Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Różaneczniki - choroby i szkodniki » Edycja postu

Różaneczniki - choroby i szkodniki

arcobaleno 20:55, 13 paź 2012

Zrobiłam ten oprysk siarczanem magnezu - chyba nie zaszkodzi - jakoś tam mi się zakodowalo w głowie, że on pomaga lepiej przygotować tkanki roślinne na mrozy..?
Ratować życie to nie - wzmocniś trochę moje rh i przygotować do zimy - ten co miał życie na włosku (obstawiam fytoftyrozę) spłonął właśnie dzis na stosie :/
Żelazo schelatowane też kupiłam z florowitu - to już jutro prysnę.
No i czekam na dostawę obornika - ma być w tym tygodniu - to rozłożę im trochę jako ściółkę.
gusia71 09:39, 17 paź 2012

Na innym forum nie udało mi sie uzyskać odpowiedzi, więc spróbuję tutaj. Co zrobić z takim przypadkiem?
Rododendron Brigitte jest u mnie drugi sezon, zimą przemarzł i nie zakwitł, przyrosty w tym roku ładne, zawiązał pąki. Jakis miesiąc temu zaczął żółknąć od dołu, ale jesień idzie, więc teoretycznie normalne. Minął miesiąć a ten żółknie i schnie od dołu w górę jakby cały. Liście w górnych partiach wyglądają zdrowo, zielone, bez plam, tylko lekko zwinięte w rulon - jakby trochę wyschnięte. Sprawdziłam korzeń, nie jest suchy, tym bardziej, że obok 5 innych rodków, nawet bardziej narażonych na słońce (tylko od wschodu) i z nimi wszystko ok. Może to ważne, że latem ze środka rabaty musiałam wrzucić innego, który podobnie jak ten wysechł na wiór, choć wtedy podejrzewałam raczej opuchlaki. Teraz myślę o jakiejś zarażliwej chorobie. Zeskrobałam trochę kory z pnia - jest jasna. Przecięłam gałązkę, żeby sprawdzić w środku: na przekroju jest od zewnątrz jaśniejszy w środku ma ciemniejsze okrągłe plamy. Czy to werticilioza czy coś innego? Wywalić od razu, czy próbować ratować. Boję sie o pozostałe egzmplarze. Liczę na rady doświadczonych forumowiczów
Gardenarium 12:32, 17 paź 2012

Może to jednak opuchlaki? podgryzają korzenie, podlać dursbanem.
Wykluczyłaś fytoftorozę, sucho też. A może ma za mokro? Pokaż zdjęcie.

Instagram Ogrodowiska
gusia71 20:07, 18 paź 2012

w centrum widać ściętą przeze mnie korę

cały krzew

dla porównania - sąsiedni różanecznik

widok całej rabaty - chory egzemplarz po prawej za hostą

Dziękuję za pomoc
hanka_andrus 20:29, 18 paź 2012

A korzenie mu rozluźniałaś po wyjęciu z doniczki?
gusia71 20:41, 18 paź 2012

Tak, ale to było 2 lata temu. Niedawno sprawdzałam ph i ziemia wokół była dośc zwarta, ciężko mi było pobrać próbkę. Może go wykopać, obejrzec i rozluźnić korzeń? Tylko czy przed zimą to nie pogorszy sprawy.
arcobaleno 20:58, 18 paź 2012

Mój miał podobne objawy i spaliłam go. Dla mnie taki rdzawy rdzeń i rdzawe slady na korze to objaw tego zloślliwego i niebiezpiecznego grzyba, więc wolałam nie ryzykować. Ja pocięlam gałązki innych moich rh do porównania (a zaznaczam, że też nie są okazami zdrowia, liście trochę w plamkach, trochę zółtych, trochę czerwonych, ale ogólnie ok - bez tego charakterystycznego zwijania i przesuszenia lisci) to miały jasne przekroje pędów - tylko ten właśnie miał ciemny rdzeń.
Gardenarium 23:05, 18 paź 2012

Wg mnie to fytoftoroza.

Obrazy dla tej choroby

Instagram Ogrodowiska
arcobaleno 17:21, 20 paź 2012

Mój też nie miał tych nacieków na brzegach liści ani u ich nasady (w kształce "V") ale wszystkie pozostale objawy wskazywały na fyto, więc wolałam nie ryzykować. Liście w porażonej roślinie mocno trzymają się łodyg, nawet te najmocniej zaatakowane - u mnie tak było - ciężko było oderwać liść, Spróbuj może. Choc u Ciebie widzę, że same opadają?
gusia71 20:26, 20 paź 2012

Tak,u mnie liście opadały od dołu dość mocno. Te zielone na wierzchołku trzymały się dośc mocno, ale przy silnym pociągnięciu odchodziły. Dziś na wszelki wypadek wykopałam jednak ten egzemplarz, a pozostałe rodki podlałam Previcurem. Czy mogę coś jeszcze zrobić? Może jakis oprysk?