Piękny ogród w starym angielskim stylu, pełen romatycznego klimatu i nostalgi...
Podziwiam, i bardzo mi się podobają zabudowania - uwielbiam stare budynki - można wiedzieć ile mają lat? A kute ogrodzenie - majstersztyk !
Dziekuję Aldono.
Ogród boryka się ze straszliwą suszą , efektem będzie zmiana koncepcji nasadzeń, głównie w drugiej części ogrodu , tej z wiekszym warzywnikiem.
A że w tym roku rośliny głupieją z powodu aury to kwitnące ciemierniki
Rośliny się suszą i głupieją, ale kwitnący ciemiernik ładny bardzo i jeżeli nie będzie tak dużych upałów, to kwiaty trochę pobędą.
Oglądałam z zachwytem ostatnie zdjęcia i przykro się robi, że Ci się poniszczyło i poschło.
Aniu sądzę, że gdyby była taka bezproblemowa to znacznie częściej występowała by w naszych ogrodach - kwiaty ma podobne do hortensji pnącej tylko ciut delikatniejsze , kwitnie później .
W pierwszych latach rosła wstecz lecz teraz zadomowiła się i zaczęła szybciej przyrastać.
Kaliny angielskiej nie cięłam jeszcze, ale przycinałam , a raczej wycinałam gałęzie kalinie koralowej ponieważ zbyt mocno ocieniała styrax ( kolejny krzew ćwiczący moją cierpliwość )
zdjęcie 15.06,2013 - styrax i jego pierwsze kwiaty
Witaj Kasiu, budynki są z początku dwudziestego wieku - dom , budynki gospodarcze - niestety nie ma już stodoły ( teraz jej ruiny szpecą - pozostałe mury są ładne tylko ogromny leżący dach jest okropny), która dzieliła ogród na dwie części.