I moje kompulsywne zakupy. Wyczytałam, że floksów nie jedzą ślimaki i postanowiłam wypróbować Kupiłam 3 białe i do tego przetacznikowiec Cupid.
A wszystko dlatego, że ślimaki zjadły mi jeżówki o proszę. Wykopałam, podzieliłam i nie wiem gdzie postawić, bo wszędzie je znajdą
Zdjęcia po posadzeniu brak.
Mam floksy i faktycznie ich ślimaki nie ruszają.
Szklarnia piękna, też mi się marzy od jakiegoś czasu, ale u mnie wszędzie rabaty kwiatowe są. Tego szkoda, a tego żal i dalej bez szklarenki jestem. Piwonie masz ładne, poluję na taką różową jak jest u Ciebie. Zamawiałam niedawno 9 kłączy, część już wyszła z ziemi.
Ja tak samo, ładnie się komponują z innymi roślinami. Nie lubiłam przywrotników, dopóki nie kupiłam do siebie na próbę. Tak mi się spodobały, że dokupiłam nowe.
Szkoda mi strasznie jeżówek ale co poradzę Na razie zostawiłam, ze 3 będą kwitły (bo jak już urosną to nie są aż takie atrakcyjne dla ślimaków) a reszta robi za wabik na ślimaki hehehe
Zauważyłam, że bodziszki korzeniaste są schronieniem dla ślimaków- także wszystko ma plusy dodatnie i plusy ujemne
Ta różowa to Louis van Houttea.
A szklarenkę można nawet mniejszą kupić i obsadzić kwiatami dookoła.
Bardzo je lubię, dobrze rosną i zimą nie wygniwają. Bardzo się u mnie sieją Nawet w "trawniku".
Te jasne piwonie mnie zaskoczyły, pierwszy raz były takie piękne. Szkoda, że nie wiem co za odmiana. Chociaż chyba w Dębowych zakątkach jest Sara Bernharth i może to ona? Nie pachnie i kwiaty bieleją.
Tak, to te pachnące i częściowo zimozielone, przynajmniej u mnie, bo może w cieplejszych rejonach całkiem zimozielone?