Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie » Edycja postu

Ogród w dolinie

Toszka 21:43, 17 cze 2019

Osty na bieżąco wycinaj. Trudno, to jedyna rada by się nie wysiały, Skrzyp na gnojówkę, albo suszyć i potem na gnojówkę. Skrzyp kwitnie i sieje się w marcu-kwietniu, Teraz ryzyka wysiewu już nie ma.
Perz oprysk na jednoliścienne. Czasami trzeba powtórzyć. To w tym wypadku jedyny sposób.

Jesli ziemia ma ph powyżej 7 to musu nie ma. Aczkolwiek dolomit powyżej 6,5-7 nie podniesie, ale za to da magnez.
Roocika 10:36, 18 cze 2019

Toszka napisał(a)
Osty na bieżąco wycinaj. Trudno, to jedyna rada by się nie wysiały, Skrzyp na gnojówkę, albo suszyć i potem na gnojówkę. Skrzyp kwitnie i sieje się w marcu-kwietniu, Teraz ryzyka wysiewu już nie ma.
Perz oprysk na jednoliścienne. Czasami trzeba powtórzyć. To w tym wypadku jedyny sposób.

Jesli ziemia ma ph powyżej 7 to musu nie ma. Aczkolwiek dolomit powyżej 6,5-7 nie podniesie, ale za to da magnez.

Dzięki Toszko, dolomit kupimy pod serby to grabom dosypujemy trochę.
Osty to najłatwiej się dają wyrwać, skrzyp to tak 50 % z częścią korzonka, reszta urywa się bez korzenia, a perz to jakaś masakra, spomiędzy irgi nie da się go wyjąć, wszystko się tylko urywa, rozłogi zostają w ziemi.
Skrzyp nam się sieje z górnej niezagospodarowanej skarpy
Roocika 13:01, 18 cze 2019

Rabata bez wierzby, w środku dziura, tak jakoś łyso. Jak myślicie, cos tu posadzić, czy odpuścić? Wystawa jest południowa, goraco od ściany domu, słońce od rana do wieczora, a w rabacie po skosie wychodzi główna rura kanalizacyjna. Na rabacie rosną bodziszek korzeniasty i kocimiętka. Przepraszam za brak ogarnięcia, ale dopiero się zbieram w tym kierunku.
sylwik69 11:38, 19 cze 2019

Śliwa wiśniowa da tutaj radę u mnie rosną na patelni...to miejsce prosi się o drzewo lub coś zielonego np.klonik taki piękny jak u Brzozowej dziewczyny
Graby super
Roocika 15:49, 19 cze 2019

Sylwia myślisz, że tak blisko domu może być taka śliwa? A może powtórzyć tulipanowca? Tyle, że on spory urośnie, widzieliśmy w szkółce dorosły okaz.
Mam takie zdjęcie z zeszłego roku, jeszcze z wierzbą, postaram się dodać nowe bez wierzby.
Maj 2018

Graby "nie dziękują"
Obecnie
Gosialuk 17:06, 19 cze 2019

Ja bym tam dała jakiś krzew pachnący. Krzesełko i stoliczek w pobliżu, to pijąc kawę można pozachwycać się zapachem. Tulipanowiec na pewno za duży.
Roocika 17:46, 19 cze 2019

Gosiu ten tulipanowiec to odmiana szczepiona, Edward Gursztyn, więc kwestia wysokosci szczepienia. Basiu a jaki krzew? Krzesełka są, tylko przed burzą je schowaliśmy
Figielka 09:19, 20 cze 2019

Proponuje hortensję
Roocika 15:00, 29 sie 2019

Dziewczyny jak przygotować glebę dla platana Właśnie nabyliśmy jedynego, jest piękny

Kompletnie nie ogarniamy, możecie choć podesłać linka
Roocika 17:18, 23 kwi 2020

W tym roku mamy nadzieję ruszyć prace do przodu. Zabraliśmy się za północną i zachodnią rabatę.

Jesienią posadziliśmy serby, ambrowca i platana. Już się nie mogę doczekać liści.

A choiny mocno urosły i czekam na deszcz, żeby wypielić. Chwasty rosną jak dzikie.