Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi » Edycja postu

Ogród Basi

basia3012 22:04, 29 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Cisy w donicy przy garażu wysokie już i zdrowe. Pięknie jest po całości. Dużo zimozielonych i pustki nie ma.
Trawnik ruszy tylko nocki zimne. Mam jeszcze marny ten przy pólnocnej ścianie domu.

Straty zimowe to każdy jakieś ma ale azalii szkoda bardzo.

Na przyszłą zimę to postaram się na azalie porzucać gałązki świerkowe. Może uchroni to je przed przemarznięciem.
anabuko1 15:08, 30 kwi 2026

basia3012 napisał(a)

Basiu jak zawsze u ciebie bardzo ładnie i estetycznie
Co to drzewko kwitnie na różowo ?
basia3012 13:23, 01 maj 2026

anabuko1 napisał(a)

Basiu jak zawsze u ciebie bardzo ładnie i estetycznie
Co to drzewko kwitnie na różowo ?

Aniu, to śliwa wiśniowa Nigra.
Dziękuję za miłe słowa.
ajka 19:26, 01 maj 2026

basia3012 napisał(a)
Pierwiosnki, ciemierniki, brunnery i oczywiście cebulowe cieszą oczy.

Niesamowite te kępy brunner. Moje w tym roku strasznie marne, chyba jeszcze nigdy tak źle nie wyglądały
mirkaka 05:56, 08 maj 2026

basia3012 napisał(a)

Tak Jolu, coś w tym jest. Teraz tulipany, pierwiosnki i brunnery dają kolor. Potem trochę mniej jest. Ale trzeba coś pomyśleć aby to zmienić.

Jeszcze kwitnące kwasoluby dają kolor wiosną
Piszesz że kilka azali japońskich wymarzło, może nie dosadzaj nowych, te co zostały rozrosną się a w ich miejsce możesz dosadzić jakieś byliny dające kolor latem np floksy, czy rudbekie
Miałaś bardzo dużo śniegu, pąki ogrodówek które były pod śniegiem powinny zakwitnąć, może nie będzie tak źle

Mój trawnik podobnie, ale puste plamy nie chcą się zazielenić, dosiana trawa nie kiełkuje, pewnie przez suszę i straszne zimno panujące u nas

Drzewka kwitną ślicznie
basia3012 10:15, 08 maj 2026

mirkaka napisał(a)

Jeszcze kwitnące kwasoluby dają kolor wiosną
Piszesz że kilka azali japońskich wymarzło, może nie dosadzaj nowych, te co zostały rozrosną się a w ich miejsce możesz dosadzić jakieś byliny dające kolor latem np floksy, czy rudbekie
Miałaś bardzo dużo śniegu, pąki ogrodówek które były pod śniegiem powinny zakwitnąć, może nie będzie tak źle

Mój trawnik podobnie, ale puste plamy nie chcą się zazielenić, dosiana trawa nie kiełkuje, pewnie przez suszę i straszne zimno panujące u nas

Drzewka kwitną ślicznie

No tak, o kwasolubach nie wspomniałam.
A azalie już dosadzone. Ja niecierpliwa jestem. Ale tych podmarzniętych nie wyrzuciłam. Póki dają jeszcze jakieś oznaki życia to mają szansę. Przycięłam je i posadziłam w "rezerwowych" miejscach.
Trawnik regeneruje się bardzo powoli. U nas też zimnica. Gdy było 3 dni ciepło to coś zaczęło kiełkować a teraz znowu bardzo zimno.
Dzięki Mirko za odwiedziny.
Ranny ptaszek jesteś.
ElzbietaFranka 17:43, 08 maj 2026

basia3012 napisał(a)

Basiu piękne bergenie widzę, że kwitną dosyć ładnie u ciebie. U mnie nie specjalnie. Juz nie wiem czym je karmić i kiedy aby wiosna kwitły.
Pierwiosnki, żurawki równie ładnie. Czysto już masz Basiu.

Twoje ciemierniki w tym roku ładnie kwitły. Wypuściły nowe pędy. Może się rozsieją. Twoje duże kępy ile mają lat.

Ja jeszcze nie zdjęłam worków na ogrodowkach. Są dosyć ładne jak zaglądałam. Po 15 zdejmę nic się nie stanie.

U nas nie pada jest bardzo sucho, więc podlewamy.
Margo2 21:39, 08 maj 2026

Rany, jaki porządek.
U mnie nigdy takiego nie będzie.
Bergenie przepiekne
basia3012 22:20, 11 maj 2026

Parę dni temu robiłam zdjęcia z okna. Moje kotusia siedziała sobie i patrzyła w górę. I to skłoniło mnie do chwycenia za aparat.

basia3012 22:22, 11 maj 2026

Czy to może być kalina Borkwooda Ann Russel?