Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Judith 15:59, 01 maj 2023

Polon, na telefonie też możesz wstawić emotki, ale „na piechotę” czyli najpierw dwukropek, a potem nawias „)” lub „(„ stosownie do emocji.
W ten sposób można wstawić także inne emotki. Powodzenia .
Joann 22:38, 01 maj 2023

Aniu, drzewa u Ciebie wygladają świetnie. Super to zaplanowałaś. Wszystko mi się podoba, a jeszcze trochę to i basen będzie na piasku!
Pierwszy raz u Ciebie widzę warzywniak. Fajnie wyglądają te skrzynie.
anuska2507 10:57, 02 maj 2023

ajka napisał(a)

Nieznane to mogę posadzić na tyły, raczej chciałabym się wstrzelić z kolorami do pozostałych nasadzeń. Przedogródek musi być przemyślany.

Odmiana jest nieznana, ale kolor różowy, coś jak tutaj.
Ale oczywiście nie namawiam chociaż sama ostatnio złapałam się za głowę, jak zobaczyłam w szkółce piwonię za 120 zł. Wprawdzie była w dużej, ok. 10 litrowej donicy, ale wydaje mi się, że cena i tak jest kosmiczna. A moja mama prawie uśmierciła podobną kępę, bo wykopała i nie posadziła w innym miejscu jakby wiedziała, ile kosztują, to by nie była taka rozrzutna
ajka 12:08, 02 maj 2023

olciamanolcia napisał(a)

O ile mnie pamięć nie myli u Ciebie wszystko startuje prędzej . Moje horty nie są takie zielone - jedynie jedna na rabacie frontowej jest „ bujna”

U mnie klimat w dolnośląskim ciepły, więc może coś w tym jest. Chociaż mi się wydaje, że u mnie wszystko zawsze późno startuje, porównując z sąsiednimi domami.
ajka 12:22, 02 maj 2023

Polon napisał(a)
Aniu tak, piszę z telefonu, chyba muszę przerzucić się na kompa, bo taki tekst bez „emocji” wygląda tragicznie
Przepięknie wszystko u Ciebie wygląda, tulipany w takiej ilości to jest efekt wow, muszę u siebie też więcej cebulowych posadzić i widzę, że zakupy to nie 10 a 100 szt trzeba
Szokuje mnie brak chwastów, jak Ty to robisz? Jaka gruba jest warstwa kory? U mnie przez korę też rośnie, szczególnie skrzyp, ale może za cienko to ściółkuję.
Mam jeszcze pytanie o skrzynie warzywniaka. Sami robiliście? Jakie mają wymiary? Masz może jakieś zdjęcia, gdzie widać jak wyglądają w środku? Czy mają jakieś elementy wzmacniające? Czy w środku są wyłożone folią, ew. inaczej zabezpieczone?
Truskawki super, ciekawe jak będzie z owocowaniem

Małgosia tulipany u siebie sadziłam etapami, podobnie jak krokusy po kilkadziesiąt cebulek.

Chwasty u mnie też wychodzą, nie ma siły, ale z roku na rok coraz mniej i warstwa kory musi być dość gruba. Trzeba ją uzupełniać, bo wywiewa. Polecam na większych obszarach w pierwszym roku położyć kartony, można zlać wodą i na to położyć korę, dodatkowo użyźnią glebę. Ja tak robiłam u siebie na tej tylnej rabacie. Może nie wygląda to ładnie początkowo, ale działa.

Skrzynki mają 1,20m x 4,20m. Mój mąż zbijał je sam. Chyba nie mam zdjęć. W środku po bokach są wyłożone folią i mają wzmocnienia na rogach. No, ale się trochę rozchodzą, mój mąż co roku je reanimuje.

Truskawki w pierwszych latach super u mnie owocowały, ale w 2021 miałam jakieś zielone robactwo, które zeżarło mi liście prawie do zera i owoców nie było w ogóle. W zeszłym roku mały zbiór, może teraz będzie lepiej.
ajka 12:32, 02 maj 2023

Joann napisał(a)
Aniu, drzewa u Ciebie wygladają świetnie. Super to zaplanowałaś. Wszystko mi się podoba, a jeszcze trochę to i basen będzie na piasku!
Pierwszy raz u Ciebie widzę warzywniak. Fajnie wyglądają te skrzynie.

Z basenem nie jestem taka wyrywna, potem trzeba go na okrągło doglądać, lać chemię a i tak nie będzie z niego nikt korzystać póki jest zimno.

Warzywniak jest rzadko przeze mnie fotografowany. Jak już to latem, jak robi się bujno
ajka 12:39, 02 maj 2023

anuska2507 napisał(a)

Odmiana jest nieznana, ale kolor różowy, coś jak tutaj.
Ale oczywiście nie namawiam chociaż sama ostatnio złapałam się za głowę, jak zobaczyłam w szkółce piwonię za 120 zł. Wprawdzie była w dużej, ok. 10 litrowej donicy, ale wydaje mi się, że cena i tak jest kosmiczna. A moja mama prawie uśmierciła podobną kępę, bo wykopała i nie posadziła w innym miejscu jakby wiedziała, ile kosztują, to by nie była taka rozrzutna

Kolor bardzo ładny. Taki jak lubię. Dam znać jak się zdecyduję.

Cały czas mam problem z tą nową rabatą. Pojechaliśmy dziś do szkółki i mój mąż stwierdził, że ta lamarcka średnio mu się podoba. I zastanawiamy się jeszcze nad dereniem pagodowym variegata, bo kiedyś chcieliśmy go u siebie, ale nie przeżył pierwszych przymrozków. On też rośnie niewielki, jest ładny z pokroju, jego zieleń pasowałaby do czerwieni śliwy jesienią, i klonów w przedogródku, poza tym przy tej rabacie i warzywniaku mam szpaler dereni elegantissima, więc fajnie by to grało. Zastanawia mnie tylko czy nie jest za szeroki, no i ta cena ... lamarcka jest zdecydowanie tańsza i pewniejsza, bo nie przemarznie.

No i lamarcką już mamy na tyłach, a pagodowego nie.
ajka 12:44, 02 maj 2023

Wczoraj z kącika spod brzóz wykopałam wszystkie brunnery. Stwierdziłam, że zostawiam tam tylko hosty, rodgresje i paprocie. Nowe hosty dokupię. Jakoś denerwowały mnie w tym miejscu kwiatki. Tym bardziej, że się sieją niekontrolowanie. Zrobiłam za to szpalaler w miejscu umarłych przetaczników. Fajnie wyglądają w grupie.

Gruszka_na_w... 13:02, 02 maj 2023

Ten seler naciowy w skrzynce wydaje mi się być lubczykiem. On jest wieloletni w przeciwieństwie do selerów. Na zimę zamiera, a wiosną wypuszcza aromatyczne liście.
Piękne masz te judaszowce. Pietruszka naciowa w drugim roku od wysiania tworzy łodyżki z kwiatami, a potem nasiona. Listki nie są już takie ładne jak w pierwszym roku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ajka 13:13, 02 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ten seler naciowy w skrzynce wydaje mi się być lubczykiem. On jest wieloletni w przeciwieństwie do selerów. Na zimę zamiera, a wiosną wypuszcza aromatyczne liście.
Piękne masz te judaszowce. Pietruszka naciowa w drugim roku od wysiania tworzy łodyżki z kwiatami, a potem nasiona. Listki nie są już takie ładne jak w pierwszym roku.

Masz rację, to lubczyk, pomyliłam.

A o pietruszce to nie wiedziałam, faktycznie listki są inne, ale nadal aromatyczne. W takim razie będę dosiewać świeżą natkę co roku.