Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 18:15, 22 kwi 2022

LIDKA napisał(a)
Wiola fajne te siewki.
Może nie scinaj tych kwiatów. Choduj siewki na zbycie.
Jak dasz dobre ceny to wykupię bo jeszcze nie mam. A od Ciebie to będą sadzonki z dobrego żródła

A przyszlam zapytac o trawe.
Ile czasu po siewie można pryskac na chwasty.
Boje sie że sobie nie poradze.
Wstawilam foty i proszę Cię zobacz i powiedz co myslisz.

I czym pryskac- musze się przygotować na wojne o trawnik bo chce bardzo mieć.

Zobaczę może wszystkich nie zetnę

Oprysk na chwasty robi się dopiero na 2 letnim trawniku. Zostaje niestety tylko ręczne wyrywanie ... ja tak swoje pielilam .

LIDKA 18:17, 22 kwi 2022

Omg to już wiem jak spędze wiosnę i lato w tym roku. Na trawniku na kolanach z łopatką do chwastów.
Wiolka5_7 18:41, 22 kwi 2022

LIDKA napisał(a)
Omg to już wiem jak spędze wiosnę i lato w tym roku. Na trawniku na kolanach z łopatką do chwastów.

Podobno koszeniem też te chwasty się unicestwia , ale ja wyrywałam, bo w sumie nie mam tego trawnika za dużo
LIDKA 18:48, 22 kwi 2022

Bede wyrywac ale mam za duzo m2. I od czerwca wracam do pracy. Czas mi sie skurczy bardzo.
Mysle ze trzeba oprysk zrobic za jakiś czas. Ide sie edukowac na watek o trawniku.

Dziękuję
Wiolka5_7 18:56, 22 kwi 2022

LIDKA napisał(a)
Bede wyrywac ale mam za duzo m2. I od czerwca wracam do pracy. Czas mi sie skurczy bardzo.
Mysle ze trzeba oprysk zrobic za jakiś czas. Ide sie edukowac na watek o trawniku.

Dziękuję

Jest wątek "Chwasty w trawniku " i tam właśnie Danusia pisze, że robimy oprysk na 2 letnim trawniku dopiero

Magleska 20:11, 22 kwi 2022

Wiola dzieje się u Ciebie trawniczek ,to wiesz ,że zazdraszczam

i dziś też zakupiłam 5 biednych ciemierników obniżonych mocno cenowo -liczę na to ,że się przyjmą

siewek nie wyrzucaj -wiem ,że to dodatkowa praca dla Ciebie ,ale na pewno chętni się znajdą ( cichutko ja też )

Wiolka5_7 20:30, 22 kwi 2022

Magleska napisał(a)
Wiola dzieje się u Ciebie trawniczek ,to wiesz ,że zazdraszczam

i dziś też zakupiłam 5 biednych ciemierników obniżonych mocno cenowo -liczę na to ,że się przyjmą

siewek nie wyrzucaj -wiem ,że to dodatkowa praca dla Ciebie ,ale na pewno chętni się znajdą ( cichutko ja też )

Trawniczek dziękuje za pochwały tffu tffu żeby nie zapeszyć
Nie mogę się napatrzeć na tą soczystą zieleń

Madziu coś się dzieje ,w końcu wiosna! choć zimnica,ale widać jakieś ocieplenie na horyzoncie,liczę że wszystko wystrzeli w końcu
A po weekendzie pielenie czas Start !

Super, że udało Ci się kupić ciemierniki w promce na pewno się przyjmą ,to łatwe w uprawie roślinki

Nie narazie nie mam zamiaru wyrzucać, niech rosną a potem się zobaczy
Iwona100 20:45, 22 kwi 2022

Ja chwasty w nowo założonym trawniku też wyrywałam ręcznie . Ale jakbyście zobaczyły w jakiej ilości miałam właściwie jednego chwasta, to dziewczyny byście pomdlały. Gdybym tego nie wyrwała, nasiona trawy nie miałyby szans. Kupiłam ziemię w tym dziadostwem . Trochę to trwało zanim to usunęłam. Na samą myśl o tym robi mi się słabo. Ale czego się nie robi w akcie desperacji.
Wiolka5_7 20:49, 22 kwi 2022

Iwona100 napisał(a)
Ja chwasty w nowo założonym trawniku też wyrywałam ręcznie . Ale jakbyście zobaczyły w jakiej ilości miałam właściwie jednego chwasta, to dziewczyny byście pomdlały. Gdybym tego nie wyrwała, nasiona trawy nie miałyby szans. Kupiłam ziemię w tym dziadostwem . Trochę to trwało zanim to usunęłam. Na samą myśl o tym robi mi się słabo. Ale czego się nie robi w akcie desperacji.

Ja też miałam głównie jeden rodzaj chwaściora.Nie miałabym chwastów gdyby wyrosły przed siewem,ale było wtedy sucho i wyrosły oczywiście dopiero jak zaczęłam podlewać nasiona

Ja też się namordowalam żeby wyrwać,bo długie korzenie toto miało ,wrr!
Iwona100 21:31, 22 kwi 2022

Dobrze ,że to za nami.
Teraz usuwam chwasty na bieżąco.