Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Agatorek 20:43, 21 lip 2021

Fajne pomysły na nową rabatę
Ja wybierałabym z propozycji nr 2 od Joanny i propozycji Madzi
Dragonka 16:28, 22 lip 2021

i jak Aniu, zabiło serce mocniej na widok jakiegoś pina? Ja mam tak, że jak nie jestem przekonana do końca, to waham się w nieskończoność- co widać po moim ogródku wielkości chusteczki Rozumiem Twoją obawę przez zbytnim poszerzeniem rabaty, bo my tez mamy 'trawnik' zaledwie drugi miesiąc..i mąż np bardzo niechętnie patrzy na moje próby zaanektowania trawnikowych kawałków, aż się boję co to będzie za rok Bo w tym już odpuszczam rabaty poza tym, co zrobiliśmy..
ajka 23:01, 22 lip 2021

Wszystkie piny mi się podobaja, tylko ja nie bardzo umiem przenieść to do siebie. Muszę działać na raty, pod śliwa też chciałam poszerzyć koło, wiec trzeba to jakoś zsynchronizować, ale raczej nie dam rady zrobić tego wszystkiego w tym roku. Muszę to dobrze przemyśleć, a nie mam na to czasu.

Jak będziecie miały się jeszcze jakimiś pomysłami podzielić to śmiało rzucajcie. Ten weekend znów mam wyjazdowy, nie wiem kiedy to ogarnę, boję się że do tego czasu hakonki mi nie przeżyją.

Pokaże za to nowy zakup: brzoza karłowata Golden Treasure, krzewiasta. Wylądowała w okolicy brzóz. Szukałam tam jakiegoś jasnożółtego dodatku i mam.

W tym pustym miejscu na jesień chce posadzić klon jawor brilantissimum.
ajka 23:07, 22 lip 2021

Rudbekia zaczyna kwitnienie

ajka 13:32, 23 lip 2021

Po namysłach chyba zrobię coś takiego:

Nie wiem czy widać te cienkie sznurki, wyciachałabym jeszcze takie ćwierć koła pod rośliny które mam teraz w trawniku, tylko musiałabym lekko zaokrąglić te szpice, by można było tam kosiarką łatwo wjeżdżać.

Takie samo jajo tylko mniejsze zrobiłabym na wprost przy śliwie, ale to już na przyszły rok.

Jak mój mąż się dziś szybko ogarnie, to może jeszcze dziś coś podziałamy.

iwka 14:14, 23 lip 2021

ja bym chyba więcej przybrała z trawnika, nie wiem jak to by się zgrało z drugą stroną, czy byłoby w miarę symetrycznie, ale tu takie ścieżki trawiaste by powstały i nasadzeniami na środku można trochę zasłonić widok, tajemne przejścia zrobić

ajka 15:00, 23 lip 2021

Hmmm, wyszłoby chyba długie jajo, kwestia perspektywy, na rysunku to ładnie wygląda, zobaczę po południu.
Martka 15:38, 23 lip 2021

Aniu, bardzo ładna brzózka, jak duża urośnie? Klon jawor Brilliantissimum rośnie u mnie, na razie maluszek. Nie lubię pstrych liści, może dlatego nie jestem wielką fanką, ale sam w sobie jest bardzo ładny i ponoć bezproblemowy.

Projektowanie rabaty trwa i pojawiają się coraz lepsze pomysły - Twój pomysł podoba mi się bardzo, Iwki też, nie wiem tylko, jak jeden i drugi będzie wyglądał na żywo, to sama najlepiej ocenisz. Aparat nie zawsze oddaje dokładne proporcje. Chodzi o to, żeby po drugiej stronie to koło nie zaginęło, żeby nie było cienkim paskiem przyklejonym do ścieżki. I pytanie, co tam posadzisz. Na cienkim pasku będzie trudniej.

Edit: jeśli nie jajo, to może półksiężyc po drugiej stronie, ale o innym promieniu niż ten z iglakiem?

ajka 17:49, 23 lip 2021

Dziewczyny, nie wiem jeszcze do końca jak, ale dzieje się ... Mój mąż jak zobaczył piny od razu wziął się do pracy

Magleska 18:35, 23 lip 2021

Ania
pobawiłam się troszkę -ale ze mnie to marny amator ....jak co ,to pisz ,zaraz te maziaje usunę