Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

beta 11:53, 07 kwi 2016

magnolia napisał(a)
dzięki Kawa, powoli robi się coraz ładniej.

Beatko dzięki, miły to bardzo, nie, skrzynie sa od kilku lat, już się powoli kończą.
Lubię bluszcz na pniach starych drzew
tu lepiej go widać

przepięknie!!!!!!!

widzę, że powierzchnia trawnika chyba celowo lekko pogórkowa...ja ostatnio tak się przyglądałam swojemu nie do końca równemu terenowi...i stwierdziłam, ze chyba mniej pracy mielibyśmy z usypaniem łagodnego wzniesienia, pagórka niż z wyrównaniem "garba"...tym bardziej, że mamy ziemię na zbyciu...
zielinka 11:58, 07 kwi 2016

magnolia napisał(a)

Piękny Bluszcz kojarzy mi się tylko ze starymi ogrodami, gdzie wszystko jest odrobinę zaniedbane i nie do końca idealne.
Na tym zdjęciu wygląda świetnie.
Mixtoorka 12:02, 07 kwi 2016

Ale pięknie Już widać jak zieleń nabiera wiosennego odcienia
magnolia 12:09, 07 kwi 2016

to fotka z maja 2015, jeszcze trochę do takiej wiosny.
Beatka, tak, mój M regularnie dosypuje nowe garby na trawniku, lekkie fale. Ja tez tak lubię, bo pasuje to do naszego lasku, poza tym na całej działce mamy spadek lekki, więc wyrównanie tego przy starych drzewach nie ma sensu
magnolia 12:13, 07 kwi 2016

ana_art napisał(a)
Magnolia, może Ty doradzisz, jakąś trawę która będzie alternatywą dl a FC lub amazon?

z tego co pamiętam warto próbować z turzycami innymi, ale nie znam ich osobiście, nie hodowałam ( ale chyba muszę )
Carex Humilis- krajowa, twardzielka

Carex echinata- trozkę szersze liście

Carex elongata- na wilgotne ziemie
polinka 12:18, 07 kwi 2016

magnolia napisał(a)

Beatko dzięki, miły to bardzo, nie, skrzynie sa od kilku lat, już się powoli kończą.
tu lepiej go widać

Piękny, klimatyczny leśny zakątek.
polinka 12:25, 07 kwi 2016

magnolia napisał(a)

z tego co pamiętam warto próbować z turzycami innymi, ale nie znam ich osobiście, nie hodowałam ( ale chyba muszę )
Carex Humilis- krajowa, twardzielka

Carex echinata- trozkę szersze liście

Carex elongata- na wilgotne ziemie

Ciekawe te nowe trawy. Pierwsza bardzo mnie zauroczyła
Moje AM po zimie nie wyglądają za ciekawie a dwie zgniły albo wymarzły.

Magnolka mogłabyś polecić mi wysoką trawę do 1,3- 1,5 m., która nadaje się do donic? W tamtym roku miałam Gracilimusy, w tym roku myślę aby spróbować z jakąs inną trawą.
Konieczki 12:36, 07 kwi 2016

magnolia napisał(a)

tu lepiej go widać

No moja Kochana z tego kącika to byś mnie za perony nie wygoniła, leżaczek, książka (no dobra o robalach spadajacych z drzew nie piszę)

A odośnie skrzyń warzywnych, gdzies (pewnie na O, albo w jakiejś mądrek książce) wyczytałam aby budujac warzywniaki wykonać taką pryzmę (gałęzie grube, papiery, drobne, kompost - czy jakoś tak) i nie wiesz jak się taka skrzynia zachowuje? Czy ta ziemia nie opada, może mi mąż zbije (ja mam na poniedziałek oddać projekt dzis spałam 3h, jutro pewnie też tyle a do tego młyn w pracy... ale bedzie ekstra kasa na rośliny - mąż krakowski sknera powiedział ze mi nie da

Kokosia nie krzycz że u Ciebie się wyżalam, ale Magnolia CIę kocha najmocniej i zazwyczaj u Ciebie pisze
magnolia 13:11, 07 kwi 2016

no i latem okupujemy cieniste zakątki na maxa tam. U nas działaja 2 hamaki, a na imprezy to nawet 4 bo goście swoje przynoszą. Jak nasza duża zrobiła 18tkę to niektórzy spali w tych hamakach do południa.

Skrzynie- nie robiłam nigdy z tymi warstwami- pewnie trochę opada ta ziemia w nich jak wszystko przegnije. Ale to i dobrze, robi się miejsca na nowy kompost do warzywnika.
Przy samej ziemi wsypanej nic się tam nie dzieje i na 5 lat wystarcza deski bez żadnych zabiegów.
Mąz sknera?- super, bogaci będziecie ( chyba). Tak na poważnie, jakiś klucz do niego trzeba znaleźć
magnolia 13:14, 07 kwi 2016

polinka napisał(a)

Ciekawe te nowe trawy. Pierwsza bardzo mnie zauroczyła
Moje AM po zimie nie wyglądają za ciekawie a dwie zgniły albo wymarzły.

Magnolka mogłabyś polecić mi wysoką trawę do 1,3- 1,5 m., która nadaje się do donic? W tamtym roku miałam Gracilimusy, w tym roku myślę aby spróbować z jakąs inną trawą.

na słońce?
Może molinia Karl Forester, albo jakies proso- np Rehbraun