Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Nawożenie, zasilanie trawnika

Nawożenie, zasilanie trawnika

opengrass 00:12, 23 maj 2020

Monikaa napisał(a)
A można sypać nawóz np polifoskę na nasiona, które jeszcze nie pękły czy czekać lepiej aż trawa będzie miała te np 3 czy 4 cm?

Tak jeżeli te nasiona są przykryte min. 5mm warstwą ziemi.
Pod warunkiem ze jest to Polifoska Plus (bezpieczne 5% azotu, dużo potasu na "złe czasy" czyli suszę itp. )
Diegooo 19:24, 25 maj 2020

Witam
Trawa siana 09.2019
05.2020 nawiozlem trawę mocznikiem (rozrobiony w wodzie)
Czy nawozić tez humusem do nawożenia trawy? Jeśli tak to kiedy?
Nie jestem zadowolony z trawnika na chwile obecna ze względu na duża ilość występujących placków. Niestety czarnoziem który daliśmy pod trawnik najprawdopodniej jest wyjałowione
Gardenarium 19:58, 25 maj 2020

Duża ilość placków wynika najpewniej z nieumiejętnego czyli nierównomiernego nawożenia.

Instagram Ogrodowiska
Diegooo 20:01, 25 maj 2020

Trawnik dopiero teraz został nawożony opryskiem. Placki wystepuja od początku wiosny
RadekM 13:00, 28 maj 2020

Mam pytanie...
1.Czy i kiedy można zrobić oprysk powyszym produktem?
2.Można trawnik i cały ogród?
3.czy jakieś rośliny się nie nadają?
4.Jaką ilość humusu na ile wody?

Z góry dziękuję za odpowiedź

DawidP 17:17, 28 maj 2020

Witam powracam dalej z problemem trawnika.
Trawa Barenbrug Elite. Momentami w miarę bujna a tak to jakieś jaśniejsze placki. Nawoziłem z ręki ale starałem się robić to równo. Jaka wasza rada czy jednak źle nawozilem czy czegoś może brakować? PH trawy w okolicach 6.5 7. Jakie zabiegi wykonać żeby to wyrównać?
Monikaa 05:41, 29 maj 2020

Mam dylemat ponieważ chcę sypnąć nawóz ale muszę także wykonać drugi oprysk na dwuliścienne. I teraz pytanie czy najpierw skosić trawę potem posypać nawóz, odczekać parę dni i zrobić oprysk czy w innej kolejności?
seba185 12:23, 30 maj 2020

Mam 2 letni trawnik i na całym trawniku mam jakieś chwasty (widoczne na zdjęciu), czy ktoś wie co to jest i jak to zwalczyć? I drugie pytanie co zrobić z pustymi plackami w trawniku (widoczne na drugim zdjęciu), czy dosiać trawę która była siana czy lepiej coś typu samozagęszczająca?
Gardenarium 22:59, 03 cze 2020

Diegooo napisał(a)
Trawnik dopiero teraz został nawożony opryskiem. Placki wystepuja od początku wiosny

Pokaż proszę najmocniej te placki, bo nie jestem wszechmocna i wszechwiedząca żeby wiedzieć wszystko, nie widząc nic. Daj mi tę szansę ocenić.

Instagram Ogrodowiska
DanielES 10:15, 04 cze 2020

Jak sądzicie, jak dalej zadbać o trawnik żeby wyglądał lepiej? Trawa zasiana na początku kwietnia. Jakiś tydzień temu potraktowana nawozem biopon przeciw żółknięciu trawy. Użyłem połowy zalecanej dawki ponieważ to młody trawnik. Co jeszcze mógłbym zrobić bo zalezy mi na pięknym trawniku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies