Moniak
13:22, 26 sty 2018
Dzień dobry!
W kwietniu/maju wprowadzamy się z mężem do nowego domu, marzy nam się piękny ogród... i tu zaczynają się schody
Naoglądaliśmy się tylu pięknych zdjęć ogrodów, naczytaliśmy forów i porad, że mamy w głowie absolutny chaos. Gdybyśmy chcieli zrealizować wszystkie piękne pomysły, nie starczyłoby nam działki, o funduszach nie wspomnę
Proszę Was bardzo o pomoc, jakąkolwiek radę, bo nie wiemy sami co mamy robić! Do tej pory mieszkałam w bloku, o roślinach nie mam bladego pojęcia!
Chciałabym stworzyć ogród przyjazny dla ptaków, na mapce zaznaczone są zastane przez nas 10m brzozy, od zachodu jedna, w ogrodzie trzy, na jednej mamy już karmnik i budkę lęgową
Bardzo podoba się nam cień rzucany przez brzozy, dlatego postanowiliśmy dokupić 6 kolejnych (jestem alergikiem, ale w okolicy jest tyle brzóz i mamy je w ogrodzie, więc kolejne mi chyba już nie zaszkodzą
). Mamy 3 magnolie (początkowo chciałam je posadzić przy tarasie, ale czytałam, że muszą być na stronie południowej). Mamy kalinę na pniu, 3 róże, hortensję (w zasadzie są 2 ale jedna już chyba umarła), 3 sosny (1,20m), 2 świerki kłujące (45cm wysokości, niestety dziś przeczytałam, że ich nie polecacie i trochę się zmartwiłam...), jodłę koreańską, 2 migdałki trójklapowe na pniu, ozdobną jabłonkę, azalię, śliwę wiśniową, 2 forsycje, 2 budleje Dawida, 2 borówki amerykańskie, 4 tamaryszki w postaci długiej witki i wierzbę mandżurską (2m).
Glebę mamy gliniastą niestety, nawieziemy warstwę innej ziemi, z pola teścia. W tym wszystkim mąż upiera się na oczko wodne, ja chcę mieć dużo drzew, od północy mamy spore okno od łazienki i pokoiku, dlatego zależałoby nam na jakimś ładnym widoku... Jak widzicie mamy jeden wielki misz-masz i zerowe pojęcie, jak to wszystko usadzić... A, przy tarasowym słupie będzie wisteria, tyle wiemy na pewno. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i błagam o pomoc, bo zgłupiałam!
W kwietniu/maju wprowadzamy się z mężem do nowego domu, marzy nam się piękny ogród... i tu zaczynają się schody

Chciałabym stworzyć ogród przyjazny dla ptaków, na mapce zaznaczone są zastane przez nas 10m brzozy, od zachodu jedna, w ogrodzie trzy, na jednej mamy już karmnik i budkę lęgową

Glebę mamy gliniastą niestety, nawieziemy warstwę innej ziemi, z pola teścia. W tym wszystkim mąż upiera się na oczko wodne, ja chcę mieć dużo drzew, od północy mamy spore okno od łazienki i pokoiku, dlatego zależałoby nam na jakimś ładnym widoku... Jak widzicie mamy jeden wielki misz-masz i zerowe pojęcie, jak to wszystko usadzić... A, przy tarasowym słupie będzie wisteria, tyle wiemy na pewno. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i błagam o pomoc, bo zgłupiałam!