Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Różaneczniki - choroby i szkodniki » Edycja postu

Różaneczniki - choroby i szkodniki

magja_ 11:45, 06 lip 2012

dobrze się sprawdza do oprysku biopon w płynie do rododendronów - oprysk 0, 5% co tydzień, lub 0,25% dwa razy w tygodniu + adiuwant

albo jakiś inny- nawet magiczna siła do oprysku się nadaje - teraz się namnożyło tych nawozów a ja dawno nie byłam w ogrodniczym, pooglądam to dam znać co tam jeszcze się nada

I teraz wiesz dlaczego ogrodowe pokazują brak żelaza - ogrodowe tak jak i rh - powyżej 5,5 reagują chlorozą bo żelazo jest w formie niedostępnej. Bukietowe wytrzymują trochę więcej. Dasz chelat - pomożesz na chwilkę - bo nie likwidujesz przyczyny. Trzeba obniżyć ph.

Podlej jak i rh siarczanem amonu - po obwodzie korony. Siarczan amonu to oczywiście azot - w formie amonowej.
Powinna przyjąć to dobrze nie mam z nimi doświadczenia wielkiego bo tutaj na moim terenie marzną i ludzie ich nie uprawiają w gruncie.

To ph 4,0-4,5 ciut za niskie. Powinno się podnieść samoczynnie - ale sprawdź jeszcze jesienią.
asica 17:28, 13 lip 2012

Witaj Magjo. Spójrz kogo spotkałam dziś w ogrodzie.

Znów niezłe stadko. Co ciekawe obserwuję swoje rh i tam ich nie widuję, natomiast spryciule przeniosły się na hortensję,której liście kolorem niemal idealnie je skrywają - w drugim końcu ogrodu.
Już w zeszłym tygodniu zdawało mi się, że widziałam jednego.
magja_ 11:14, 14 lip 2012

O łeeeee....

Ale piękne są prawda?

asica 14:06, 14 lip 2012

magja_ napisał(a)
O łeeeee....

Ale piękne są prawda?

łe, ale wczoraj poczęstowałam je drinkiem; dziś na razie ich nie widziałam
12:10, 16 lip 2012
Witam Wszystkich i bardzo proszę o pomoc,

po znalezieniu tego forum postanowiłam spróbować zająć się tym co znajduje się u mnie za oknem.

Jestem pod ogromnym wrażeniem ogrodów, które u Was od jakiegoś czasu oglądam i marzę o tym, żeby na razie chociaż poznać nazwy roślinek, które mam u siebie i dowiedzieć się jak się nimi opwiekować.

Od razu powiem, że nie znam się na ogrodnictwie i przepraszam jeśli coś źle napiszę.

Na razie powyrywałam trawy wokół drzewek, oczyściłam je ze starych igieł i po radzie szefowej opryskałam pinivitem. Szykuję się do ich podcięcia i szukam kory.

Mam obok tuj roślinkę, której nazwy nie znam- moja siostra mówi że to rh - dlatego znalazłam ten wątek i postanowiłam poprosić o pomoc, zapytać czy to napewno tu powinnam pisać?

Roślinka była cała obrośnięta wielkimi trawami, zresztą tak ja drzewka. Powyrywałam trawy wokół niej i pomyślałam, że może kiedyś będzie tam ładna rabatka.

Jestem w trakcie szukania kory pod drzewka - czy pod tego krzaczka też mogę ją dosypać?

Czytałam u Was, że powinnam kupić kwasomierz i to zrobię jak tylko poradzicie mi jak się powinnam takim krzaczkiem zajmować? Od czego powinnam zacząć? Na co zwrócić uwagę?

Roślinka nie była niczym nawożona, nie wiem kiedy doładnie była zasadzona i jakie było jej podłoże, nie była również podlewana.

Kwitnie jednak co roku, ma jasno różowe kwiaty. Przy wyrywaniu chwastów wokół drzewka zobaczyłam, jakie ma czarne plamki na liściach. O czym one mogą świadczyć? Co powinnam zrobić żeby liście tak nie wyglądały?

Poza tym, obok krzaczka są posadzone dwa drzewka - nie wiem co to za drzewka - dlatego załączam zdjęcie. Czy powinnam je stamtąd przenieść? Jedno ma liście, więc pewnie coś można z nim zrobić, drugie natomiast to suchy patyk, powinnam go wyrwać?

Obok drzewek są powsadzane metalowe pręty - czy je też mogę usunąć? Na jednym z nich jest butelka - rozumiem, że to przeciw kretom? Czy mogę się jej pozbyć? Nie wygląda to łądnie, a nie widziałam nigdy na działce działaności kreta.

A i jeszcze przypomniałam sobie, że wyrywając trawę wokół krzaczka zauważyłam dwa mrowiska.

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam
magja_ 19:08, 16 lip 2012

Myślę że to piwonia i lilaki. ? potwierdźcie proszę...

Liście z grzybem należy poobrywać, jak masz jakiś środek to pryśnij, przemyśl czy lilaki nie przenieść gdzieś w jakąś część ogrodu - gdzie potrzebne jest zapełniacz - wypuszczają odrosty korzeniowe i poza krótkim okresem kwitnienia nie są specjalną ozdobą - chyba.... to moje prywatne zdanie...
monitka 09:11, 17 lip 2012

potwierdzam według mnie to też piwonia i lilak zwany bzem
11:44, 18 lip 2012
A jakim środkiem powinnam je popryskać? Idę więc poobrywać liście.
Czy pod tą roślinką mogę posypać korą?
Nie wiem jeszcze za bardzo gdzie mogę ją przenieść, ale jeśli to zrobię to czy w to miejsce mogę posadzić rh?

Czytałam, że powinnam je sadzić na wiosnę, także jeszcze dużo czasu, ale na mojej działce poza drzewkami i pojednyczymi krzaczkami nic nie ma, także jestem w trakcie rozmyślania co gdzie można posadzić.

bardzo dzięuję za odpowiedź
magja_ 15:59, 18 lip 2012

Szukaj środka na czarną plamistość liści, ale w tym roku to plaga - nie wiem czy ma sens pryskać - to roślina która gubi liście na zimę, nie miała przewiewu bo była zrośnięta chwastami, poobrywaj wszystkie zaatakowane liście i pilnuj żeby żaden chory nie został na krzewie lub pod. Pryśniesz jak będziesz widziała że roślina nie daje rady.

Nie jestem specjalistką od piwonii, ale z tego co wiem idealny czas na jej przesadzanie to koniec sierpnia - przy okazji konieczne jest podzielenie karpy i wkopanie na odpowiednią głębokość, piwonia powinna porządnie się ukorzenić żeby mogła spędzić w jednym miejscu wiele lat i obficie kwitnąć - szukaj dokładnych info. u specjalistów od tej rośliny - pewnie ktoś na forum wie dokładnie co robić bo to piękne rośliny i mają swoich fanów.

Rh co najmniej 1 m od takiego szpaleru - ale mogą tam rosnąć. A od jakiej strony jest ten żywopłot?
Tess 10:54, 19 lip 2012

asica napisał(a)
Witaj Magjo. Spójrz kogo spotkałam dziś w ogrodzie.

Jak się toto nazywa i jak szkodzi? Nie widziałam niczego takiego u mnie, ale wolę poznać przeciwnika przed ew. walką