Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 11:19, 17 lut 2020

Do góry
i trochę wiosny z mojego przydomowego, niech już zima nie przychodzi

Słoneczny Ogród 11:17, 17 lut 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Ale masz pięknie w ogrodzie, jaka masa odmian i kolorów. Piękne robisz zdjęcia.

Dziękuję bardzo, choć mam miejsca w ogrodzie nie ogarnięte, wszystko potrzebuje nakładu- wiadomo. Brakuje mi chodniczków do różnych miejsc, w różne zakamarki ale... nie musi być
Kolory- tak, one cieszą najbardziej!

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 11:15, 17 lut 2020

Do góry
Po feriowym szusowaniu (zwanym dalej - walką o życie na stoku) czas się wziąć do roboty, idę pościnać trawy i werbenę, póki wiatr trochę ustał a tymczasem pomysłowe donice przy Hard Rock Cafe w Innsbrucku - akurat czas taki, że słabo obsadzone, ale i tak fajnie wyglądają...
Na zakręcie. 10:52, 17 lut 2020

Do góry
Aniu, wróciłam i zgodnie z obietnicą wrzucam swoją propozycję:

Podobnie jak Agania uważam, że kilka rabat wyspowych lepiej się w tym przypadku sprawdzi niż jedna duża.

Zrobiłam większą rabatę dookoła altany, rabatę zasłaniającą garaż i rabatę otulającą dom.

Płotek przy warzywniku pociągnęłabym do samego garażu i wydzieliła nim strefę gospodarczą, z kompostownikiem.
przy warzywniku zrobiłabym rabatę, która trochę zamknie widok na to otwarte pole (niską rabatę, żeby nie zacieniać warzywnika). Mam nadzieję, że przejścia z boku pomiędzy rabatami wystarczą, żeby zapewnić przejazd na pole.
Nie wiem, co to jest ten kwadrat w środku i jak wygląda, więc nic tam jeszcze nie narysowałam. Jeśli byś chciała, to można jeszcze zrobić rabatę pomiędzy tymi dwoma małymi drzewkami niedaleko altany.

Rabatę pod tujami, od której wszystko się zaczęło, poprowadziłam na dwa sposoby: ten ładniejszy wymaga wycięcia/przesadzenia paru krzewów, ten mniej ładny nie. Chociaż tego bordowego buka tak czy inaczej zabrałabym z tego miejsca.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 10:33, 17 lut 2020

Do góry
Nareszcie i u mnie pierwsze oznaki wiosny;

Podwórkowa rehabilitacja 10:22, 17 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
A to ci historie
Chyba jest coś z tymi kolorami na rzeczy.
Tz,jeżeli nam jakiegoś brakuje to za nami chodzi,
Za mną ostatnio czerwień chodziła,aż musiałam sobie bluzeczką w takim kolorze kupić.
Pewnie w lecie kupiłabym sobie jakiegoś czerwonego kwiatka.
A tak jest co innego.
Ale kto wie, co jeszcze z wiosennych zakupów wpadnie wręce , a raczej w oko.
Fajnie,że już tyle prac zrobiąś w ogrodzie.I tyle przycinania masz za sobą.
Ja jeszcze prawie nic .

Koloroterapia
Mam poupychane te rośliny, potem zniszczyłabym połowę cebulowych i schowanych bylin.
Podwórkowa rehabilitacja 10:19, 17 lut 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Już robiłaś cięcie? hmmm... ja się jeszcze cykam. Ale może niepotrzebnie. W mnie w tym roku ani płatka śniegu nie było, i raczej się to nie zmieni.

Już zaczęłam. Dziś wycięłam też powojnika Lemon Beauty(ryska ku pamięci).
Oczywiście jego się nie tnie ale ja zmieniłam koncepcję. Teraz pędy będą szły po ziemi. Pięknie wyglądał wiosną ale późną jesienią, zimą i teraz straszył suchy słup splątanych pędów. Pewnie zakwitnie dopiero jesienią i nawet fajnie, bo wiosną mam tutaj mnóstwo koloru.
A w przedogródku chcę elegancko

Zdjęcia suchej rośliny brak
Podwórkowa rehabilitacja 10:05, 17 lut 2020

Do góry
gobasia napisał(a)
Fajnie tak popracować w ogrodku po zimie
U mnie lekka zima ,trochę śniegu i zimno---teraz jej się przypomniało

Wyjątkowo lekka zima. Ani zalegającego śniegu ani oblodzonych chodników u nas nie było. Obcych psów kupy można zbierać na bieżąco spod przedpłocia i to jest plus
Kwiatek dla Ciebie na dobry tydzień
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:05, 17 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Hiacynty 'Blue Star"

Podobają mi się te hiacynty, przepiękne zestawienie kolorystyczne
Podwórkowa rehabilitacja 10:00, 17 lut 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
A u mnie wczoraj było wyjątkowo zimno,rano trawnik biały od mrozu,potem odpuścił, nie mniej nie miałam nastroju wyjść do ogrodu.
Napracowałaś się Renatko aż miło, kolców róż też nie cierpię.
Ogrodówki też przycięłaś ? Ja swoje tnę późno

Ogrodówek nie tnę wcale. Nie wiem czy kojarzysz moje kiedyś, zanim miałam kostkę w podwórku układaną. Musiałam uciekać z dużymi roślinami w bodajże lipcu 2018. Bardzo źle to zniosły. W 2019 nie miały ani jednego kwiatka. Powoli się odbudowują.
Wstawię zdjęcia dla przypomnienia.

Czerwiec 2018
Szpaler z 5 hortensji, na zdjęciu 3 sztuki, dwie poza kadrem.

Od strony podwórka.

Po przesadzeniu.
Sierpień
Trzy poszły pod balkon, dwie na prawą stronę przedogródka.
Widać je w tle.

Maj 2019, to samo miejsce tylko z bliska.
Parę łodyg, ledwie widocznych.

Wyczarować coś z niczego... 09:59, 17 lut 2020

Do góry
Dołączę się ze swoim pomysłem:

jeżeli wejście do wiaty można by było zrobić od południa, to ścieżkę można by było poprowadzić bardziej z lewej strony. Wtedy ścieżka mogłaby być jednocześnie obrzeżem rabaty, a z prawej strony byłoby więcej miejsca na zabawy dla dzieci.

Hamak i grill zamieniłabym miejscami, żeby hamak był bardziej zasłonięty od drogi, a grill był bliżej wejścia do altany.

Z małych drzewek polecane są wiśnie japońskie (różne odmiany), niektóre jarząby (autumn spire, mączny), glediczja, grusza drobnoowocowa chanticleer, jabłonki ozdobne (ola, adirondack, van esseltine).
Polecane są też klony ussuryjski, strzępiastokory, tatarski.

Jednak do powieszenia hamaka sugerowałabym jakieś większe drzewo.
Do raju daleko - u Ewy 09:57, 17 lut 2020

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 09:55, 17 lut 2020

Do góry
Wiosna daje o sobie znać

Wszystkiego po trochu 09:53, 17 lut 2020

Do góry
Wszystko mnie teraz cieszy, ale martwię się trochę o hortensje ogrodowe, część już zaczęła wegetację ostro

biała, najbardziej wrażliwa na mróz a tu najszybciej ruszyła

You and me

i moja NN ciemno różowa, też szybka

na koniec floksy, ale o nie się martwię, poradzą sobie

Wszystkiego po trochu 09:46, 17 lut 2020

Do góry
Wczoraj przycięte ID i Magical Moonlight, jeden jej krzaczek jakiś dziwny, słabszy niż reszta, łodygi miał zczerniałe, przycięłam nisko

po nocy zakwitły

a te od wczoraj też już piękniejsze

czosnki i tulipany
Wszystkiego po trochu 09:36, 17 lut 2020

Do góry
Piękny był dziś poranek, wyszłam porobić zdjęcia i po chwili niebo zaszło chmurami i lunął deszcz. Niech pada jak najdłużej, bardzo sucho u mnie w ogrodzie

Ruszyła serduszka okazała

przebiśniegi ciągle piękne

cebulica, w rzeczywistości bardziej błękitna, czyli ładniejsza
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:27, 17 lut 2020

Do góry
Odmiana 'Coral Bells' o czerwonych krwistych kwiatkach można domieszać jakimś paseczkiem taką wcinkę.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:26, 17 lut 2020

Do góry
aniaod napisał(a)

Danusiu, tak to wygląda...

Jeszcze myślałam zamiast trzmieliny o berberysie kolumnowym ale czy na północnym stanowisku da radę? I z czym go połączyć... Tam jest jednak wąsko ok. 60cm ;( no ale muszę tam coś posadzić bo oszaleje z tymi kamieniami. Mój M ma obsesję na wysypywaniu rabat kamykami a ja staram się je umiejętnie zakryć

Nie, berberys odpada, nie wybarwi się i będzie sino. Ja bym dała żółtą trzmielinę, a żurawki jakieś jaskrawe. "Carmencita' mocny kolor. Albo "Galaxy".

Ale z tyłu bym dała jeszcze Carex 'Variegatus" nie Ice Dance, bo jest zbyt ekspansywny. Variegatus ma kępę.

Zieleń, drewno i antracyt 09:18, 17 lut 2020

Do góry
Zrobiłam poranny obchód ogrodu, o godz 8.00 temperatura +12 stopni w cieniu
Nadal kwitną jedynie przebiśniegi, reszta czeka.

Ale znalazłam pąki kwiatowe na rozmarynie

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:16, 17 lut 2020

Do góry
Kasiu ten widoczny zestaw kupiony byl w 2010 r. zawsze stał na dworzu poza 2 sezonami kiedy sie budowalismy po raz drugi i kiedy nie mielismy naroznika w oranzerii. Meble olejujemy olejem tarasowym Osmo twardym w kolorze modrzewia syberyjskiego. Do tych mebli mam jeszcze gabki siedziskowe i oparciowe. Poza dokreceniem corocznym srubek nic wiecej nie robilismy:

w ub. wiosne zakupilam takie drewniane 3 ławeczki po 85 zł. bez szalu ale tez je pomalowalam tym olejem tarasowym, stały cały sezon na dworzu, jesienia schowane zostały na strych, sa bardzo lekkie wiec bezproblemowe. Co do wygody takie sobie, po zalozeniu gabek da sie posiedziec kilka godzin.

Swego czasu miałam jeszcze mebelki z Ikea seria Applaro, bardzo fajne, bo mozna skladac dowolne zestawy. Tez stały na dworzu ale bylo juz za duzo wszystkiego i odsprzedalam.

obecnie jest w ofercie równiez taka ławka, dosc porzadna i wygodna:
Ławka
poszukaj tez tam innych, być może z technorattanu nie beda zabijały cena.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies