Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

monteverde 00:44, 03 sie 2013

Nasionka od pięknej naparstnicy Aldonka ma rację i ja potwierdzam, zestawienia majstersztyk
kasiek 22:49, 10 sie 2013

Piękny ogród w starym angielskim stylu, pełen romatycznego klimatu i nostalgi...
Podziwiam, i bardzo mi się podobają zabudowania - uwielbiam stare budynki - można wiedzieć ile mają lat? A kute ogrodzenie - majstersztyk !
Danusza 17:26, 12 sie 2013

Joasiu serdeczne dzieki za wizyte odezwe sie jak bede w domku dziekuję na pv podam skłąd na sałatke z ogórków

ja w Twoim ogrodzie byłam nie zostawiałm sladu(a szkoda) jest piękny, spokojny i dostojny uwielbiam szczególnie te zdjęcia

Milka 17:31, 12 sie 2013

powojnik.......szok! cudo! a jak ty Jasiu robisz, że szałwia stoi na baczność?
Pszczelarnia 19:02, 12 sie 2013

Poziomka napisał(a)

przedogródek (22.06.2013)

Poziomko, ten i pozostałe obrazy ogrodowe - cudnie, jak w raju. Do takiego raju chcę.
Poziomka 22:28, 14 sie 2013

aldonaz napisał(a)
Witaj Jasiu, niezmiennie podziwiam Twój czarowny ogród, a te zestawienia roślin prawdziwy majstersztyk. Pozdrawiam

Dziekuję Aldono.
Ogród boryka się ze straszliwą suszą , efektem będzie zmiana koncepcji nasadzeń, głównie w drugiej części ogrodu , tej z wiekszym warzywnikiem.
A że w tym roku rośliny głupieją z powodu aury to kwitnące ciemierniki

zdjęcia z 28.07.2013r.

Pozdrawiam Jasia
Gabriela 22:53, 14 sie 2013

Rośliny się suszą i głupieją, ale kwitnący ciemiernik ładny bardzo i jeżeli nie będzie tak dużych upałów, to kwiaty trochę pobędą.
Oglądałam z zachwytem ostatnie zdjęcia i przykro się robi, że Ci się poniszczyło i poschło.
Poziomka 23:00, 14 sie 2013

monteverde napisał(a)
Jasiu jak to jest z tą przywarką, niby tak szybko rośnie i przyrasta sporo bo chyba 0,5 m rocznie, a Ty czekałaś kilka lat a ona niby taka bezproblemowa? ... nie wiem czy kalina lubi przycinanie?

Aniu sądzę, że gdyby była taka bezproblemowa to znacznie częściej występowała by w naszych ogrodach - kwiaty ma podobne do hortensji pnącej tylko ciut delikatniejsze , kwitnie później .
W pierwszych latach rosła wstecz lecz teraz zadomowiła się i zaczęła szybciej przyrastać.
Kaliny angielskiej nie cięłam jeszcze, ale przycinałam , a raczej wycinałam gałęzie kalinie koralowej ponieważ zbyt mocno ocieniała styrax ( kolejny krzew ćwiczący moją cierpliwość )

zdjęcie 15.06,2013 - styrax i jego pierwsze kwiaty

kalina - towarzyska styraxa zdjęcie 30.09.2013

Poziomka 23:23, 14 sie 2013

kasiek napisał(a)

Podziwiam, i bardzo mi się podobają zabudowania - uwielbiam stare budynki - można wiedzieć ile mają lat?

Witaj Kasiu, budynki są z początku dwudziestego wieku - dom , budynki gospodarcze - niestety nie ma już stodoły ( teraz jej ruiny szpecą - pozostałe mury są ładne tylko ogromny leżący dach jest okropny), która dzieliła ogród na dwie części.

Sebek 23:27, 14 sie 2013

Pooglądałem genialne zestawienia - mi jakoś trudno idzie zastosowanie ich u siebie...Ale przynajmniej mam powody do ciągłego przesadzania