Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie » Edycja postu

Ogród w dolinie

Roocika 15:12, 22 maj 2026

Juzia, bo mam jedną ogromną skarpę, potem jest półka na której stoi dom, potem mała skarpa i dolny mokry ogród.

Jolu, żółty kwiatek to kuklik, jest bardzo duży i mnie zauroczył włochatym środkiem

Magara, no ciężko jest nie ukrywam, idzie wolniej niż byśmy chcieli pomimo, że ciągle coś robimy.

Ulina, u mnie chyba podobna lista z wyjątkami, bo bergenia nie chce rosnąć, wciąż ma jakiegoś grzyba a po zimie nie ma liści. Prymule znikają po zimie, a na rozplenice jest u nas za zimno, będą może w czerwcu Bergenia radzi sobie w korzeniach choin
Myślę, że tawułki i brunnery też się sprawdzą i wielosiłów jeszcze nie mam Brunnery planuje pod brzozy, ale kiedy to nastąpi to nie wiem
Roocika 15:15, 22 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Wszystko pięknie podrosło ale najbardziej podziw budzi jak skarpa Ci ładnie zarasta.
Asia dobrze że znowu jesteś z nami. ❤️

Dzięki Lidka, zaglądam chociaż mało piszę na wątkach. Słabo z weną.
Roocika 15:16, 22 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Miodunki też mi dobrze rosną a Kukliki z 9 ostały się 4 . Też podzielę i wsadzę z hydrozelem to może im lepiej będzie bo podejrzewam że mam za sucho.

Próbuj. U mnie lepiej rosną, tam, gdzie mają mniej gliniasta glebę. Zobaczymy gdzie indziej. W nogach graba też dają radę, chociaż czasem je tam podlewam, bo są na trasie nornic.
DariaB 15:51, 22 maj 2026

Asia Amanogawę już chwaliłam, ale co tam, śliczna jest Te grujeczniki masz obłędne, wszystko ładnie się rozrasta. Kukliki urocze, zwłaszcza ten taki różowy.
Ulina 19:32, 22 maj 2026

Chyba masz większe mokradła lub mniej nasłonecznienia, bo brunery są dla mnie bezproblemowe. Ale myślę o tej odmianie wielkolistnej, bo te inne odmianowe chyba sa bardxiej wrażliwe. A Ty masz te wielkolistne?

Grujeczniki też są na mokradłach? bo nie za bardzo pamiętam jakie drzewa masz na dole. Coś mi się kojarzy mieszany lasek i hortensje z liliowcami.

Rozumiem, że skarpa jest teraz priorytetem.
ajka 20:16, 23 maj 2026

Uwielbiam twoje grujeczniki, zazdroszczę ci, mój co roku strasznie marny, choć powoli, powoli przybiera, chociaż tyle, ale na razie nie jestem z niego zadowolona. Pracy na skarpach nie zazdroszczę.
Ulina 21:28, 24 maj 2026

Przepraszam chodziło mi o bergenie a nie brunery w poprzednim wpisie.
antracyt 13:01, 29 maj 2026

Asia, muszę przyznać że jestem zaskoczona jak szybko u Ciebie wszystko rośnie. Naprawdę masz gęsto i bardzo ładnie Grujeczniki super dorodne. Co planujesz pod nie dać? Kolor jakiś czy na zielono?
Roocika 21:52, 02 cze 2026

DariaB napisał(a)
Asia Amanogawę już chwaliłam, ale co tam, śliczna jest Te grujeczniki masz obłędne, wszystko ładnie się rozrasta. Kukliki urocze, zwłaszcza ten taki różowy.

Dzięki (tfu,tfu), oby się ładnie przyjęła bo to wielkie drzewo.
Grujki w tym roku nieźle sobie poradziły z mrozem wiosennym, tylko trochę listki dostały a teraz śladu nie ma.

A te różowe kukliki też bardzo lubię, chociaż w ogóle to wszystkie są urocze

Roocika 21:55, 02 cze 2026

Ulina napisał(a)
Chyba masz większe mokradła lub mniej nasłonecznienia, bo brunery są dla mnie bezproblemowe. Ale myślę o tej odmianie wielkolistnej, bo te inne odmianowe chyba sa bardxiej wrażliwe. A Ty masz te wielkolistne?

Grujeczniki też są na mokradłach? bo nie za bardzo pamiętam jakie drzewa masz na dole. Coś mi się kojarzy mieszany lasek i hortensje z liliowcami.

Rozumiem, że skarpa jest teraz priorytetem.

Tak, grujki są tam, gdzie najbardziej mokro i to jest wystawa wschodnia, od zachodu jest cień więc gleba tam jest wciąż zimna.
Skarpę w tym roku chcemy obsadzić w całości. Pogoda nie współpracuje, jest sucho i oczywiście na skarpie zrobiła się skała. No ciężko jest.