Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:15, 26 kwi 2020

Do góry
Jomaszka napisał(a)
Dzień dobry

Mam pytanie o drzewka owocowe typu śliwki, wiśnie i derenie jadalne. Czy lepiej posadzić je w formie wydzielonego sadu czy na rabacie wśród roślin ozdobnych? Ty chyba masz tak i tak? Jak ze zbiorem owoców żeby nie deptac tego co rośnie wokół?
Czy krzewy owocowe np. jagode kamczacka też umieszczać na rabacie czy w wydzielonym miejscu? Nie wiem co mogłabym ozdobnego posadzić koło takiej jagody.

Będę wdzięczna za podzielenie się doświadczeniem

Wiśnie faktycznie rosną na rabatach ozdobnych, tych w kształcie półksiężyców. Ze zbiorem owoców nie ma problemu. Rosną na skraju. Na zdjęciach kwitnące na biało drzewka, to wiśnie jadalne.

Jagody kamczackie mam dwie. Rosną na skraju drugiego półksiężyca. Lubią kwaśną glebę, więc w pobliżu posadziłam krzaczki borówki amerykańskiej, a między nimi poziomki.Liście borówek pięknie się przebarwiają jesienią.
Jedyny problem jaki mam w tym miejscu dotyczy zapotrzebowania na wodę. O ile jagoda świetnie sobie radzi podczas suszy, to borówka ma bardzo wysokie wymagania wilgotnościowe. Jagoda to metrowej wysokości kulisty krzew. Wszystko można do niej dopasować.

Derenie jadalne mają piękny pokrój. Bardzo wcześnie kwitną. Spokojnie mogą rosnąć w części ozdobnej ogrodu. Trzeba tylko je podkrzesywać od dołu, aby uformować zgrabny pień. U mnie są częścią żywopłotu.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:13, 26 kwi 2020

Do góry
No to jeszcze dzisiejsze dla Was

Ogród pod lasem 20:09, 26 kwi 2020

Do góry
W tym rogu rosną trzy obeliski. Tego olbrzymiastego( mur ma ze 165cm) dostałam od gospodyni, dwa mniejsze od jesieni go gonią.
Iwonka moja Amanogawa sadzona z 5 lat temu to w porównaniu z twoją młódka jest . Potem co roku dosadzałam i teraz są 4 sztk . Ja to je kocham jeszcze na jesieni kiedy płoną nawet w pochurny dzień,w sezonie wymyśliłyśmy że trzeba na nie puścić powojniki. zamysł zrealizowany czekam na efekt.
.
Ogrodowe kreacje 20:02, 26 kwi 2020

Do góry
A taki mam widoczek nad sobą jak siedzę w altance:

a przed sobą też coś przyjemnego

Ogrodowe kreacje 20:00, 26 kwi 2020

Do góry
Nastawiałam wszędzie gdzie się da poidełek i dla ptaków i dla pszczółek, bo trudny to dla nic czas bez deszczu

Jeden motylek jest ze mną na stałe

Ścieżka z desek tarasowych 19:56, 26 kwi 2020

Do góry

Witam, czy ma ktoś pomysł na wykonanie ścieżki z desek tarasowych ścieżka miałaby być kręta, chcę uniknąć przerw między deskami, które wynikną pewnie z ich ułożenia.
Ogrodowe kreacje 19:56, 26 kwi 2020

Do góry
Migdałek w tym roku jak na razie jeszcze chorobą grzybową nie porażony
Przy nim na podwyższeniu ustawiłam poidełko i ptaki mają radochę bo tam zaciszny kąt przy jasminie jest

Ogrodowe kreacje 19:54, 26 kwi 2020

Do góry
Tulipany ładnie kwitną:

Ogrodowe kreacje 19:53, 26 kwi 2020

Do góry
Obudziły się rozplenice, na jesieni pomiędzy nie wsadziłam cebulicę dzwonkowata, żeby nie było smutno jak one jeszcze śpią Tak wiem ta ściółka z traw dziwnie wygląda pomiędzy, nie pasuje mi tam, ale na razie leży

Ogród z rzeźbą 19:52, 26 kwi 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Ależ miałaś odstresowoanie. Też takie planuję na długi weekend. Tylko doradcy zakupowego nie mam tak zaufanego.
Rabatka miodzio

Ja jechałam przede wszystkim po kulki. Miałabym ochotę na jeszcze wiele innych kąsków roślinnych, ale moce przerobowe mam ograniczone. Szykuję się na przyszły długi weekend majowy, ale jak na razie to prognoz są deszczowe. Oczywiście na deszcz czekamy z utęsknieniem wszyscy, no ale dlaczego akurat w weekend?

Johanka77 napisał(a)

Wstawiłam Ci ten pasek z innej perspektywy

Nie przekonał mnie

beata1974 napisał(a)
piękne te kulki cisowe marzą mi się takie na moją rabatę angielską, bo o tej porze wygląda dla mnie zawsze depresyjnie podlewam, nawożę i czekam na listki bo łysa okropnie

Tak to prawda, że szczególnie wczesną wiosną takie zimozielone elementy są bardzo ważne. Ja tę wczesnowiosenną porę określam mianem "smutek i nostalgia". Doceniłam takie elementy gdy posadziłam pierwsze kuleczki tujowe Miriam. Planuję sporą rabatę trawiasto-bylinową i zastanawiam się nad tym czy nie rozrzucić po tej rabacie takich kul, żeby właśnie wczesną wiosną nie było takiej smutnej pustki.

Kiku w tym roku jakoś słabo kwitnie. Czy to możliwe, że to przez suszę?

Mój ogrodowy pamiętnik 19:50, 26 kwi 2020

Do góry
Dzisiaj się złamałam i pojechałam do większego ogrodnictwa.
A tam tyle dereni kwiecistych . I Cherokee Chief, Cherokee Sunset, Rainbow, Sweetwater. Uciekłam z tej alejki żeby czasem nie kupić .
Kupiłam nawóz bio do trawnika i od razu po południu odbyła się aplikacja.
Posadziłam 2 brakujące dokupione jeżówki i cyknęłam parę fotek.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:50, 26 kwi 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Czasami zima mi moje wlasne ozdoby przeszkadzaja, bo roslin brak wszystko sie zmieni jak busz wyrasta
Ptaszki slliczne
Kiedyś nie zbierałam ptaszków i innych ozdób na zimę, ale gliniane ptaszki pod śniegiem mocno się niszczyły. Od 2 lat sprzątam pod dach. W zimie mam tylko bożonarodzeniowe dekoracje i styropianowe kule.

Ogrodowe kreacje 19:49, 26 kwi 2020

Do góry
Na tej nowej rabacie nadal ukorzeniam tawułę, więc kamienie leżą

Ogrodowe kreacje 19:48, 26 kwi 2020

Do góry
Widac z tyłu zraszacz właśnie ratuje nim co mogę, aczkolwiek gmina moja już apeluje o zaprzestanie podlewania trawników itd, także ograniczam się do minimum
Najprawdopodobniej stanie na studni głębinowej, a raczej tzw abisynce, bo na nią nie trzeba pozwolenia z gminy Sąsiad po prawo ma, po lewo też także może i u mnie jakieś źródełko będzie Koszt spory takiej przyjemności niestety, ale mam nadzieję, że po latach się zwróci Pierwsze telefony wykonałam, ale panowie tak zajęci, że na koniec maja albo początek czerwca dopiero wolne terminy.

Przerabianie ogródka pod swój gust 19:46, 26 kwi 2020

Do góry
Oj straszny pieszczoch- on nigdy nie ma dosyc. Ale wlasnie takie sa doodle- strasznie rodzinne i czesto pracujace jako psy terapeutyczne.

Musze wiecej tego tulipana nasadzic- bardzo mi sie podoba kolor.

Jedna z seslerii zaczela kwitnac.Cos jej sie pomylilo.
Rozpoznawanie bylin 19:44, 26 kwi 2020

Do góry
Agni_78 napisał(a)
Witam. Cóż to może być za bylina. Rośnie za budynkiem gospodarczym w gruzach w słonecznym miejscu oraz innym miejscu w cieniu.

Miesiącznica roczna?
Ogrodowe kreacje 19:42, 26 kwi 2020

Do góry
To teraz trochę zdjęć udających, że jest u mnie zielono Tam gdzie podlewam to oczywiście jest, ale ogólnie w większości mam pogrom związany z suszą - szczególnie na dużym obszarze trawnika, który ciężko już trawnikiem nazwać
To zaczynamy

Pamiętajcie o ogrodach 19:40, 26 kwi 2020

Do góry
najpierw łaziła po ogrodzie i goniła sie z ptakami a jak już się znudziłą to przypomniała sobie o mnie

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:33, 26 kwi 2020

Do góry
I jeszcze w temacie deszczu.
Tak on nam wczoraj zagrał na nosie...
Gdzieś tam... padało.

Ogród bez reguł 19:29, 26 kwi 2020

Do góry
Zana napisał(a)
U mnie hosty ledwie kły powystawiały, a niektórych jeszcze w ogóle nie widać. Jedynie te w domu na balkonie już zaczynają powoli się rozwijać.
Moja cienista robi się już coraz bardziej zielona. Nie mogę się napatrzeć na nią. Chyba już wszystkie hosty pokazały kły, no a niektóre i listki Jak znajdę ładne donice, też je tam posadzę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies