Gdy dziś wracałam z pracy, było nawet przyjemnie. Zdążyłam się przebrać i wyjść do ogrodu. Chciałam posadzić cebule, ale pogoda się zmieniła. Zabrałam się za bukszpan na tej rabacie. Zdążyłam przesadzić bukszpany przed Anabelki na inną rabatę. Tam będą lepiej wyglądały. Ładnie ukorzenione, nawet nie były takie złe, jak myślałam na początku. Miały spore bryły korzeniowe. Podlałam, a potem zaczęło padać. I leje do teraz.
Tak sobie myślę, że na miejsce bukszpanów posadę rozchodniki, jak na zdjęciu. (fotomontaż). Lawendę zastąpią rozplenicami w zwirku
Akcja cebulowe odwleczona w czasie...
A moze na rabacie z trzcinnikiem posadzić szałwię niską razem z seslerią jesienną? Na mijankę seslerię.
Czy jednak zostawić rozchodniki i seslerie jesienną?
Renia proponowała zurawki. Są dalej przy rozach. Nie mam przekonania na zurawki w tym miejscu...
Iwonko, piękną jesień uwieczniłaś na fotkach. Mistrzowski fotomontaż, w pierwszej chwili nabrałam się, że przerobiłaś już tą rabatkę. Dobrze, że przeczytałam opis pod zdjęciem
Ta zmiana wyjdzie na korzyść. Będzie bardziej uporządkowana. Ja bym chyba nie dawała sesleri pomiędzy rozchodniki. Podziwiam zapał do tych zmian w ogrodzie.
Jak by było można to oddałabym swoją glinę za twój piasek. Ja dla odmiany biegam z wiadrami pełnymi piasku, bo worka całego nie uniosę.
Gratuluje cudnego ogródka i Zbyszka, ale ten twój Zbyszek jest pomocny. Chociaż mój M też jest mi pomocny
Życzę słonecznego weekendu, może uda się akcja z cebulkami.
Mi też się podoba
ten rozchodnik da trochę kolorku jesienią w tym miejscu te limonkowe kreseczki też tu bardzo pasują
Jeżeli sesleria będzie miała taki intensywny kolorek, to bym zestawiła seslerię z rozchodnikiem.
Anitko, glina jest fajna, gdy ma trzymać wilgoć, ale są momenty, ze jest naprawdę trudnym podłożem. I wtedy się cieszę, ze mam ziemię piaszczystą. Coraz bardziej zresztą użyźnioną kompostem i obornikiem. To już nie jest ta sama gleba, co na początku...
Ostatecznie posadziłam rozchodniki w rzędzie na przodzie rabaty. Cały szpaler.
Mam nadzieję,że nie będę żałować... Zastanawiam się, czy nie dać drugiej odmiany wyższej za nimi. Mają inny termin kwitnienia. Są późniejsze. le to już wiosną... Z przesadzeniem rozplenic czekam do wiosny. Nie jestem przekonana. Za rozchodnikami też ładnie wyglądają. Może zostaną tak, jak są
Tylko Gracilimusy wiosną przesadzę na inną rabatę.
Co do e-Mów, fajnie jak pomagają. Czasami się mój pyta, co tam dziewczyny piszą i czy go chwaliłam?
Teraz przeszliśmy z działaniami do domu. Właśnie mi zrobił szafkę pod nowe akwarium. Blat wysycha jeszcze.
Reniu, sesleria heufleriana rosnie na tej rabacie. Wiosną przywiozłam kępkę od Ewy bacowej i podzieliłam na 4. Ładnie przybrała na masie.
Rozchodniki więc posadziłam z przodu szpalerem, ta odmiana jest niska...
Dosadziłam pomiędzy rozplenice a rozchodniki tą seslerię. Do wisony mam czas na podjęcie dalszych decyzji