Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Motylogród » Edycja postu

Motylogród

Mariposa 19:57, 15 sty 2019

Toszka napisał(a)
Tawuła japońska wygląda tak. Chyba pomyliłaś z tawułką

na razie jestem w 2D, jakoś ten trzeci wymiar jeszcze do mojej wyobraźni nie trafia.
Zakrecona 20:02, 15 sty 2019

U mnie też bieda, wiem co mi się podoba, ale zgrać ni hu hu...
Margerytka40 21:13, 15 sty 2019

Elu a tej magnolii gdzieś na froncie nie da rady? Tu faktycznie szkoda by jej nie połamało.
Mariposa 18:35, 16 sty 2019

Przygotowałam nową wersję planu (która to już?)
Zerknijcie, proszę, co jeszcze poprawić (bo żywię nadzieję, że nie wszystko będzie źle...)

Na początek całość

Zrezygnowałam z kaliny, która była w lewym dolnym rogu - pójdzie w inne miejsce, stwierdziłam, że tak duży krzew tu na zakręcie będzie zasłaniał widok na rabaty ze ścieżki
Mariposa 18:40, 16 sty 2019

Różanka

ci - Taxus media Wojtek lub Fastigiata Robusta
M - Molinia Variegata
S - Sesleria autumnalis
PT - ostnica mocna Pony Tails (Stipa tennuissima)
Mariposa 18:43, 16 sty 2019

Rabata kwaśna

B - borówka amerykańka
CL - clematis
S - Sesleria autumnalis
M - Molinia Variegata
HY&M - hortensja You&Me
Margerytka40 18:58, 16 sty 2019

Elu tak na już to na różance jak dla mnie tych kolumnowych cisów jsk dla mnie za mało ale nie spieram się-najwyżej będziesz dosadzać(albo i nie), a na kwaśnej nie dawaj seslerii, to raczej trawa na zasadowe stanowiska. I nie wiem ale wydaje mi się, że m variegata zginie Ci w tych krzewach różanych, to taka delikatna, niziutka trawka. U mnie poza kwitnieniem nie przekracza 30 cm.
Margerytka40 18:58, 16 sty 2019

Edit
Dragonka 19:39, 16 sty 2019

Mariposa napisał(a)
Przygotowałam nową wersję planu (która to już?)
Zerknijcie, proszę, co jeszcze poprawić (bo żywię nadzieję, że nie wszystko będzie źle...)

Na początek całość

Zrezygnowałam z kaliny, która była tu w rogu - pójdzie w inne miejsce, stwierdziłam, że tak duży krzew tu na zakręcie będzie zasłaniał widok na rabaty ze ścieżki

alez Ty zdolna bestia jesteś, Elu! Ja mam problem z wyobrażeniem sobie planów na 'żywo' ale Twój wydaje mi się spójny i nie szalejesz z gatunkami- Danusiowy dekalog w użyciu ? Fajnie to wygląda , ciekawe co dziewczyny powiedzą.
Mariposa 19:42, 16 sty 2019

Margerytka40 napisał(a)
Elu tak na już to na różance jak dla mnie tych kolumnowych cisów jsk dla mnie za mało ale nie spieram się-najwyżej będziesz dosadzać(albo i nie), a na kwaśnej nie dawaj seslerii, to raczej trawa na zasadowe stanowiska. I nie wiem ale wydaje mi się, że m variegata zginie Ci w tych krzewach różanych, to taka delikatna, niziutka trawka. U mnie poza kwitnieniem nie przekracza 30 cm.

To na obydwu rabatach ta molinia się schowa - jak patrzę na zdjęcia, to wydaje się być wysoka, piszą, że 50 cm, ale fakt - jak kwitnie (wszędzie na ogół są zdjęcia kwitnących traw).
To co tu dać - niskie miskanty? proso rózgowate?

Znalazłam jeszcze kłosownicę leśną i wietrznicę Lessona Sirocco, ale nigdzie o nich u Was nie czytałam ...