Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 14:47, 26 kwi 2020

Anda napisał(a)

Asiu, a co one mają w pleckach? Masz jakąś fotkę?

Przy różach ładnie i nowocześnie wyglądają stipy w odmianach (ale się sieją), Pennisetum orientale albo seslerie jesienne. Z wyższych trzcinniki, proso, molinie.
Ogąlnie z trawami róże wyglądają nowocześniej niż z np. bukszpanem Jednak dużo zależy od kształtu żywopłotów i stylu w ogrodzie.

No waśnie nic na razie za murkiem jest spad.

Od drugiej strony murku na drugiej focie widać juki i stipy pony tail

Rojodziejowa 14:49, 26 kwi 2020

Johanka77 napisał(a)

Moja Lenka dziś nawiozła nam wszystkie (!) tuje i jałowce - nienawidzę tego robić...
Potem podlała.

Teraz narzeka, że ją plecy bolą

To dobra bestia ogrodowa rośnie! U moich zazwyczaj się ta ochota szybko kończy, jeśli się okazuje ze coś jest żmudne, ale niech się powoli wprawiają
Anda 15:00, 26 kwi 2020

Rojodziejowa napisał(a)

No waśnie nic na razie za murkiem jest spad.

Od drugiej strony murku na drugiej focie widać juki i stipy pony tail

Ok. Wg mnie bez sensu byłoby powtórzenie stipy przy różach. Posadź między nimi Pennisetum orientale albo jeśli ich nie dostaniesz to Pennisetum alopecuroides 'Hameln', ale niekoniecznie w jednaj linii, tylko lekko wysunięte do przodu lub do tyłu. I dodaj jeszcze jako wyższy akcent ze trzy Stipa gigantea pomiędzy, w nierównych odległościach, żeby nie przesłaniać za bardzo widoku

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Johanka77 15:12, 26 kwi 2020

Anda napisał(a)

Ok. Wg mnie bez sensu byłoby powtórzenie stipy przy różach. Posadź między nimi Pennisetum orientale albo jeśli ich nie dostaniesz to Pennisetum alopecuroides 'Hameln', ale niekoniecznie w jednaj linii, tylko lekko wysunięte do przodu lub do tyłu. I dodaj jeszcze jako wyższy akcent ze trzy Stipa gigantea pomiędzy, w nierównych odległościach, żeby nie przesłaniać za bardzo widoku

Już to widzę... rozmarzyłam się
Rojodziejowa 15:18, 26 kwi 2020

Anda napisał(a)

Dzięki za ekspresową odpowiedź! Czyli nic tam już przodem nie dawać... tylko róże w trawami, tak?
Anda 15:44, 26 kwi 2020

Si señora
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 16:38, 26 kwi 2020

Znalazłam kilka odmian...
Ewuś miałaś jakaś konkretna na myśli?
Najczęściej spotykana jest ta Karley Rose.
Anda 17:05, 26 kwi 2020

Właśnie tą miałam na myśli Tylko nie wiem, czy nie jest dla Ciebie zbyt różowawa w tych kłoskach.
Rojodziejowa 18:03, 26 kwi 2020

Ewuś, jak już Cię tu mam to w takim razie jeszcze o coś. Tu mniej więcej mam rzut górnego poziomu

Ta rabata gdzie mają być róże w takim razie byłaby 5m x 1,2m. Ile tych rozplenic trzeba? I czy róże też posadzić nie w rządku tylko trochę je porozrzucać?

I co dalej, na lewo? Tam mam pokrywę betonową od zbiornika. Mysląłam, żeby ją przygryć trzmieliną na jakimś stelażu prostopadłościennym. A dalej na lewo jest Ginnala. Co po niego? Znów jakieś trawiszcza?

Kurczę będzie głowienia z dalszą częścią, bo jeszcze muszę rozplanować rabatę wzdłuż tarasu, wybrać konkretne miejsce pod kolejnego Ginnala i cały czas dumam co w nogach Grabów. Pod grabami ciężko określić nasłonecznienie. Cholera boję się, że jak od razu nie zaplanuję wszystkiego to potem będzie ciężko dograć
Johanka77 21:35, 26 kwi 2020

Rojodziejowa napisał(a)
Ewuś, jak już Cię tu mam to w takim razie jeszcze o coś. Tu mniej więcej mam rzut górnego poziomu

Ta rabata gdzie mają być róże w takim razie byłaby 5m x 1,2m. Ile tych rozplenic trzeba? I czy róże też posadzić nie w rządku tylko trochę je porozrzucać?

I co dalej, na lewo? Tam mam pokrywę betonową od zbiornika. Mysląłam, żeby ją przygryć trzmieliną na jakimś stelażu prostopadłościennym. A dalej na lewo jest Ginnala. Co po niego? Znów jakieś trawiszcza?

Kurczę będzie głowienia z dalszą częścią, bo jeszcze muszę rozplanować rabatę wzdłuż tarasu, wybrać konkretne miejsce pod kolejnego Ginnala i cały czas dumam co w nogach Grabów. Pod grabami ciężko określić nasłonecznienie. Cholera boję się, że jak od razu nie zaplanuję wszystkiego to potem będzie ciężko dograć

Asia pod grabami to koniczenie również rozplenice.
Korespondencyjnie do tej różanki.

Ja mam rozplenice, Magda70 też ma rozplenice. Pięknie to wygląda