Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi » Edycja postu

Ogród Basi

basia3012 23:35, 31 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Piszecie dziewczyny że Was męczą kolory a mi się zdaje mój ogroód za mało kolorowy. Za bardzo zielony. I kombinuje co by tu jeszcze dodać . Domówiłam krzewuszek. Kupiłam azalie i dalej mi mało.

No właśnie, różne są apetyty na kolorki w ogrodzie. Jednemu wydaje się za dużo, innemu za mało. I chyba to jest normalne, na tym polegają różnice między ludźmi.
Mnie czasem nietrafione zestawienia kolorów drażnią, czasem nie potrafię inaczej.

Na przykład moja azaliowisko (japońskie) wydaje mi się zbyt duże i monotonne fakturowo. Kolorów tam jest moc ale powierzchnia jakaś zbyt równa, nic nie jest wyższe lub niższe. Wszystko jednostajne. Zastanawiam się, może paprocie tam między małe azalie posadzić?
Joku 20:15, 01 cze 2026

Moim zdaniem kwitnienie azalii i rododendronów trwa na tyle krótko że można natłok kolorów wytrzymać . Mirka już tyle lat je ogląda że może być zmęczona .
Zdarzało mi się we własnym ogrodzie reorganizować rabaty i pierwszy efekt pomimo przemyślanej kompozycji nie robił wrażenia. Dopiero jak rośliny podrosły, w następnych sezonach okazywało się że jest dobrze. Może u ciebie też tak będzie. Nie wiem czy paprocie lubią kwaśne podłoże, musiałabyś sprawdzić. Może pomieszaj rodki z azaliami i w ten sposób zróżnicuj wysokość, są też wyższe bardzo ładne azalie. Bo japońskie są chyba z tych nisko rosnących.

O zimowaniu hortensji napisałam w moim wątku. Możesz też poczytać w wątku Vity na stronie 132 jak ona zabezpiecza na zimę hortensje w gruncie.
basia3012 23:59, 01 cze 2026

Joku napisał(a)
Moim zdaniem kwitnienie azalii i rododendronów trwa na tyle krótko że można natłok kolorów wytrzymać . Mirka już tyle lat je ogląda że może być zmęczona .
Zdarzało mi się we własnym ogrodzie reorganizować rabaty i pierwszy efekt pomimo przemyślanej kompozycji nie robił wrażenia. Dopiero jak rośliny podrosły, w następnych sezonach okazywało się że jest dobrze. Może u ciebie też tak będzie. Nie wiem czy paprocie lubią kwaśne podłoże, musiałabyś sprawdzić. Może pomieszaj rodki z azaliami i w ten sposób zróżnicuj wysokość, są też wyższe bardzo ładne azalie. Bo japońskie są chyba z tych nisko rosnących.

O zimowaniu hortensji napisałam w moim wątku. Możesz też poczytać w wątku Vity na stronie 132 jak ona zabezpiecza na zimę hortensje w gruncie.

Dzięki Jolu, przeczytałam u Ciebie i przeczytałam też u Vity. Mój błąd był taki, że w grudniu zaskoczył mnie śnieg i ogrodówki zostały bez okrycia. Dopiero jak znikł śnieg to owinęłam je flizeliną. Teraz będę już mądrzejsza, dziękuję.
Jeśli chodzi o moje nasadzenia z azaliami to faktycznie może trzeba poczekać. One są różnych odmian, więc może jedne będą wyższe inne niższe. Już zauważam, że Kermesina jest wyższa niż Kermesina Rose.
Dzięki Jolu.
Kordina 01:00, 02 cze 2026

Mnie kolory w naturze i ogrodach nie męczą, ale zachwycają
Alija 16:48, 04 cze 2026

Różaneczniki mają mocne kolory i może gdyby kwitły cały rok, mogłyby trochę męczyć, nie wiem, ale na ten moment kiedy są kolorowe w ogrodzie trzeba czekać cały rok i ja zawsze na nie czekam z niecierpliwością, a potem cieszę się nimi, zachwycam się i podziwiam, bo za chwilę znowu będą tylko zielonymi krzewami i znowu rok czekania.
anabuko1 18:05, 04 cze 2026

basia3012 napisał(a)

Nowy nabytek, bez.

Piękny lilak.
Nowe roślinki najbardziej cieszą
basia3012 21:34, 07 cze 2026

Kordina napisał(a)
Mnie kolory w naturze i ogrodach nie męczą, ale zachwycają

Bożenko, tak jest najczęściej. Chyba, że coś się gryzie sobą.
Ale tu chyba chodziło o ten natłok kolorów na rabacie azalii japońskich.
basia3012 21:42, 07 cze 2026

Alija napisał(a)
Różaneczniki mają mocne kolory i może gdyby kwitły cały rok, mogłyby trochę męczyć, nie wiem, ale na ten moment kiedy są kolorowe w ogrodzie trzeba czekać cały rok i ja zawsze na nie czekam z niecierpliwością, a potem cieszę się nimi, zachwycam się i podziwiam, bo za chwilę znowu będą tylko zielonymi krzewami i znowu rok czekania.

To prawda Alu, cały rok czekamy na te nasze piękności.
Z różanecznikami jest ok.
Tylko te azalie japońskie w takiej masie to trochę nie wyszło mi. Ale już mam pomysł na wprowadzenie zieleni pomiędzy te japonki. Już przygotowuję sadzonki z moich bylin. Tak jak radziła mi Mirka jakiś czas temu. Wtedy jeszcze nie za bardzo wiedziałam jak to rozgryźć. Ale chyba już skumałam.
Zobaczymy co mi wyjdzie. Na pewno się tu, przed Wami pochwalę. I to pochwalę zarówno wtedy gdy wyjdzie mi jak i wtedy gdy mi nie wyjdzie.
basia3012 21:47, 07 cze 2026

anabuko1 napisał(a)

Piękny lilak.
Nowe roślinki najbardziej cieszą

Aniu, najbardziej ciekawe i pochłaniające jest dla mnie sadzenie czegoś nowego, zmiana rabaty itp. Już pielęgnacja roślin nie porywa mnie tak bardzo.
basia3012 21:51, 07 cze 2026

Zachwycamy się rododendronami, azaliami a tu taka bezproblemowa piękność zakwitła. Mam takie dwie. Nie choruje, nie lubią jej szkodniki, nie przemarza, kwitnie co roku. To kolkwicja.
Nie mogłam się zdecydować które zdjęcie wstawić więc wstawiłam wszystkie trzy.