Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "evergold"

Mazurkowo 15:49, 21 wrz 2013

Do góry
Hej Eluś, teraz zaglądam dopiero, bo tydzień zleciał migusiem (przez te imprezy też I żadna nie była moją własną, bo ja to letnia dziewczyna jestem.
O rh czytałam, czytałam, czytałam i coraz to bardziej głupia byłam. Bo nijak nie wiem gdzie je posadzić. No bo tak – słońca pełnego nie bardzo, ale pełnego cienia takiego od budynku też nie. A pod drzewem też nie bardzo – bo płytki system korzeniowy…Muszę na spokojnie przemyśleć i do Bogdzi też zajrzeć, ale na razie czasu mało. Tą korę o której piszesz- wiem już jaka i w Leroyu też jest. Fajnie wygląda, bo drobniejsza i ciemniejsza i chyba będziemy ją kupować na następne rabatki .

Bogda, pod względem planu czy rozmiarów? Czy nasadzeń?

A co u nas? Zakupiłam sobie ostróżki na moją rabatkę floksową. Kusi mnie strasznie by jeszcze do tego dorzucić szałwię, trawę (turzycę evergold), bodziszki czerwone – karminowe. Pan Mąż ze mną zwariuje jak nic Jak będę mieć chwilkę to wrzucę Wam mój wspaniały rysunek - mojego zamysłu.

Chodziłam dziś i obserwowałam. Rośliny chyba żyją Chociaż nie wiem jak te floksy nieszczęsne, ale pewno na wiosnę się okaże kto przeżył a kto nie.
A czy to normalne, że moje hortensje no-name (ogrodowe?) mają teraz czerwone liście?

I chciałabym jeszcze kogoś przedstawić:

Jeszcze przebywa ze swoją mamunią, ale mamy nadzieję, że jak tylko będzie ciut starszy i bardziej samodzielny zamieszka z nami w Mazurkowie.
Majowo nie tylko w maju 12:14, 21 wrz 2013

Do góry
Ogród i zmiany u Madżenki sprawiły, że u mnie na tapetę wróciły turzyce i inne trawska. Piękne, lekkie latem, zachęcające jesienią i tajemnicze zima.... Idealne. Tylko jakoś chyba sie nie lubimy
Miałam juz rozplenice, uwielbiam ich pokroj i "kotki" ale ani razu nie przetrwały zimy... ewidentnie robię coś nie tak
Przejrzałam artykuł Danusi ( ach to imię niesie ze sobą same cudowne skojarzenia i wspomnienia. Dla mnie Danki to kobity z jajem i wielkim, otwartym sercem. Mam/miałam ich cztery, w tym moja śp. babcie Danusie)...... a artykuł o turzycach, oglądałam zdjęcia i zastanawiam sie jak można ich nie mieć))

Nowa rabata stwarza nowe możliwości
Podobają mi sie "evergold" z przodu rabaty, przed różami i bukszpanami, "prairie fire" boska !

Rozplenice były kiedyś obok i za kulkami. Moze znowu spróbuje, ładnie było
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:49, 17 wrz 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
te Carex Evergold, chociaż jedna srebrna a druga złota, przesadziłam na rabatę srebrzystą i w okolicy klona, wyszło mi sporo sadzonek
to 3/2013

a tu już na nowym miejscu podzielone, nadal będę dzielić

JAKIE ONE WIELKIE!!!!A MOJA JAKAŚ MIKRUSKA
Oj te capsloki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:15, 17 wrz 2013

Do góry
te Carex Evergold, chociaż jedna srebrna a druga złota, przesadziłam na rabatę srebrzystą i w okolicy klona, wyszło mi sporo sadzonek
to 3/2013

a tu już na nowym miejscu podzielone, nadal będę dzielić

tu też dałam

wszystko już znowu inaczej, znaczy lepiej wygląda, ale zmęczyłam się wyszukiwaniem fot!
dlatego dla poprawy ducha, wrzucam coś genialnego i pięknego

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bY4VHIpFGfs
obejrzyjcie warto
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:01, 17 wrz 2013

Do góry
znalazłam foto mojej rabaty z z Chopin i limkami z kwietnia 2012
kostrzewy zabrałam na rabatę srebrzystą, tak samo Evergold

a ta kostrzewa tu to Elijah Blue
W Gąszczu u Tess 21:57, 16 wrz 2013

Do góry
Zrobiłam kilka fotek ogrodu w sobotę.
Niektóre są już nieaktualne
Proszę o wyrozumiałość dla cisowych pseudo kulek - nie chciałam ich za mocno męczyć przed zimą.
U Motylka bardzo podobało mi się zestawienie bordowej, prawie czarnej zurawki z carexem Evergold. Muszę u siebie takie mieć. Myślałam, że tutaj będzie dobrze. Ale nie było. Ta rabatka wygląda już inaczej.

Ech, jakieś doniczki się plączą To była faza przymiarek. Z host niestety muszę zrezygnować - tu jest patelnia.
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:57, 16 wrz 2013

Do góry
kasiula79 napisał(a)

dzięki za szybciutką odpowiedź : cudna jest! i mam teraz dylemat ; Evergold czy Ice Cream?

szukam jeszcze jednej fotki ..... może wówczas będzie Ci łatwiej podjąć decyzję .... poczekaj
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:55, 16 wrz 2013

Do góry
Syla napisał(a)

bez problemu tak wygląda jak się rozrośnie ....

dzięki za szybciutką odpowiedź : cudna jest! i mam teraz dylemat ; Evergold czy Ice Cream?
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:01, 16 wrz 2013

Do góry
Piękna ta Evergold u Ciebie. Dam mojej szansę i przesadzę. Zobaczymy, może jej będzie bardziej pasowało. Z 10 szt. mam tylko 4. Obaczym.
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:04, 16 wrz 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)

Dzięki Aniu, dużo traw cierpi na zbyt dużą wilgoć widzę. W tym roku trochę zawiodłam się na Carex Evergold. Nie dziwię się, że nie nadążasz nawet ze swoim wątkiem .

Moja Evergold.. ale to jej pierwsza zima, co to była łagodna... prezent od Bogdzi.. może dlatego taka ładna Wysiały się niezapominajki.. muszę je przenieść gdzie indziej Tak, że to nie chwasty obok..

Ogród Sylwii od początku cz.II 12:13, 16 wrz 2013

Do góry
leon60 napisał(a)
Piękne zdjęcia Sylwuś trawki pod bukiem to Evergold ?

to carex Ice Cream
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:45, 16 wrz 2013

Do góry
Piękne zdjęcia Sylwuś trawki pod bukiem to Evergold ?
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:11, 16 wrz 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)

Dzięki Aniu, dużo traw cierpi na zbyt dużą wilgoć widzę. W tym roku trochę zawiodłam się na Carex Evergold. Nie dziwię się, że nie nadążasz nawet ze swoim wątkiem .

Trawy cierpią nie tylko zimą... miałam piękne wielkie trawy przez 3 zimy... a padły mi latem.. i były na górce
Archiwum z 2011, już ich nie ma

Evergold po drugim ataku zimy wiosną zrobiła się brzydka, ale szybko sie pozbierała i jest śliczna..
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:20, 16 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)

Kupiłam pierwszy raz.. .. wyczytałam na stronie chyba czeskiej.. gdzie widzę, że trawki są bardzo dobrze opisane.. i zgadza sie z moimi obserwacjami. to strefa 7a, ale głównie z powodu tego, że zimą korzenie gniją z nadmiaru wody.. ta sama strefa co ostnicy Pony Tails.... szansa na przezimowanie u mnie dość mała.. ale zaryzykowałam.. Dlatego posadziłam na górce by woda spływała..

Słoneczny ogród słonecznej safikey 10:43, 14 wrz 2013

Do góry
Berberys mi tam ładniej kolorystycznie pasuje. Ogólnie to nie dokładałabym już więcej gatunków, raczej pozbyłabym się stamtąd RH i krzewuszki dała jeszcze 2 horti, tam gdzie masz pomarańczowe żurawki, dałabym coś wyższego by zasłonić wywietrznik,. A jakby Ci się podobała ta żółta trawka przeplatana żurawką - mogłoby tak być o ile trawa nie będzie za wysoka. teraz doczytałam, że tatarak wiosną wylatuje to w jego miejsce jakąś turzycę Ice dance lub evergold?
To tak tylko z mojego widzi mi się, ale ...... doświadczenia nie mam więc..... niekoniecznie trzeba mnie słuchać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:23, 14 wrz 2013

Do góry
Evergold to jest, rzeczywiście.

A serial jest teraz w ogrodzie z lustrem https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=238

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:21, 14 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nowe kanty spowodowały, że trawnik zaczyna juz wyglądać jak ścieżka-dróżka
]

Ta najjaśniejsza trawa to turzyca evergold czy aurea czy jeszcze inna?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:43, 13 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

czy w donicy to Evergold?
Kubusiowo II 18:21, 12 wrz 2013

Do góry
beta napisał(a)
przepraszam, że zdjęcia bez opisu, ale Kubusiowo jest tak cudowne, że nie trzeba słów, wystarczy popatrzeć

Czy na zdjęciu trawki
to Morning Light, Hakone, konwalnik i turzyca Evergold?
Co z tym ogródeczkiem począć 21:08, 11 wrz 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Ewa,wg.mnie powinien być dalej motyw różanki a po drugie: najbardziej widzi mi się turzyca "Evergold"
Hakonechloa napewno nie.

Ładne rabatki.
I fajnie że dla porównania wstawiłaś.
Ja to nie mam czasu na to niestety.

Basiu u Marzenki podpatrzyłam w takim kwadracie posadzoną tylko lawendę ,wyglądało przecudnie
Mam chęć tak zrobić ,a potem posadzę róże

A porównania Basiu to robię sama dla siebie ,żeby sobie udowodnić że rośliny rosną i że jest coraz ładniej .
Człowiek się do widoku przyzwyczaja i wydaje się że tak jest już od dawna takie porównania dają mi kopa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies