Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Martka 19:40, 15 lip 2021

Aniu, nie jestem w tym dobra, ale przyszedł mi taki pomysł, a gdybyś wokół tego drzewa dała rabatę w kształcie "połowy obwarzanka" i posadziła trawki tylko z jednej strony iglaka? Trawki - bardzo ładne okazy. Najbardziej zachwyciły mnie jednak ogórki!
Dragonka 19:40, 15 lip 2021

Mnie się podoba, ale ja się nie znam więc nie doradzę Bardzo ładne hakonki takie iskierki tutaj na tle bordowych żurawek wokół. Będę zaglądać do Ciebie Aniu, jeśli pozwolisz. Masz kawał działki i już tyle zrobiliście, szacun!
Yenna 20:08, 15 lip 2021

Nie wiem, czy kółko na rabacie to dobry pomysł.

Widziałabym mniej więcej taki kształt.

Mniej więcej, bo to oczywiście skrobane w paincie. Chodzi mi o uzyskanie takiego cypelka jak tutaj.
ajka 21:56, 15 lip 2021

Ale mi teraz zabiłyście ćwieka.

Yenna może wezmę jutro jakiś sznur i będę kombinować z liniami. Musiałabym to jakoś połączyć z drugą stroną trawnika jeśli chciałabym robić cypelki.

Dragonka oczywiście zaglądaj jak najczęściej, też u ciebie bywam, może zbyt potajemnie

Martka kształt obwarzanka, a hakonechloa w jednej prostej linii czy po półkolu? Z ogórków bardzo się cieszę, nareszcie jakiś pozytyw z tego warzywniaka. Strata truskawek bardzo mnie przygnębiła.

A ja dziś zrobiłam nowe nasadzenia. Kupiłam i posadziłam rudbekię true red, pysznogłówkę i dwie sadzonki zwykłych jeżówek kupiłam blisko domu i te nie powinny już umrzeć.

Jestem dziś wykończona: oprócz sadzenia roślin miałam dziś trawnikowe grzybobranie po ostatnich deszczach i odchwaściłam parę grządek.
Agatorek 23:20, 15 lip 2021

Aniu, u mnie najlepiej myśli się na żywo, na zdjęciach ciężko to idzie . Popróbuj ze sznurem, tak jak piszesz

Ogórki super .

Ja miałam dziś dzień bezogrodowy .
ajka 14:29, 16 lip 2021

Wklejam parę obiecanych zdjęć

Rudbekia Flamenco True Red, mam dwie sadzonki, z tyłu zakupiona wcześniej Rudbekia Goldstrum, która zdążyła się już ładnie rozrosnąć, ale jeszcze nie kwitnie. No i nowa jeżówka.

Rudbeka Goldstrum

Widok od platana, jak widać hortensja też już mocno bujnęła

ajka 14:34, 16 lip 2021

To puste miejsce czeka na czerwonego klona

Widok od strony warzywniaka i róż

W rzędzie nowe pysznogłówki (5 sztuk) Be-Happy Czerwona Monarda. Za nimi zostawiłam umarłe, przycięte jeżówki, jak się obudzą, to fajnie, jak nie, mówi się trudno.

ajka 14:35, 16 lip 2021

Jedna jeżówka wylądowała w trawach pod oknem

Dragonka 18:08, 16 lip 2021

Aniu, cieszę się, że do mnie zaglądasz, nic mądrego to u mnie się nie nauczysz,hehe, ale zawsze miło wiedzieć że ktoś zajrzał
Wpadaj śmiało!

Próbuję wypatrzeć te pysznogłówki w rzędzie na zdjęciu, ale tam widzę trzy w rzędzie tylko, a nie wiem nawet za bardzo jakie liscie ma monarda? Bo wiesz, ostrzę zęby na nią też i wysiałam i czekam.

Piękne masz to drzewko w formie parasola, już ma świetny kształt i wygląda super na rabacie. Białe róże obłędne, co to za odmiana? Może pisałaś już, przepraszam nie dotarłam jeszcze do wszystkich postów

ajka 21:41, 16 lip 2021

Dragonka napisał(a)
Aniu, cieszę się, że do mnie zaglądasz, nic mądrego to u mnie się nie nauczysz,hehe, ale zawsze miło wiedzieć że ktoś zajrzał
Wpadaj śmiało!

Próbuję wypatrzeć te pysznogłówki w rzędzie na zdjęciu, ale tam widzę trzy w rzędzie tylko, a nie wiem nawet za bardzo jakie liscie ma monarda? Bo wiesz, ostrzę zęby na nią też i wysiałam i czekam.

Piękne masz to drzewko w formie parasola, już ma świetny kształt i wygląda super na rabacie. Białe róże obłędne, co to za odmiana? Może pisałaś już, przepraszam nie dotarłam jeszcze do wszystkich postów

Dragonka, oj tam się nie nauczę. Każdy wątek wnosi coś nowego: nowe rośliny, krzewy, drzewa, zestawienia.

Co do pysznogłówek może tu lepiej widać, że jest ich pięć. Jak bardzo chcesz zrobię zblizenie. Niestety nie mają jeszcze kwiatów.

To drzewo to platan. Ma być podsypany kamieniem i ma tam stanąć ławeczką. U mnie dużo jeszcze niedoróbek. Nie ma kiedy zamówić tego kamienia, bo mamy różne rodzaje w różnych miejsach, trzeba wszystko przeliczyć, a potem jeszcze rozwieźć. A my ostatnio nie wyrabiamy z czasem. Dziś nie zdążyłam nawet pobiegać z tym sznurkiem w przedogórdku. Za to kupiłam dziś trzcinnik KF, który mam posadzić przy tarasie, kupiłam też dwie pony tail. Mam jeszcze hakonechloe do posadzenia. Nie wiem kiedy to wszystko posadzę.

EDIT: Zapomniałam o różach: to Aspirin Rose.