Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie » Edycja postu

Ogród w dolinie

aagaaz 16:03, 07 sie 2025

Hej Asia.

Pięknie u Ciebie,że zagoszczę na dłużej.
Rabata na skarpie extra się prezentuje, szpalery liliowców pięknie wyglądają.

Ja dopiero zaczynam tworzyć mój ogród i mam również kawałek skarpy, więc będę podglądać co fajnego można będzie tam posadzic.

U mnie też ciągle pełno ślimaków, bo za płotem u sąsiada busz i wszystkie ciągną do mnie.
Ja sądziłam czosnki , bo słyszalam ,że ich nie lubią .
Tymczasem po deszczu sobie nawet na jego liściach chodziły. Także wiem jako to ból.

Pozdrawiam Agnieszka
Gosialuk 23:48, 07 sie 2025

Asia skarpa z liliowcami na dole śliczna. To był dobry pomysł. Ciesz się ogrodem, bo to przecież dzieło rąk waszych. Zakupy trafione - wszystkie zakupione rośliny lubią naszą mokrą glinę.

Roocika 10:29, 08 sie 2025

Ulina napisał(a)

Piękny w kolorze ten słonecznik szorstki
Liliowce oporządziłaś że mu ha nie siada
Ładne rabatki

Też mi się spodobał ten słoneczniczek, ciekawe połącznie kolorystyczne i myślę, że ślimaki nie będą gustować, bo liście jednak są szorstkie.
Dzięki

LIDKA napisał(a)
Muszę moje liliowce wyczyścić z przekwitłych i suchelców. Przy Twoich mucha nie siada takie ładne.

Lidka u mnie zawsze podczas kwitnienia liście liliowcom brzydną. Na zdjęciach jest nieostro

kasiab napisał(a)
Asiu przepięknie u Ciebie bardzo na bogato i różnorodnie cały czas coś się dzieje prze-cu-dow-na!!!

a zakupy.... No bajka! Czuję się zmotywowana dzisiaj do wejścia na rabaty i w końcu zrobienie kolejnej części na czysto a w tygodniu i ja się wybiorę na małe ogrodowe zakupy bo z rabaty wypadło mi pełno roślin i zostały miskant memory, 1 jeżówka i 1 rozplenica. Hulał tam karczownik i na wykończeniu mam buka i graba, do tego stado mrówek zniszczyło trawy i byliny

Jak dobrze, że jest gdzie zajrzeć ku pokrzepieniu, że może być pięknie

Kasiu, dziękuję, zaczerwieniłam się.

Mam nadzieję, że wykorzystujesz motywację, bo widziałam, że na wątku nic ostatnio nie wrzuciłaś nowego.
Buziaki

Ulina napisał(a)
Ładny kolor słoneczniczka, u sąsiada są tylko żółte, nie wiedziałam że mogą gyć inne kolory. A w sumie łatwy w utrzymaniu i podobno się sieje.

Ja nawet nie wiedziałam, że istnieje taka roślina, w pierwszej chwili myślałam, że to jakaś rudbekia

A ten słoneczniczek ma kilka tonów podczas przekwitania- trochę czerwieni a potem pomarańczu- Miał nazwę red shades.
Były jeszcze niższe Zobaczymy czy przeżyje u mnie zimę.
Roocika 10:38, 08 sie 2025

aagaaz napisał(a)
Hej Asia.

Pięknie u Ciebie,że zagoszczę na dłużej.
Rabata na skarpie extra się prezentuje, szpalery liliowców pięknie wyglądają.

Ja dopiero zaczynam tworzyć mój ogród i mam również kawałek skarpy, więc będę podglądać co fajnego można będzie tam posadzic.

U mnie też ciągle pełno ślimaków, bo za płotem u sąsiada busz i wszystkie ciągną do mnie.
Ja sądziłam czosnki , bo słyszalam ,że ich nie lubią .
Tymczasem po deszczu sobie nawet na jego liściach chodziły. Także wiem jako to ból.

Pozdrawiam Agnieszka

Hej Agnieszka, zapraszam.

Skarpy można obsadzać dowolnie w zależności czego oczekujesz oraz jakie tam masz warunki.
U mnie niższe skarpy są obsadzone krzewami okrywowymi- irgą, tawulcem pogiętym i śnieguliczką hankok- chciałam mieć spokojnie i zielono.
Wysoka skarpa ma być krzewiasta- jest bardzo wysoka i będzie mi (chyba ) ją łatwiej pielęgnować.
Mam jeszcze jedną przy tarasie, której nie pokazuję ale tą planuję bylinową

U mnie czosnki zjadły gryzonie Kilka uratowałam z ich spiżarni, posadzę na jesień.
A ślimaki- głównie te gołe są praktycznie nie do usunięcia. Za płotem mam same nieużytki, staw i rzeczkę. Także wciąż kombinuję jak się im nie dać. One jednak kochają byliny ale świeżymi listkami magnolii czy hortensji też nie gardzą.
Roocika 10:40, 08 sie 2025

Gosialuk napisał(a)
Asia skarpa z liliowcami na dole śliczna. To był dobry pomysł. Ciesz się ogrodem, bo to przecież dzieło rąk waszych. Zakupy trafione - wszystkie zakupione rośliny lubią naszą mokrą glinę.

Gosia, dzięki. Dosadziłam do liliowców śmiałki i krwiściągi- tam gdzie było rzadziej Szpaler został. Kiedyś może poszerzę sobie ale póki co za dużo piłek lata
Zakupy niby skromne ale będę może sobie mnożyć te rośliny jak tylko będą chciały rosnąć.
Roocika 10:42, 08 sie 2025

Miało być pięknie, gorąco i och i ach, a tymczasem mamy słońce na przemian z deszczem, a dziś w ogóle niebo zachmurzone. Na szczęście w dzień nie jest bardzo zimno.
Mój ogród zawsze był mokry ale w tym sezonie jest level hard Nawet nie ma kiedy popracować.

Zrobiłam trochę zdjęć- do znudzenia

Frontowa z każdej strony Rozchodniki ogromne jak u Lidki, ze dwa zabiorę na skarpę dużą gdzieś na brzeg, żeby można było łatwo wyciąć wiosną bez latania po skarpie.

Roocika 10:53, 08 sie 2025

Przy bramie posadziłam kupione ostatnio niskie pysznogłówki. Ślimaki przerzuciły się na zjadanie rozchodników. Czyżby nie lubiły aż tak floksów? Hmm
Doczekałam się więc jeżówek z floksami

Roocika 10:56, 08 sie 2025

Roocika 11:00, 08 sie 2025

Słoneczniczek szorstki

Roocika 11:01, 08 sie 2025

Sadziec konopiasty

Dereń kwitnie mini kwiatkami

Hortensje Wims Red zaczynają łapać róż