógł, a nie zabił trawnika?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!