barbara_kraj...
18:05, 04 lip 2011
Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
1 szklanka oleju (może być oliwa)
4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 szklanki drobno utartej marchewki + 1 szklanka startego (może być grubo) jabłka lub jeszcze 1/2 szklanki marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
Orzechy i rodzynki (opcjonalnie)
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać olej, wymieszać.
Dodać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, delikatnie wymieszać.
Na końcu dodać marchewkę i ew. orzechy i rodzynki (ja robię bez orzechów i rodzynek i jest nieco lżejsze w smaku).
Piec w temp 180 stopni około 40 minut - oczywiście wszystko zależy od wielkości/wysokości formy.
Kiedy ciasto się piecze, przygotować glazurę.
Utrzeć:
pół szklanki cukru pudru,
10 dag miękkiego masła,
10 dag kremowego twarożku (np. serek Bieluch) - uwaga, ma być bez soli!
i polać tym GORĄCE CIASTO.
Uwaga: ciasto z tej ilości produktów piecze się w średniej tortownicy. Ilość marchwii - ok. 1kg. Masło i serek potrzebne do glazury powinny mieć te samą temperaturę aby uniknąć zwarzenia się jej.
Ten przepis dostałam od córki - sprawdzony!
4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 szklanki drobno utartej marchewki + 1 szklanka startego (może być grubo) jabłka lub jeszcze 1/2 szklanki marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
Orzechy i rodzynki (opcjonalnie)
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać olej, wymieszać.
Dodać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, delikatnie wymieszać.
Na końcu dodać marchewkę i ew. orzechy i rodzynki (ja robię bez orzechów i rodzynek i jest nieco lżejsze w smaku).
Piec w temp 180 stopni około 40 minut - oczywiście wszystko zależy od wielkości/wysokości formy.
Kiedy ciasto się piecze, przygotować glazurę.
Utrzeć:
pół szklanki cukru pudru,
10 dag miękkiego masła,
10 dag kremowego twarożku (np. serek Bieluch) - uwaga, ma być bez soli!
i polać tym GORĄCE CIASTO.
Uwaga: ciasto z tej ilości produktów piecze się w średniej tortownicy. Ilość marchwii - ok. 1kg. Masło i serek potrzebne do glazury powinny mieć te samą temperaturę aby uniknąć zwarzenia się jej.
Ten przepis dostałam od córki - sprawdzony!