Cieszę się, że się spodobała moja nowa budowla, wiążę z nią nadzieje na mniej pracy w tej części ogrodu.
Inspiracją był ogród królowej Bony na Wawelu i Monty Don razem wzięci

.
W miedzyczasie okazało się, że trzeba wymienić już starą budkę narzędziową, bo przygniła już lekko i pochyliła się, więc za rok kolejna inwestycja, ale tu już bez cudów, zamiast starej będzie nowa i już.
Wyjaśniam jeszcze:
Dla Ewy -ziemię do wyrównania brzegu mam, z boku będzie idealnie równo z trawnikiem dlatego żęby było łatwo kosić. a pod szklarnię nawet ziemi jest za dużo i dlatego będzie musiała być różnica poziomów.
Dla MartyKozak w sprawie cegieł - oczywiście mur nie jest z cegły klinkierowej, tylko ze zwykłej, tyle ze została zaimpregnowana, a odcień fugi zrobiony został od razu na "stary". Podłoga jest z cegły brukowej, teretycznie mogłyby z niej powstać mury, ale musiałaby być specjalna zaprawa do klinkieru i nie byłoby efektu nadgryzienia zębem czasu o który mi tutaj chodziło.
Obrazków nie mam na razie nowych, ale znowu polecę coś fajnego w ramach długich, zimowych wieczorów, czyli kolejny film. Tym razem nowa seria: Roślinna odyseja Karol Klein, a w pierwszm odcinku - róże, polecam

. GW skończyło się w zeszłym tygodniu, a ta strona to skarb fajnych filmów ogródkowych i ciągle ich przybywa.
https://hdclump.com/carol-kleins-plant-odysseys-roses-episode-1/