Hamburg mnie badzo cieszy, bo u mnie to samo, choc sadzonka malutka. U mnie przetrwaly hortensje super, ktore byly na wschodniej czesci domu.Z dwoch stron zywoplot, z jednej szopa i dom. Zadnych uszkodzen, wiekszosc ma paki, praktycznie nic nie musialam obciac. Na zachodniej jest tylko sciana domu, ale od zachodu jeszcze wiatry i tam duzo gorzej.Ta sama odmiana endless summer choc rosnie tam 5 lat przezimowala duzo gorzej niz ta na wschodniej stronie. Masz wszystkie hortensje w tych samych warunkach?Bo jezeli nie, to takie porownanie nie ma sensu. Osobiscie jestem badzo pozytywnie zaskoczona mala sadzonka Merveille Sanguine, ktora bez problemu przetrwala i ma paka. Preziosa jest tez obsypana pakami. Z nowych odmian endless summer bloomstar i diva fiora tez pelen zachwyt- bardzo duzo pakow. A najbardziej dziwi mnie Blueberry Cheesecake- rosnie na skarpie, wietrznie i zimno a pomimo tego paki na kazdym pedzie. Mielismy - 22 stopnie i bardzo dlugo mroz, bez przerwy. Bylaby jeszcze ladniejsza, gdyby nie -7 stopni 10 maja tego roku. Ah i jeszcze magical revolution i z serii you and me, wszystkie super przezimowaly i maja paki.
Zaisntrygowales mnie hortensja Gartenbaudirektor Kuehnert.Kwiatla u ciebie`?
Interesuja mnie jeszcze 3 hortensje Gartenbaudirektor Kuhnert, Nikko blue i Bodensee. Jak bylo w zeszlym roku, jak przezimowaly u ciebie i jak kwitly?Nie mam wprawdzie juz miejsca, ale moze jeszcze jedna sie zmiesci

Ale taka naprawde niezawodna.