Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej » Edycja postu

Ogród w budowie - nieustającej

mikina34 12:53, 29 paź 2018

Ożesz kurczaczek, warzywnik cudo
Agania 13:00, 29 paź 2018

Gabriela napisał(a)
Wczorajsze zdjęcia, dziś już posadzone w jednej ze skrzyń szparagi a w drugiej rządek szczypiorku. Pod murem po obu stronach zbiornika wodnego są już dwie jabłonki w odmianie Koksa Pomarańczowa, będą prowadzone na płasko.

Z tej strony względny ład:

Taakie realizacje to ja rozumiem...podziwiam bardzo
Pozdrawiam Gabrysiu
Gabriela 15:19, 29 paź 2018

Cieszę się, że się spodobała moja nowa budowla, wiążę z nią nadzieje na mniej pracy w tej części ogrodu.
Inspiracją był ogród królowej Bony na Wawelu i Monty Don razem wzięci.
W miedzyczasie okazało się, że trzeba wymienić już starą budkę narzędziową, bo przygniła już lekko i pochyliła się, więc za rok kolejna inwestycja, ale tu już bez cudów, zamiast starej będzie nowa i już.

Wyjaśniam jeszcze:
Dla Ewy -ziemię do wyrównania brzegu mam, z boku będzie idealnie równo z trawnikiem dlatego żęby było łatwo kosić. a pod szklarnię nawet ziemi jest za dużo i dlatego będzie musiała być różnica poziomów.
Dla MartyKozak w sprawie cegieł - oczywiście mur nie jest z cegły klinkierowej, tylko ze zwykłej, tyle ze została zaimpregnowana, a odcień fugi zrobiony został od razu na "stary". Podłoga jest z cegły brukowej, teretycznie mogłyby z niej powstać mury, ale musiałaby być specjalna zaprawa do klinkieru i nie byłoby efektu nadgryzienia zębem czasu o który mi tutaj chodziło.

Obrazków nie mam na razie nowych, ale znowu polecę coś fajnego w ramach długich, zimowych wieczorów, czyli kolejny film. Tym razem nowa seria: Roślinna odyseja Karol Klein, a w pierwszm odcinku - róże, polecam. GW skończyło się w zeszłym tygodniu, a ta strona to skarb fajnych filmów ogródkowych i ciągle ich przybywa.

https://hdclump.com/carol-kleins-plant-odysseys-roses-episode-1/

popcorn 15:24, 29 paź 2018

Jeja, jaki wypasiony warzywnik! Rewelacja Pstryk i jest! Suuuper

pozdrawiam!!!
Gosiek33 15:28, 29 paź 2018

Rewelacyjna budowla
Kasya 15:46, 29 paź 2018

Gabrysiu, czy będziesz miała jakieś nawadnianie do skrzyń ?
Pszczelarnia 15:50, 29 paź 2018

Czyli szklarnia (chyba już ją widzę) będzie na poziomie tuj z brzegu?

Gdybyż można było zabrać Ci trochę ziemi... .

Dlaczego nigdy nie zainteresowała mnie uprawa szparagów?

I już są plany przyszłe - szopka - jak u Monty Dona!
Gabriela 16:23, 29 paź 2018

popcorn napisał(a)
Jeja, jaki wypasiony warzywnik! Rewelacja Pstryk i jest! Suuuper

pozdrawiam!!!

Pstryk trwało od kwietnia i jeszcze nie jest skończone, będzie kontynuowane w przyszłym roku. Na pstryk tylko wyskakuję z kasy.
Gabriela 16:54, 29 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Czyli szklarnia (chyba już ją widzę) będzie na poziomie tuj z brzegu?

Gdybyż można było zabrać Ci trochę ziemi... .

Dlaczego nigdy nie zainteresowała mnie uprawa szparagów?

I już są plany przyszłe - szopka - jak u Monty Dona!

Stara szklarnia jest cofnięta pod budkę i jest w takiej samej odległości od żywopłotu jak poprzednio, tylko parę metrów wstecz. Za nią jest kompost.
Miejsce na nową jest po starej, ale wypadnie centralnie, będzie osią widokową względem tych dwóch małych murków. I też na posadzce ceglanej wokół. Z jednego boku nowej szklarni chcę mieć skrzynię z rozsadnikiem, długą a wąską, jest tam trochę cienia. Z drugiego boku będzie rabata z jednorocznymi kwiatami i koprem, fenkułem, aminkiem dla lekkości, wszystkie kolory jakie mają cynie, groszki pachnące, czarnuszki i co tam w ręce wpadnie. Rabata do cięcia.

Gdybyż można było teleportować do Was te kamazy ziemi, które wywiozłam w sierpniu...

Szparagi uprawiane na zielono są pyszne i łatwiejsze w uprawie, nie trzeba usypywać żadnych wałów. Od momentu wysiania nasion co najmniej 3 lata trzeba czekać na pierwszy zbiór, ale to są wieczne rośliny. Na pewno znajdziesz na nie miejsce.
Gabriela 16:57, 29 paź 2018

Kasya napisał(a)
Gabrysiu, czy będziesz miała jakieś nawadnianie do skrzyń ?

Założyłam je poprzednio i okazało się mało potrzebne, więc będzie bez rurek. U mnie ziemia dobrze trzyma wodę, więc podlewać trzeba właściwie wyłącznie na początku, po sianiu i wschodach warzyw. Studnię zawsze pełną wody mamy tuż obok warzywnika.