Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Motylogród » Edycja postu

Motylogród

Anda 19:44, 16 sty 2019

Mariposa napisał(a)
Różanka

ci - Taxus media Wojtek lub Fastigiata Robusta
M - Molinia Variegata
S - Sesleria autumnalis
PT - ostnica mocna Pony Tails (Stipa tennuissima)

Ładnie PT nie sadzilabym w łanie, tylko przełamała właśnie różami, przeplotła jakby. PT ładniej wyglądają, jak się je sądzi punktowo, nie łanowo

Ta para poduch cisowych tak obok siebie, tam też wplotlabym coś pomiędzy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 19:45, 16 sty 2019

Więcej bylin nie będzie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 19:55, 16 sty 2019

Mariposa napisał(a)

To na obydwu rabatach ta molinia się schowa - jak patrzę na zdjęcia, to wydaje się być wysoka, piszą, że 50 cm, ale fakt - jak kwitnie (wszędzie na ogół są zdjęcia kwitnących traw).
To co tu dać - niskie miskanty? proso rózgowate?

Znalazłam jeszcze kłosownicę leśną i wietrznicę Lessona Sirocco, ale nigdzie o nich u Was nie czytałam ...

Ta wietrznica u mnie padła po pierwszej zimie, kłosownicę mam od lata i testuję ale to chyba raczej taka trawa na większe obszary i podobno się sieje bardzo, u mnie póki co też nie jest jakaś duża. Zamiast seslerii na kwaśnej polecałabym hakonki, idealne tam będą
Zakrecona 20:01, 16 sty 2019

Elu, a ja mam pytanie techniczne. Jak te kółeczka na gotowy planik wrzucasz, bo ja tak ręcznie lubię, ale się mogę zamalować jak tak dalej pójdzie?
Mariposa 20:04, 16 sty 2019

Anda napisał(a)
Więcej bylin nie będzie?

Będą, Ewo, będą, dobiorę je do róż, jakie uda mi się kupić Na pewno w kolorze niebiesko-fioletowym ew białym. Biorę po uwagę orliki, tiarelle, ostróżkę, dzwonki brzoskwiniolistne, jarzmianki, jeżówki, zawilce japońskie, pustynniki. Wolne przestrzenie wypełni przywrotnik.
No i oczywiście cebulowe.

A PT mogę powplatać między róże i poduchy.
Mariposa 20:09, 16 sty 2019

Margerytka40 napisał(a)

Ta wietrznica u mnie padła po pierwszej zimie, kłosownicę mam od lata i testuję ale to chyba raczej taka trawa na większe obszary i podobno się sieje bardzo, u mnie póki co też nie jest jakaś duża. Zamiast seslerii na kwaśnej polecałabym hakonki, idealne tam będą

Hakonki śliczne, tylko chciałam zachować spójność na obydwu rabatach i zrobić podobne nasadzenia. Jeśli jednak sesleria nie lubi kwaśno, to ok (nie doczytałam, myślałam, że wszystkie trawy lubią kwaśna glebę). To może hakonkę dać też w kilku miejscach na różance?
Margerytka40 20:11, 16 sty 2019

Jak dla mnie hakonki wszędzie pasują
Mariposa 20:15, 16 sty 2019

Zakrecona napisał(a)
Elu, a ja mam pytanie techniczne. Jak te kółeczka na gotowy planik wrzucasz, bo ja tak ręcznie lubię, ale się mogę zamalować jak tak dalej pójdzie?

Najprościej, jak się da - w paincie. Schemat rabat zrobiłam odręcznie, bo to mnie już w programie przerosło , potem zrobiłam zdjęcie i teraz otwieram je w paincie i dorysowuję kółka
Mariposa 20:20, 16 sty 2019

Margerytka40 napisał(a)
Jak dla mnie hakonki wszędzie pasują

Jak nie lubiłam traw (to było w zamierzchłej przeszłości, jak nie znałam Ogrodowiska ), tak teraz nie mogę się zdecydować, które wybrać, bo większość mi się podoba
Zakrecona 20:21, 16 sty 2019

aaaaaaaa..........

Dzięki!