bogumila
21:54, 12 wrz 2011
Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
Podstawowym składnikiem potrawy są suszone papryki:Chile Ancho,Chile Morita,Chile Pasilla,Chile de Arbon.
Wcześniej przygotowujemy papryczki:smażymy na suchej patelni mieszankę suchych chili.Gdy zmiękną ,zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok.0,5 godz.
Dodajemy kawałki cebuli i miksujemy blenderem na gładką masę.
Podsmażamy dużą cebulę i czosnek.Następnie silnie rumienimy kawałki wołowiny,żeberko wieprzowe,kawałek piersi z indyka [to taki mój dodatek}.Zalać wodą ,dodać listek laurowy {najlepiej z działki},pieprz,sól,kostkę rosołową ...i ugotować.
W połowie gotowania dodać plastry marchewki,seler naciowy,pietruszkę,fasolkę szparagową,podgotowaną fasolę.ziemniaki,kaczany kukurydzy pokrojone w plasterki{będzie ciężko z krojeniem -najlepiej tasaczkiem},kukurydzę z puszki.
Pod koniec dodać cukinię.
Gdy składniki są miękkie dodajemy wcześniej zrobioną pastę z mieszanek chili.Dodajemy delikatnie ,łyżka po łyżce do uzyskania odpowiedniego smaku.
Może być siarczyście mocna i taka być powinna. Można posypać zielonym,ale tylko kolendrą -ten smak jest najbardziej właściwy do tej potrawy.
Ma być gęsta i brązowa.
Wcześniej przygotowujemy papryczki:smażymy na suchej patelni mieszankę suchych chili.Gdy zmiękną ,zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok.0,5 godz.
Dodajemy kawałki cebuli i miksujemy blenderem na gładką masę.
Podsmażamy dużą cebulę i czosnek.Następnie silnie rumienimy kawałki wołowiny,żeberko wieprzowe,kawałek piersi z indyka [to taki mój dodatek}.Zalać wodą ,dodać listek laurowy {najlepiej z działki},pieprz,sól,kostkę rosołową ...i ugotować.
W połowie gotowania dodać plastry marchewki,seler naciowy,pietruszkę,fasolkę szparagową,podgotowaną fasolę.ziemniaki,kaczany kukurydzy pokrojone w plasterki{będzie ciężko z krojeniem -najlepiej tasaczkiem},kukurydzę z puszki.
Pod koniec dodać cukinię.
Gdy składniki są miękkie dodajemy wcześniej zrobioną pastę z mieszanek chili.Dodajemy delikatnie ,łyżka po łyżce do uzyskania odpowiedniego smaku.
Może być siarczyście mocna i taka być powinna. Można posypać zielonym,ale tylko kolendrą -ten smak jest najbardziej właściwy do tej potrawy.
Ma być gęsta i brązowa.