Najlepiej się sprawdzają zwykłe kukliki. Po przekwitnieniu mają ozdobne nasienniki.
Można wykorzystać czyściec wełnisty, rogownicę,niskie astry, trawy w typie seslerii, niskie rozchodniki. Albo szafirki. Ważne, żeby to, co wsadzisz, nie podbierało drzewom wilgoci i miało niewielkie wymagania pokarmowe.
Danusiu, nie ty jedna jesteś tu bez ogrodu, jest jeszcze Marta, z ""kolorowe rabaty Martek"- podsyłamy jej sezonowe kwiatki z naszych kart, i chyba jej jest miło, bo wraca do nas od czasu do czasu. Tobie te z wyślę dziś coś z mojej rabaty. Ro,że jeszcze nie kwitną, ale zawsze coś się znajdzie.
A nowe lokum w końcu wypatrzysz, znajdziesz, jak nie teraz to za moment jakiś. Jestem tego pewna. I stale dla nas będziesz ogrodniczką, nawet bez ogrodu.
Buziam i ściskam serdecznie.
Po moim wypadzie do szkółki ,przytargałam cisy summergold na kulki do towarzystwa dla tego największego
Brzozę karłową i nisko szczepiony głóg Compacta
Mało się rzucają w oczy na fotkach
No i są. Akcja żywopłot sezon trzeci i ostatni, ufff. Jutro na spokojnie jeszcze je obejdę i zobaczę czy wszystkie ok wsadzone i zasypiemy korą. JAk ja się cieszę że kiedyś nadejdzie moment że nie będę musiała oglądać płotu sąsiadów
Pokazuje trochę fotek. Pogoda pochmurna ale lepiej niż wczoraj.
Pokażę tulipany których nassdzilam sporo ale co z tego były piękne miesiac temu. Prawdopodobnie mróz który przyszedł dwa dni pod rzad uszkodził kwiaty zeschly się i jak widać taki efekt. Jeszcze do tego nornice co niektóre cebulę zżarły. Mam ich bardzo dużo i to nie tylko jednej odmiany. Też są o wiele mniejsze niż w zeszłym roku
Po lewej robota nornic
Te które były w zacisznych miejscach wyglądają tak
Dominiko, Gosiu
Szepnęłam Tuptusiowi na ucho, że Wam się podoba, aż się zarumienił
Prosił, żeby podziękować
To jest szmatka specjalnie dla niego, lubi kolor różowy
Parę dzisiejszych zdjęć.
Skalnica długolistna będzie mieć dużo kwiatków
Pigwowiec rosnący w cieniu ma niesamowity kolor kwiatów.
Takie portreciki tulipanów, dobrze, że choć zakwitły jednym kwiatkiem.
Iwonka
dereń nie wiem co to za on
a perz wybieram z nowej rabaty -z rabaty wyrzutków o z tej
w szkółce jeszcze nie byłam -jak wracam z pracy ,to już zamknięta ….kusi mnie ...ale na razie się wstrzymuję
buziaki
Nie jestem samowystarczalna pod względem warzyw, część muszę kupować. Ale zawsze mam dużo pomidorów, swoje zioła w całości, fasolkę, rzodkiewkę, dużo dyni hokkaido, cukinie itp. Kupuję głównie korzeniowe ale w tym roku spróbuję kupić i wsadzić rozsady. Przyznam się że część roślin się nie mieści i w zeszłym roku przygotowaliśmy dodatkowe poletko. W tym roku na wygnanie poszły dynie i cukinie bo zajmują dużo miejsca. Docelowo będę tu przesadzać truskawki. Pod płotem rosną maliny
Czekałam wczoraj na wieści z frontu prac u Ciebie, ale nic nie było. Rano doczytałam, że było malowanie. Ciężko się maluje takie zmęczone życiem mury. Współczuję. Z pewnością będzie lepiej niż było, bo zniknie wrażenie ogrodu na placu budowy.Jednolite tło da wrażenie spójności i będzie dobrym tłem.
Znowu nie padało. Dzisiaj wykopałam pierwszą ofiarę suszy.
Świerk biały, który tworzył zgrabny zimozielony stożek na jednym z półksiężyców, opuścił mój ogród. Już w zeszłym sezonie zaczął usychać od dołu, a teraz poszło już po całości.
to ten
W jego miejsce wsadziłam kolumnowego cisa. Oby się tam zadomowił.
Obawiam się, że kolejną ofiarą będzie fothergilla. Oczary już ruszyły,
a ta nie dość, że rośnie po 1 cm rocznie, to jeszcze się nie obudziła. W zeszłym sezonie raczej nie tryskała żywotnością. Coś czuję, że coraz częściej będzie dochodzić do takich sytuacji, że coś się nie obudzi. Hydrolodzy prognozują trudności w dostawach wody do celów spożywczych. W takiej sytuacji o podlewaniu ogrodu wodą z wodociągów będzie można zapomnieć.
Obiela zakwitła. Ciekawa jestem wyników eksperymentu z jej pionizacją.
Kasiu ja też jestem w szoku
to jesienny nabytek i wielka niewiadoma
nie wiem kim on jest listki na razie malusie
a drugi na razie na etapie pączków
spamuję klonami nadal w porannym słoneczku wyglądały zjawiskowo
wiśnia może i Kanzan -ale ja kupowałam Royal Burgundy chyba ,że one są podobne nie wiem ,nie znam się ładnie kwitną
narcyzy
judaszowiec -mój malutki ładnie zakwitł -ciężko mu fotke zrobić
Miłego tygodnia
Agatko w słoneczku porannym ,albo w zachodzącym najładniej zdjęcia wychodzą
stipy coraz większe
rozplenice też już widać
klon Shirazz
klon Dissectum
Miłego tygodnia