Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

Zakładam ogród, czas spełnić marzenia

aagaaz 20:04, 23 lip 2025

Witam. Kilka lat temu wybudowaliśmy dom. Jest ona dla naszej czwórki idealny. Teraz czas na tworzenie ogrodu, gdzie można będzie spędzać czas z rodziną.

Dopiero zaczynam go tworzyć i mam nadzieję,że dostanę od Was również pomoc i porady jak zrobić go dobrze.

Kilka zdjęć.

Za domem mamy kawałek trawy oraz mała rabatę,którą już wiem ,że bedę powiększać.

Tutaj rabata niedaleko wejścia do domu. Zrobiłam ja właśnie niedawno.

A tutaj skalniak , który zaczęłam tworzyć na wiosnę.

Dzięki,że dobrneliscie do końca. Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam Agnieszka z Bydgoszczy.
sylwia_slomc... 21:32, 23 lip 2025

Witaj.
Potrzebnych będzie więcej zdjęć terenu wokół domu, jakiś rysunek z planem co gdzie się na działce znajduje i co byście chcieli i kształt działki z rozpisaniem stron świata. Informacje jaka masz glebę, jak z operowaniem słońca po działce jaka jest wilgotność. Jaka strefa klimatyczna czyli w której części Polski znajduje się ogród i jaki styl ogrodów Ci się podoba, jakie ma funkcje spełniać. Bez tego nie da rady ruszyć z miejsca.
I najważniejsze musisz stworzyć zielony podpis pod swoimi postami bo inaczej nikt Cię w tej ilości wątków nie odnajdzie by pomóc.
aagaaz 18:14, 24 lip 2025

Dzięki bardzo Sylwia. Jasne zrobię opis i zielony podpis.
aagaaz 19:39, 25 lip 2025

Dołączam projekt. Nie wiem na ile będzie czytelny,bo proporcje nie są idealne.Rabaty zaznaczone na projekcie chcę powiększyć.

Gleba tam gdzie skarpa i trawnik to jest glina,pozostała po budowie domu.
Na trawnik mieliśmy dosypaną czarną ziemię. Tam gdzie mam zrobione już rabaty też dosypuje zawsze ziemię workami.

Jeżeli chodzi o światło w ogrodzie to popołudniu słońce chowa się za drzewem sąsiada i lekko jedynie przebija.

Strefa klimatyczna II . Mieszkam w Bydgoszczy.

Póki co tyle informacji.

Opiszę rabaty i jakie mam tam rośliny w kolejnym poście.
Pozdrawiam Agnieszka
sylwia_slomc... 23:15, 25 lip 2025

Czyli skalniak znajduje się w cieniu drzewa sąsiada? Dobrze zrozumiałam? Bo jeśli tam jest słońce to hosty będzie przypalać. Można stworzyć skalniak z cienilubnymi roslinami i bedzie miał bardziej charakter leśny lub z roślinami słońca i większość skalniaków jest właśnie słonecznych bo roślin lubiących takie warunki jest całkiem sporo. Zgaduję, że u Ciebie ma być ten cienisty patrząc po hostach i żurawce. Jeśli tak fajną robotę zrobiłoby dodanie jakiegoś korzenia i paproci. Tylko trzeba by popracować nad gliną i dać sporo próchnicy.
sylwia_slomc... 23:17, 25 lip 2025

Przy tym ogrodzeniu z cieniówki masz wsadzone cyprysy? czy jałowce kolumnowe? Bo jeśli któreś z nich to już Ci mogę podpowiedzieć, że są o wiele za blisko siebie i za blisko cieniówki.
aagaaz 17:13, 27 lip 2025

Dzięki Sylwia za rady.

Skalniak jest w cieniu,dlatego,że tam znalazłam na niego miejsce.
Myślę,że posadzę właśnie cieniolubne rośliny.

Ten jałowiec to jałowiec skalny Blue Arrow- to przesadze go wtedy kawałek dalej.
sylwia_slomc... 21:15, 27 lip 2025

aagaaz napisał(a)
Dzięki Sylwia za rady.

Skalniak jest w cieniu,dlatego,że tam znalazłam na niego miejsce.
Myślę,że posadzę właśnie cieniolubne rośliny.

Ten jałowiec to jałowiec skalny Blue Arrow- to przesadze go wtedy kawałek dalej.

Mam go też u siebie. Przesadź najszybciej jak możesz bo potem będzie raz trudniej, a dwa trudniej go będzie utrzymać w pionie. Moje rosły od podobnej wysokości, ale to jałowiec dość szybko przyrastający, a korzeniący się płytko, a szeroko. Przez 5 lat musieliśmy je wiązać do tyczek bo na wichurach się kładły. Dlatego najlepiej żeby od razu korzeniły się w docelowych miejscach wtedy łatwiej im będzie utrzymać pion.
Cienisty skalniak też może być piękny, a do tego ciekawy bo nieoczywisty.