Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W miniformacie

W miniformacie

Bea 17:38, 14 gru 2012

Witaj Elu.

Cieszę się, że podoba Ci się mój wianek z rojnikami.
Wianek zrobiony jest z mchu, który rośnie koło mojego domu, ale można również go kupić.
Dzisiaj na giełdzie w Tychach był w sprzedaż, a nie raz można nawet dostać mchowy wianek.
Bardzo dużo ich było przed 1 listopada, a teraz podobno ma zamówienie, albo "jak się trafi".

Łatwo można go zrobić na podkładzie ze słomy obwiązując mech mocną nitką.
Z wiankowaniem to jest tak, że nie może się nie udać, a choroba ta jest zaraźliwa.
Jeszcze możesz spróbować wystarczy trochę brzozowych gałązek i wstążka i parę bombek.
Tak, że może jeszcze złapiesz bakcyla?

gierczusia 19:59, 14 gru 2012

Oooo ale dokładnie to sfociłaś .., dzięki za instruktarz ...a ten mech... Sorry ,ze zadaję takie głupie pytania... Można go zbierać teraz zimą ? Czy trzeba go zbierać jesienią i jakoś przechować... Aaa... Tak pytam , bo może w naszym okolicznym lesie mieszka jakiś kuzyn Twojego mchu bo to przecież niedaleko...
eliza3 20:35, 14 gru 2012

Beatko tak się dzisiaj nakręciłam tym kiermaszem, że chyba też się wezmę za pierniczki... Twoje są śliczne, pokaż po dekoracji, bo masz zmysł artystyczny.
Bea 20:44, 14 gru 2012

eliza3 napisał(a)
Beatko tak się dzisiaj nakręciłam tym kiermaszem, że chyba też się wezmę za pierniczki... Twoje są śliczne, pokaż po dekoracji, bo masz zmysł artystyczny.

pierniczki - trzeba piec nowe bo mało ich już zostało i trzeba wypróbować przepis Gabrieli
Bea 20:50, 14 gru 2012

gierczusia napisał(a)
Oooo ale dokładnie to sfociłaś .., dzięki za instruktarz ...a ten mech... Sorry ,ze zadaję takie głupie pytania... Można go zbierać teraz zimą ? Czy trzeba go zbierać jesienią i jakoś przechować... Aaa... Tak pytam , bo może w naszym okolicznym lesie mieszka jakiś kuzyn Twojego mchu bo to przecież niedaleko...

Teraz to trochę ciężko bo śniegiem przykryty i zmrożony, może się rwać. Ja większą część zbierałam wcześniej i leżał przygotowany w kawałkach na ziemi jeszcze przed opadami śniegu. Mech rośnie w zacienionych miejscach, a ten rósł niedaleko gdzie mieszkam.
gierczusia 12:11, 15 gru 2012

Dzięki za info może teraz ten śnieg stopnieje i uda mi się gdzieś ten mech namierzyć... U nas znalazłam derenia w lesie , pare gałązek urwałam , bo bardzo duży nie był .. I teraz uwite koło czeka na inspiracje i odrobinkę czasu pozdrowionka
Enya73 12:12, 15 gru 2012

Eluś, daleko nie masz. U mnie w lesie pełno mchu
Bea 16:24, 15 gru 2012

gierczusia napisał(a)
Dzięki za info może teraz ten śnieg stopnieje i uda mi się gdzieś ten mech namierzyć... U nas znalazłam derenia w lesie , pare gałązek urwałam , bo bardzo duży nie był .. I teraz uwite koło czeka na inspiracje i odrobinkę czasu pozdrowionka

to życzę powodzenia

na pewno się uda
zawitka 18:00, 15 gru 2012

Piękne wianeczki
Milka 15:57, 17 gru 2012

Powzdychałam do pierniczków i chyba nowy wianek robisz, świeżutki mech zobaczyłam