Wiem z tą stipą też sie modliłam nad nią chyba ze 2 tyg.
Mam wszytsko oprócz cisów właśnie Zostawim na koniec jak znaje jakies piękkne to kupie nie spiesze się z tymA reszta :
- Molinia moorhexe upatrzona w pobliskiej szkółce
- liatry już zamowione
- carexy brązowe mam tylko przesadzić muszę jak braknie to podzielę
Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).
Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015
1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm
Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm
Aniu, idę walczyć z przesadzaniem cisa 2,5m (jednego z kilku do przesadzenia. Aby nie klnąć na głos będę myśleć o twojej rabacie.... Od czorta ciężki ten cis
Zrobiłam 5 około 0,5 metrowych a`la grządek. W każdej upchałam ok. 60 cebul. Większość jest ładna i zdrowa, ale są też takie podejrzane. Widziałam, że niektóre cebule puszczają na nowo liście. Apetyt rośnie w miarę jedzenia... może jeszcze dorobię parę grządek
Harmonogram też muszę spisać... Mam problem, że skacze od roboty do roboty i nic nie jest do końca zrobione, tak jakbym chciała.
Moje wysiewy
Stipa
cynia liliput już prosi o pikowanie
naparstnica w tym roku nawet, nawet... W ubiegłym roku była wielka klapa, padły wszystkie siewki
Dziwaczek
Niestety nie wzeszła rudbekia cherry brandy, molinia i jeden carex (nie chce mi sie sprawdzać nazwy, ale wcześniej gdzieś pisałam). Jeszcze poczekam...
pomyślę choć molinia do mnie średnio trafia ale to mi się ciągle zmienia, powinnam odwiedzić ogród jakiś i pooglądać rośliny w naturze, ze zdjęć trudno czasem wyczuć jak co wygląda