Marba , Basiu , ta kosodrzewina rośnie u mnie około 7 lat . To zwykła sosna górska kupiona w szkółce , odmiany nie pamiętam ale coś plącze mi się nazwa Mugo ? Może się mylę .
Natomiast choineczkę może zrobić każdy w domu np. z katalogu jakiegoś marketu np OBI czy innego . Potrzebny będzie do tego również pistolet do kleju na gorąco , farba w sprayu ( ja mam srebrną ), okrągły kawałek twardej tekturki i ozdoby .Najpierw w całym katalogu zaginasz kartka po kartce , górną krawędż do środka i tą skośną , która powstała po zagięciu jeszcze raz do środka , pozostały na dole taki kawałek kartki w kształcie trójkąta należy poprzez zagięcie włożyć do środka , nie sklejać . I tak cały katalog .
Okładki należy skleić ze sobą klejem na gorąco . Poprzez równomierne rozłożenie kartek uformować choinkę , przykleić na okrągłą tekturkę o średnicy trochę mniejszej niż średnica choinki , klejem na gorąco okrążyć kilka razy całą choinkę , będzie jakby imitacja łańcuchów choinkowych . Popryskać dokładnie choinkę farbą w sprayu . po wyschnięciu można przyklejać ozdoby . I gotowa .