Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 13:44, 08 lip 2021

Aktualizacja trawiastej pod oknem, bo ostanie zdjęcia miesiąc temu

Miskant Zebrinus gigant

Hortensja Phantom pięknie gęstnieje, ale kwiatów chyba w tym roku nie będzie

Martka 13:53, 08 lip 2021

ajka napisał(a)

Drzewa owocowe okazują się trudniejsze w hodowli niż ta cała reszta dookoła.

Aniu, rarytasy pokazujesz! Bardzo lubię agrest, lubię też jego gęste zwarte listki, taki widok dzieciństwa. Miałam srogą babcię od strony Taty - nie pozwalała nam go zrywać, więc ... reszty można się domyślać Choroby drzew owocowych bardzo smutne, to mnie powstrzymało, ponoć bez seryjnych oprysków obecnie jest bardzo trudno.

Trawy bardzo ładnie porosły, faktycznie fajnie by do nich coś kwitnącego wyglądało, może hortensja potrzebuje czasu? Jeśli kwitnie na pędach tegorocznych, to powinna zakwitnąć, tak mówią mądre głowy na forum.

Platan możesz wstawiać częściej, będzie miło jemu i nam

ajka 14:12, 08 lip 2021

Martka napisał(a)

Aniu, rarytasy pokazujesz! Bardzo lubię agrest, lubię też jego gęste zwarte listki, taki widok dzieciństwa. Miałam srogą babcię od strony Taty - nie pozwalała nam go zrywać, więc ... reszty można się domyślać Choroby drzew owocowych bardzo smutne, to mnie powstrzymało, ponoć bez seryjnych oprysków obecnie jest bardzo trudno.

Trawy bardzo ładnie porosły, faktycznie fajnie by do nich coś kwitnącego wyglądało, może hortensja potrzebuje czasu? Jeśli kwitnie na pędach tegorocznych, to powinna zakwitnąć, tak mówią mądre głowy na forum.

Platan możesz wstawiać częściej, będzie miło jemu i nam

Agrest, porzeczka, to wszystko też moje wspomnienia z dzieciństwa, po prostu bez nich nie mogło być mojego ogrodu

Hortensja ma być ogromna (jakieś 2x2,5m), ale kupiona w tym roku, więc się nie czaruję zbytnio że zakwitnie. To bukietowa, musiałabym zaglądnąć na inne fora jak ona na tym etapie powinna wyglądać. Myślałam o posadzeniu jeszcze czegoś kwitnącego pomiędzy trawy, ale jak widzę jak te trawy smoki znów się zagęszczają to trochę mam stracha, że wszystko przysłonią. W zamyśle były zawilce, jeżówki, czosnki, sama nie wiem, może w tym roku poczekam i zobaczę jak to będzie się rozrastać.

Platan mam nadzieję zyska, jak będzie miał odpowiednią oprawę. Będę nad nią pracować
ajka 22:42, 09 lip 2021

Dziewczyny, mam pytanie w sprawie mojego derenia kousa (Schmetterling). Posadziłam go w tym roku wczesną wiosną i przymierał od samego początku. Teraz w końcu zebrał się do życia, pojawiają się ładne zdrowe liście, niestety dwie gałęzie nie dają zbytnio oznak życia, są totalnie bezlistne, pewnie przemarzły. Czy mogę teraz je wyciąć? Czy już nie można? A może jeszcze powinnam im dać szansę? Zaznaczam co jest do wycięcia.

Teraz wygląda zdrowo

ajka 23:27, 09 lip 2021

Śliwa Pissardi z połowy maja

I teraz. Trochę się zagęściła. Wyrównaliśmy ją po bokach i z góry. Zastanawiam się czy jej nie poprzycinać jeszcze od dołu, jak myślicie?

Joann 23:37, 09 lip 2021

Te śliwę masz szczepioną na pniu? Super wygląda zarówno przed jak i po cięciu.
ajka 23:42, 09 lip 2021

Joann napisał(a)
Te śliwę masz szczepioną na pniu? Super wygląda zarówno przed jak i po cięciu.

Nie, ona chyba nie jest szczepiona. Z tego co pamiętam myśleliśmy raczej o krzewie niż o drzewie, bo ją można chyba różnie prowadzić.
edi75 08:56, 10 lip 2021

O jakbym u siebie była,.. wiśnie, poprzeczki,agrest.. Białą porzeczkę muszę kupić
Yenna 08:57, 10 lip 2021

Ania, o ile jest czas na cięcie (bo na tym się nie znam jeszcze) to cięłabym w jeden z dwóch sposobów, w zależności, jaki efekt chcecie.

Ale fakt, świetnie Ci się zagęściła od maja

Martka 09:01, 10 lip 2021

Śliwa bardzo pilnie przyrosła. Niestety nie znam się na cięciu. Jestem ciekawa, co postanowisz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies