annka
14:25, 24 sie 2011

Dołączył: 02 lip 2011
Posty: 726
składniki na ciasto (uniwersalne stosuje je też do tart z innym farszem) ma maślany smak:
200g mąki
1 łyżeczka soli
1/2 roztrzepanego jaja
100g masła
Masło rozkruszyć z mąką dodać resztę składników zagnieść. Schłodzić w lodówce przez ok. 20-30min.
Rozwałkować pomiędzy dwiema foliami, uformować okrągły placek. Wyłożyć formę o śr ok 28cm. Uzupełnić foremkę z ciastem całym grochem (żeby nie urosło). Wstawić na 15 min do 200stopni. Po upływie tego czasy wyjąć wysypać groch i dopiec jeszcze przez 5min. Ostudzić.
Farsz szpinakowy (wykładam na ostudzone ciasto):
30dkg mrożonego szpinaku uduszonego, odparowanego i doprawionego solą, pieprzem gałką muszkatołową i czosnkiem. Do tego dodać 175ml mleka i dwa żółtka. 6-10 dkg startych lub pokruszonych serów, 30g mąki ziemniaczanej i na koniec ubitą z dwóch białek pianę. Wyłożyć farsz na ciasto i piec kolejne 20min w 200stopniach.
smacznego
200g mąki
1 łyżeczka soli
1/2 roztrzepanego jaja
100g masła
Masło rozkruszyć z mąką dodać resztę składników zagnieść. Schłodzić w lodówce przez ok. 20-30min.
Rozwałkować pomiędzy dwiema foliami, uformować okrągły placek. Wyłożyć formę o śr ok 28cm. Uzupełnić foremkę z ciastem całym grochem (żeby nie urosło). Wstawić na 15 min do 200stopni. Po upływie tego czasy wyjąć wysypać groch i dopiec jeszcze przez 5min. Ostudzić.
Farsz szpinakowy (wykładam na ostudzone ciasto):
30dkg mrożonego szpinaku uduszonego, odparowanego i doprawionego solą, pieprzem gałką muszkatołową i czosnkiem. Do tego dodać 175ml mleka i dwa żółtka. 6-10 dkg startych lub pokruszonych serów, 30g mąki ziemniaczanej i na koniec ubitą z dwóch białek pianę. Wyłożyć farsz na ciasto i piec kolejne 20min w 200stopniach.
smacznego


____________________
Funkiowe zacisze
Funkiowe zacisze