rumiankowa
08:01, 07 kwi 2015

Witam serdecznie, podczytuję forum już od bardzo dawna, podziwiam ogrody forumowiczów i sama marzę o równie pięknym otoczeniu domu 
Mam na wiosnę tego roku ambitny plan zagospodarowania części wzdłuż domu. To miejsce półcieniste, rośnie już tam jeden różanecznik. Chciałabym stworzyć leśno-różanecznikową rabatę.
Jej wymiary to 8,5m na 2,5m kształt prostokątny, symetryczny.
Planowałam posadziś na niej:
- różaneczniki fioletowo-różowe x 2
- różaneczniki niebieskie np. Blue tit x 2
- Funkie
- Paprocie
- Żurawinę x kilka
- Borówkę amerykańską x 2
- Serduszkę Alba x 2
- Kilka orlików białych i czarnych
Czy to dobre założenia, czy coś powinnam jeszcze przemyśleć?
Czy warto tu jeszcze wprowadzić jakiegoś iglaka/coś zimozielonego bo część tych roślin zimą zostawi puste miejsce.
Załączam taki pierwszy bardzo prosty szkic. To moje początki w projektowaniu rabat. Bądźcie, proszę, wyrozumiali
1. Różanecznik fioletowy (jeden już rośnie)
2. Różanecznik niebieski Blue Tit lub inny
3. Funkia Halcyon
4. Funkia White Feather
S - serduszka Alba
O - orlik
K - klon palmowy, już rośnie, ale można go przesadzić
Dodam, że rabata jest z boku domu a na froncie przedogródek to 2 skarpy dwupoziomowe obsadzone lawendą i różami pomponella i larissa. Na środku trawnika jest także średniej wielkości magnolia, która kwitnie na różowo-biało. Wokół niej wiosną jest koło krokusów fioletowych i białych. Ziemia jest przeciętna, trochę gliny, trochę lepszej gleby, generalnie dokupuję w workach torf i glebę pod konkretne nasadzenia.
Za wszelkie uwagi dziękuję z góry
Pozdrawiam

Mam na wiosnę tego roku ambitny plan zagospodarowania części wzdłuż domu. To miejsce półcieniste, rośnie już tam jeden różanecznik. Chciałabym stworzyć leśno-różanecznikową rabatę.
Jej wymiary to 8,5m na 2,5m kształt prostokątny, symetryczny.
Planowałam posadziś na niej:
- różaneczniki fioletowo-różowe x 2
- różaneczniki niebieskie np. Blue tit x 2
- Funkie
- Paprocie
- Żurawinę x kilka
- Borówkę amerykańską x 2
- Serduszkę Alba x 2
- Kilka orlików białych i czarnych
Czy to dobre założenia, czy coś powinnam jeszcze przemyśleć?
Czy warto tu jeszcze wprowadzić jakiegoś iglaka/coś zimozielonego bo część tych roślin zimą zostawi puste miejsce.
Załączam taki pierwszy bardzo prosty szkic. To moje początki w projektowaniu rabat. Bądźcie, proszę, wyrozumiali

1. Różanecznik fioletowy (jeden już rośnie)
2. Różanecznik niebieski Blue Tit lub inny
3. Funkia Halcyon
4. Funkia White Feather
S - serduszka Alba
O - orlik
K - klon palmowy, już rośnie, ale można go przesadzić
Dodam, że rabata jest z boku domu a na froncie przedogródek to 2 skarpy dwupoziomowe obsadzone lawendą i różami pomponella i larissa. Na środku trawnika jest także średniej wielkości magnolia, która kwitnie na różowo-biało. Wokół niej wiosną jest koło krokusów fioletowych i białych. Ziemia jest przeciętna, trochę gliny, trochę lepszej gleby, generalnie dokupuję w workach torf i glebę pod konkretne nasadzenia.
Za wszelkie uwagi dziękuję z góry

Pozdrawiam