Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:12, 15 paź 2017

Do góry
anulajda napisał(a)
A już myślałam że kulki chcesz likwidować fajnie że queeny z różem połączyłaś

Kulki już zatopione w bergenii
Ejki były jeszcze w B to kupiłam co by za długo nie myśleć
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:11, 15 paź 2017

Do góry
admete napisał(a)
Parę stron na szybciocha przejrzałam ..........działasz i planujesz cały czas
Dobrze że kulki ocalone , świetny pomysł z tymi bergeniami

pozdrowionka zostawiam

Dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:10, 15 paź 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Nie zdążyłam napisać że ja też jestem za tym żeby kule tam zostały a decyzja już podjęta - to dobrze
A co do bergeni to może daj tam tę białą. To znaczy liście ma tradycyjne ale kwitnie na biało - pamiętasz Reniu jak byłyśmy w ubiegłym roku na Gardenii to wtedy ją tam pokazywali. Gdzieś na fotki u siebie z nazwą - jak chcesz to poszukam.

Małgosiu Bergenia już posadzona ... ta najzwyklejsza ... prezent od Asi
Mam nadzieję, że będzie w końcu dobrze ... bo ile można przesadzać
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:08, 15 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bardzo lubię bergenię w ogrodzie. Bronię jej jak lwica, a mój M ciągle mówi, ze mam wyciąć te liście kapusty. No jak on może? No jak?
Przecież jest taka fajna I zimozielona

Ps. Renia, namieszałaś mi w głowie. Dziś ruszyłam bukszpany. Nawet nie były takie złe, jak obejrzałam, mocne korzenie miały, poszły przed Anabelki. Teraz myślę nad rabatą z trzcinnikami. Podoba mi się sesleria. Zastanawiam się, czy by tam pasowała z czymś?

Dla mojej córki to tez kapusta, a dla eMA cmentarna roślina
Byłam, widziałam, fajne te trzcinniki tylko coś zimozielonego przydałoby sie przed nimi dać.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:06, 15 paź 2017

Do góry
siakowa napisał(a)

i koniec

KAsia na jakiej powierzchni masz tutaj posadzone trawy? ile zajmują sporobolusy, ile sesleria a ile molinia? Jaka jest głębokość tej rabaty?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:40, 15 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Fiu fiu Renia ... widzę, że się rozkręcasz

ceramika mnie wessała
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:47, 15 paź 2017

Do góry
Piękną masz jesień u siebie
Taki dojrzaly ogród ma swój klimat ... ach chyba się nie doczekam ...
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 08:24, 15 paź 2017

Do góry
Ewa Busz Ci się zrobił!!! Piękny busz
Może jak ja przestanę w końcu wszystko przesadzać to też takiego się doczekam
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 22:53, 14 paź 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Ren133

Najlepiej zapytać o to Szefową lub Toszkę. Ja takie sprawy załatwiam we wrześniu, gdyż buksy mają płytki, wiązkowy system korzeniowy, ukorzeniają się co najmniej dwa tygodnie, a uzupełnienie zapasów na zimę w niektóre składniki takie, jak fosfor odbywa się w temperaturze gleby powyżej 10* C, w niższej także lecz w bardzo niewielkich ilościach, a to powoduje wypadanie roślin.

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo
I niezmiennie podziwiam za Twoją ogromną wiedzę ... i zastanawiam często jak nauczyć się rozróżniać te wszystkie choroby ...
Ogród w remoncie 21:54, 14 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Asiu
Dziękuje Ci serdecznie za te skrzynki bergenii
I donoszę, że poletko obsadzone!!!
Miło było sie spotkać

Reniu mnie też było bardzo miło . Jak wróciliśmy to stwierdziłam ,że nie wpuszczam nikogo do ogrodu w najbliższej 5-cio latce ,znaczy się póki nie ogarnę tego co mam. Po wizycie w tak wychuchanym ogrodzie jak Twój wstyd mi swój pokazywać
Ogród w remoncie 21:03, 14 paź 2017

Do góry
Asiu
Dziękuje Ci serdecznie za te skrzynki bergenii
I donoszę, że poletko obsadzone!!!
Miło było sie spotkać
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:51, 14 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Aga masz katalogowy ogród!!!
Dziwię sie, ze nikt nie wpadł jeszcze na pomysł wykorzystania Twoich zdjęć do celów komercyjnych

Reniu dziękuję

może kiedyś, ktoś, gdzieś trafi do mojego ogrodu? ......................
Ogródek Iwony II 21:56, 13 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gdy dziś wracałam z pracy, było nawet przyjemnie. Zdążyłam się przebrać i wyjść do ogrodu. Chciałam posadzić cebule, ale pogoda się zmieniła. Zabrałam się za bukszpan na tej rabacie. Zdążyłam przesadzić bukszpany przed Anabelki na inną rabatę. Tam będą lepiej wyglądały. Ładnie ukorzenione, nawet nie były takie złe, jak myślałam na początku. Miały spore bryły korzeniowe. Podlałam, a potem zaczęło padać. I leje do teraz.

Tak sobie myślę, że na miejsce bukszpanów posadę rozchodniki, jak na zdjęciu. (fotomontaż). Lawendę zastąpią rozplenicami w zwirku
Akcja cebulowe odwleczona w czasie...
A moze na rabacie z trzcinnikiem posadzić szałwię niską razem z seslerią jesienną? Na mijankę seslerię.
Czy jednak zostawić rozchodniki i seslerie jesienną?
Renia proponowała zurawki. Są dalej przy rozach. Nie mam przekonania na zurawki w tym miejscu...

Fajnie z tymi rozplenicami
Ale sesleria mi tam nie pasuje. A co z niższych zimozielonych masz w okolicy tej rabaty? Chyba, że sesleria heufleriana
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 19:21, 13 paź 2017

Do góry
Ren133

Najlepiej zapytać o to Szefową lub Toszkę. Ja takie sprawy załatwiam we wrześniu, gdyż buksy mają płytki, wiązkowy system korzeniowy, ukorzeniają się co najmniej dwa tygodnie, a uzupełnienie zapasów na zimę w niektóre składniki takie, jak fosfor odbywa się w temperaturze gleby powyżej 10* C, w niższej także lecz w bardzo niewielkich ilościach, a to powoduje wypadanie roślin.

Pozdrawiam
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 18:19, 13 paź 2017

Do góry
A czy w przyszłym tygodniu można jeszcze przesadzać bukszpany?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:21, 13 paź 2017

Do góry
Też jestem ciekawa efektów rewolucji
Ogród Nety- moje marzenie 13:10, 13 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Myślałam, że skos jest od trawnika ...

Pierwszy układ rabat był równoległy do ogrodzenia, czyli trawnik i był po skosie i nie wyglądąłoto dobrze. Ale na mniejszej przestrzeni, jako rabata może być całkiem fajnie. A masz jakiś rysunek/zdjęcie gdzie chcesz to zrobić? Bo nie widziałam.
Ogród Nety- moje marzenie 12:53, 13 paź 2017

Do góry
Nett napisał(a)

Reniu przeszukałam zdjęcia ale nie mam takiego, które pokazałoby dobrze ten skos. Na tym poniżej jak spojrzysz na linię tuj, to zobaczysz że zwęża się do środka. Dlatego zrobiony jest "ząb" rabaty aby był układ linii prostych. W najszerszym miejscu hortki są podwójnie. Ja mam w sumie tam 6 sztuk, sadzone co około 80-100 cm ( tak żeby mi z buczkami nie kolidowało).

A schematycznie wygląda to tak:

Myślałam, że skos jest od trawnika ...
Ogród Nety- moje marzenie 12:17, 13 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Aneta A pokazałabyś ten skos żeby było wyraźnie widać bo zastanawiam sie u siebie nad takim rozplanowanie hortensji i nie wiem czy to sie sprawdzi
Jaka jest długość hortensji na prosto i po skosie? ile szt tam masz?

Reniu przeszukałam zdjęcia ale nie mam takiego, które pokazałoby dobrze ten skos. Na tym poniżej jak spojrzysz na linię tuj, to zobaczysz że zwęża się do środka. Dlatego zrobiony jest "ząb" rabaty aby był układ linii prostych. W najszerszym miejscu hortki są podwójnie. Ja mam w sumie tam 6 sztuk, sadzone co około 80-100 cm ( tak żeby mi z buczkami nie kolidowało).

A schematycznie wygląda to tak:
Moja codzienność - ogród Oli 12:14, 13 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Ola Jak wyglądają teraz twoje hakone Beni KAze?

zielone są, jeszcze się nie przebarwiają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies