Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy » Edycja postu

ogród (nie)Mocy

Dragonka 13:12, 19 sty 2019

Anda napisał(a)

Jak długo będzie tutaj słońce świecić latem? Bo może da sie jakieś róże tu posadzić, ale raczej nie herbatnie. Myśle o polyantach lub floribundach.

Jak tak patrzę po zdjęciach, to cień mam w lecie od ganku do połowy mniej więcej tak od 14. Ta druga połowa bliżej drogi jest w słońcu nawet do 16.30-17.00, zdjęcie jest z lipca.
Anda 13:18, 19 sty 2019

Nie widzę zdjęcia...
Jesli jednak masz na tej połowie bliżej drogi słońce do wczesnego popołudnia, to z powodzeniem możesz posadzić tam róże Jaka masz tam glebę? Chyba przeoczyłam tą informację.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Dragonka 13:24, 19 sty 2019

Gleba była oryginalnie gliniasta, ale dwa lata temu taczkami dowoziliśmy na nią taką niby-ogrodową, z nawozem na ok. 30-40 cm. Skopana zeszłej jesieni, może się uleży do sezonu. Czy te polyanty to są róże pnące? Bo jak szukam to pokazują mi się jako pnące? Takie bym chciała
Anda 13:32, 19 sty 2019

Basiu, gleba gliniasta to dobra gleba dla róż. Ważny jest drenaż zimą, żeby nogi im nie stały we wodzie
Polyanty są pnące i nie pnące. Te historyczne są raczej nie pnące. Teraz przez krzyżowanie wszystkich możliwych róż ze sobą czasem trudno je zakwalifikować do jakiejś konkretnej grupy
Chciałabyś tam pnące róże? Miałaś już jakieś róże w ogrodzie? Napisz, jak to sobie wyobrażasz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Dragonka 13:46, 19 sty 2019

Ewo, nie,nie miałam bo to mój pierwszy ogród. Mam jedną jedyną, New Dawn, najbardziej popularną w szkółce Teraz wiem, że to nie był najlepszy wybór, ale wtedy nie wiedziałam nic o różach. Podobają mi się pnące, bardzo, choć u mnie na tym kawałku rabaty ona nie będzie miała się gdzie piąć, prawda? Nie wiem czy się dobrze wyrażę, ale szukam takich w formie krzaków, nie pojedynczych róż, jak do wazonu

edit: na liście mam Pashminę, Bailando i Artemis, nadałyby się na takie warunki? Lubię takie gdzie jest burza kwiatów
Anda 13:57, 19 sty 2019

Basiu, jeśli chcesz mieć pnącą róże, to możesz ja przecież posadzić przy ścianie domu, przy tarasie, od strony warzywnika. Musiałabyś jej jedynie dać coś, po czym mogłaby się piąć. Nie myśle tu o obelisku, lecz bardziej o kratce szerokiej. Np. Jasmina, Florentina, Kiss me Kate mają dość wiotkie pędy i dobrze dają się prowadzić. Jasmina pachnie lekko, Kiss me Kate mocniej, a Florentina wcale.

Róże krzaczaste są piękne i rosną rozlożyscie. Mogą być jednak wysokie na dużo ponad 1m. Nie wiem, jak wysokie chcesz mieć róże na rabacie przy wejściu. Bo jesli chcesz mieć tam również drzewko, to bardziej pasowałyby rabatówki One przeważnie mieszczą się w granicach 1m Czasem są ciut większe.

Anda 13:58, 19 sty 2019

Zobaczyłam Edit Tak, nadałaby sie
Dragonka 15:26, 19 sty 2019

Anda napisał(a)
Basiu, jeśli chcesz mieć pnącą róże, to możesz ja przecież posadzić przy ścianie domu, przy tarasie, od strony warzywnika. Musiałabyś jej jedynie dać coś, po czym mogłaby się piąć. Nie myśle tu o obelisku, lecz bardziej o kratce szerokiej. Np. Jasmina, Florentina, Kiss me Kate mają dość wiotkie pędy i dobrze dają się prowadzić. Jasmina pachnie lekko, Kiss me Kate mocniej, a Florentina wcale.

Róże krzaczaste są piękne i rosną rozlożyscie. Mogą być jednak wysokie na dużo ponad 1m. Nie wiem, jak wysokie chcesz mieć róże na rabacie przy wejściu. Bo jesli chcesz mieć tam również drzewko, to bardziej pasowałyby rabatówki One przeważnie mieszczą się w granicach 1m Czasem są ciut większe.

Jasminę to juz 'ściągnęłam' od Eli Mariposy, właśnie z Twojego polecenia Jest na pierwszym miejscu różanych chciejstw i gdzieś na pewno ją posadzę, ale na głównej, od strony tarasu.
Tu na frontowej tez bym chciała w sumie mieć jakąś fajną climbersicę..Kiss me Kate? Fajna nazwa, chwytliwa bardzo i róża tez piękna. Mają być żywopłoty osłaniające rabatę i prawdopodobnie 2-3 Amanogawy pomiędzy nimi, więc chyba nie mogę dać jakiejś wysokiej bo zasłoni je całkiem. Szukam w takim razie rabatówek, Bonica np, kojarzy mi się taka nazwa? Hmm, muszę sprawdzić. Musi mieć dużo kwiatów
Nowa12 17:18, 19 sty 2019

Toszka napisał(a)

Hortensje ogrodowe tego słońca niewiele potrzebują. W słońcu latem najnormalniej mdleją. I trzeba latać i je podlewać. U mnie rosną pod żywopłotem od północnej strony. Rano, od wschodu słońce przyświeca i musiałam dosadzić lizak, by cień dawał.
Natomiast hortensje bukietowe, tj. Limelight, Vanille Fraise itd wolą sporo słońca, bo obficiej kwitną.

Jednak i tak bardzo dużo zalezy od gleby.

Dziękuję Toszka. Czyli mam dla nich dobre miejsce bo dużo cienia .
anbu 17:54, 19 sty 2019

Toszka napisał(a)

Niestety, okazuje się, że nie mam żadnego zdjęcia letniego. Tylko taki szkaradek na zobrazowanie jak dużo kwiatów ma ta hortka

Zamiast niezapominajek można dobrać na cienistą rabatę (bo cały czas wydaje mi się, że to cienista -na froncie- rabata) brunerę 'Looking Glas', która na wiosnę kwitnie kwiatami łudząco podobnymi do niezapominajek. A po kwitnieniu ma cudne, srebrne liście.
Kozłówka jest na słoneczną rabatę.

Tosiu a jaka ona jest u Ciebie duża? tzn. chodzi mnie o szerokość i wysokość (tak orientacyjnie)
Mocno ją tniesz?
Pozdrawiam właścicielkę wątku