Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Różaneczniki - choroby i szkodniki » Edycja postu

Różaneczniki - choroby i szkodniki

abiko 10:43, 28 cze 2012

i to sobie będę powtarzała.. dzięki dziewczyny

Magja co z tą sadzą?
magja_ 10:47, 28 cze 2012

obadaj dokładnie i jakby co to jakiś środek na owady, z tego co pamiętam Karate działa, zobacz co tam jeszcze. Żaden wielki problem to nie jest - taki jak opuchlaki.

Popatrzę tylko na fazy rozwojowe - kiedy najlepiej pryskać bo nie pamiętam... wszystkiego...
magja_ 10:53, 28 cze 2012

arcobaleno napisał(a)
Tak jest (i salut! )
P.S. i czekam na tę drugą 18-tkę - jak mówisz, że taka fajna Jeszcze mi kilka ładnych lat zostało to może tej mądrości zdążę nabrać )) z chemii np

o chemia też się zwiększa przed 40-stką.... tak piszą w książkach

ale to już nie to forum i nie ten wątek
Pszczelarnia 11:10, 28 cze 2012

Magjo pytam tutaj, bo - sama mówisz - że tu zaglądasz - jeżeli mam do wysadzenia z donicy różanecznika (Helsinky, wielgaśny), to oprócz podłoża (torf kwaśny, kompost, ziemia rodzima, obornik przerobiony) dać od razu do dołka siarkę? Wiem o niezalewaniu korzeni. Jeśli tak to powiedz, proszę, co ja mam kupić (muszę zapisać sobie na kartce, bo przychodzę do sklepu i na widok tego wszystkiego na półce zapominam nazw). Merci bien!
magja_ 11:30, 28 cze 2012

Kompost wyrzuć - daj sam obornik jak fajny taki przerobiony, zrobi lepiej rh - lepiej napowietrzy i mniejsze ryzyko że odkwasi. Ja daję do dołka siarkę - przeciwdziała "uciekaniu ph" - troszkę neutralizuje podlewanie wodą z kranu. Tylko że to siarkowanie musisz powtarzać - odrobinkę co roku jesienią albo raz na 2-3 lata konkretniej. Zorientujesz się jak na Twojej glebie będzie lepiej.
Niektórzy krzyczą jednak że siarka zasala podłoże. Ja nie zauważyłam żeby się coś niedobrego działo, zauważyłam że jest mniej problemów z utrzymaniem ph.

Widziałaś ten filmik - tez Pani sypie siarkę - tak mniej więcej powinno to wyglądać.
http://www.youtube.com/watch?v=qdt3hnLH_8M

Jak się zdecydujesz na siarkę - posyp też obszar poza zasięgiem korzeni rh ale sąsiadujący ze stanowiskiem i wymieszaj.

A wiesz mniej więcej jaką masz glebę w ogrodzie? odczyn?
arcobaleno 11:53, 28 cze 2012

kurde - czemu ja tu nie zaglądałam przed sadzeniem !
a co ona tam wlała z tego słoja?
magja_ 11:55, 28 cze 2012

wodę
magja_ 11:56, 28 cze 2012

I daje taki super nowoczesny nawóz - który uwalnia się z otoczek nie pod wpływem wilgoci - tak jak nasze, ale pod wpływem temperatury.

I superfosfat
i maczkę kostną

Ale Wy tyle nie musicie ....
abiko 12:21, 28 cze 2012

hmm i moje chyba są za głęboko posadzone, jest sens je teraz wykopać w wkopać jeszcze raz czy czekać do jesieni?
Sebek 13:11, 04 lip 2012

Teraz jak są takie upały to nie radzę, ale podczas pochmurnej pogody możesz je podnieść.