Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 11:38, 03 kwi 2017

Do góry
Pomidory do pojemnikow typ cherry. Wyzsza rozsada malinowa juz popikowana.

Rutewka jak ja otrzymalam z przesylki nie miala ani jednego listka. Teraz wyglada tak.

Najwiekszy polobin bedzie mnostwo kwiatow.

Ptasi gaj 11:25, 03 kwi 2017

Do góry
Nie zagladalam do kuwetki, nawet juz machnelam reka na posiana werbene patagonska 5 marca. Posialam po polowie vilmorin i lex i zeszla z vilmorinu.

Takmsie ciesze ze wschodzi, bo juz mialam problem ze nic z tego wysiewU nie wyjdzie.

Widac, ze ziarenka napeczniale jeszcze beda wschodzic.

Anna i Ogród 11:14, 03 kwi 2017

Do góry
Ania kiedys tez sialam, przesadzalam zgodnie z kalendarzem ksiezycowym ma to jakies znaczenie, ale jak masz nasiona do d... to i kalendarz nie pomorze. Teraz sieje kiedy mam czas.

Ja w tym roku tez posialam pomidorki chery po 5 dniach juz po wschodzily. Nie wiem czy byla pelnia, now, itd, alemsa juz wysokie na 4 cm.

Ogród z uśmiechem 23:15, 02 kwi 2017

Do góry
Jola zobacze w polowie lutego piszesz bede szukac jutro.
Ogrodowe kreacje 23:03, 02 kwi 2017

Do góry
Aurelia tak sie urobilam, ledwo zyje jutro odpoczynek.
Gonilismy z najwazniejszymi pracami, zeby nas deszcz nie zastal a na mokro to nie robota.
Ptasi gaj 23:00, 02 kwi 2017

Do góry
Nie Aurelio jest skladowany pod przyszla goreczke w lasku sosnowym tam chce na niej posadzic rosliny cieniolubne.
Jest tego bardzo duzo, ale poleje rozcienczonym kompostem i zacznie sie rozkladac.

Chcialam jeszcze pokazac moje bzy, ktore nawiazaly tyle kwiatow jak zadnego roku. Doczytalam sie w jakims czasopismie, ze bzy oprocz obcinanie musza byc od sierpnia dobrze podlewane bo wtedy nawiazuja juz zalazki kwiatow.
Wiemy jakie ylo lato w zeszlym roku i piekny letni wrzesien bylo bardzo sucho, ale moje bzy byly podlewane prawie codziennie i jest efekt.

To fota na kazdej koncowce kwiatostan.

A to jagoda kanczacka juz kwitnie mam 4 krzaki.

A to wiaz gorski jak parasol w czasie kwitnienia.

Przesadzony bez polobin sredniej wielkosci, poprzednio rosla roza, ale czesto podlewana przez polewaczki do trawniak.

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:51, 02 kwi 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu u mnie bez odkurzacza ani rusz.
Jesienia sprzatam liscie brzozy. Dwa lata temu nie mialam ani listka w zwirze wiatr wial ze wschodu i wszystkie polecialy w pole.
W 2016 wiatr od zachodu byly pod kazdym kamiorkiem, wiec byl czesto w uzyciu.

Np. Bazanty mi rozgrzebaly wszystkie grzadki ktore byly kora przykryte. Jak zmiesc kore z zwiru tylko odkurzaczem.

Odkurzacz musi miec duza moc bo inaczej nie bedzie ssal sisci czy kory.

no zobaczymy, mam pare miejsc ktore az sie proszą o odkurzacz, zobaczymy jak to działa
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:44, 02 kwi 2017

Do góry
Kasiu u mnie bez odkurzacza ani rusz.
Jesienia sprzatam liscie brzozy. Dwa lata temu nie mialam ani listka w zwirze wiatr wial ze wschodu i wszystkie polecialy w pole.
W 2016 wiatr od zachodu byly pod kazdym kamiorkiem, wiec byl czesto w uzyciu.

Np. Bazanty mi rozgrzebaly wszystkie grzadki ktore byly kora przykryte. Jak zmiesc kore z zwiru tylko odkurzaczem.

Odkurzacz musi miec duza moc bo inaczej nie bedzie ssal sisci czy kory.
Ptasi gaj 22:38, 02 kwi 2017

Do góry
Aniaaa napisał(a)
A kocimiętkę mam i mniejszą i większą.Ta mniejsza nie pokłada się ale ta druga to potwory kwiatowe ale jest fajna i ta i ta,dużo bzyków lata Ta większa nie nadaje się przy różach,też by je zagłuszyła.

Aniu tez mam wieksza i mniejsza. Mniejsza sie sama rozsiewa.
Duza to kocimietka groniasta, jak potrafi wyrosnac to zdjecia w watku.
Jak zakwitnie to zycie robaczkow tetni, od trzmieli, do pszczol, fruczakow i motyli.
Lawenda tez po zimie jakas nedzna, ale czekam az da znac czy zyje.
Ptasi gaj 22:34, 02 kwi 2017

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Ela jak to się mówi cycuś glancuś Wysprzątałaś,że hej!
Łączę się w bólu gnatów Mnie paznokcie nie bolą i włosy
Ale obrobione wszystko a musiałam się sprężać by zdążyć na czas bo potem przed Świętami wiadomo czas trzeba poświęcić czemu innemu.
Mąż grubsze roboty wykonał-wertykulację i cięcie iglaków,drzewek z drabki,mamy kilka takich wyższych.

I żadna róża Ci nie zmarzła pod doniczką w żwirku?
Zawsze zastanawiałam się jak zabezpieczają dziewczyny róże w kamykach.
A jak z ich wielkością.Przycinasz je już na jesień czy jak? Bo skąd wziąć takie wielkie donice.
Ja nie mam róż w kamykach ale temat mnie zainteresował.

Odkurzacz ogrodowy fajna rzecz,też bardzo sobie chwalę

Mam duza pomoc od eM bez niego ani rusz. Robimy rowno nikt sie nie opier.... rozumiemy sie bez slow nie odzywamy sie do siebiemtylko robimy.

Ania na moim watku juz sa doniczki pokazane. Ja wszystkie roze w jesieni scinam na ok 15 cm. Oprocz pnacych. Pale jeszcze jesienia badyle bo przeciez czarna plamistosc tego sie nie da uniknac. I odkurzam liscie aby grzyby nie przezimowaly i pryskam. To samo wykonuje wiosna dzisiaj wszystko czyscilam. Bede pryskala miedzianem moze we wtorek.

Niskie roze wszystkie dobrze przezimowaly. Tylko pnaca Laguna pedy zmarzly. Wykopie ja imdam w inne miejsce.

Bee odkurzacza ani rusz. Ja mam takze do oczka wodnego. Mam tyle "maszyn", jak w sklepie, ale to wszystko sie przydaje.
Ptasi gaj 22:16, 02 kwi 2017

Do góry
Na chwile odchodze musze cos zjesc.
Ptasi gaj 22:15, 02 kwi 2017

Do góry
Wczoraj i dzisiaj robilismy wertykulacje trawnikow. Em kosil traktorem i pozniej wertykulowal. Poniewaz nie zbieramy do kosza trawy po wertykulacji tylko znowu zbieramy kosiarka traktorem.

Wertykulowalismy dwa razy. Ja zajmowalam sie odbiorem siana po wertykulacji. Ilez tego jest ale poleje moze we wtorek kompostem zmieszanym z woda i zacznie sie rozkladac.
Ja nie odpoczywalam w niedziele, moj odpoczynek jest teraz. Jestem bardzo zadowolona ze pogoda nam dopisala i duzo zrobilismy.

Ponizej zdj z siankiem po wertykulacji.

Trawnik po pierwszej usuniete sianko. Ten zabieg przeprowadza eM dwa razy. Nastepnie rozsiewa wapno, dzisiaj nie dalo rady bo byl wiatr. Za tydzien nawoz florowit.

Druga wertykulacja

Siano zbieramy kosiarka a na koncu grabimy trawnik. Nie mam zdjecia bo juz o zmroku grabilismy.
Ptasi gaj 21:59, 02 kwi 2017

Do góry
Dzisiaj to dopiero gnaty bola. Sporo zrobione, posadzone poprzesadzane, oczko czyscilam bo lisci od rozy mi wpadlo, rybki dobrze przezimowaly.

Duzo pracowalam odkurzaczem musialam oczyscic kocimietke po przycieciu i zwirowisko po źdźblach po scieciu trawy. Reszte lisci na skalniaku, dokladnie wyczyscilam zwirowisko na ktorym rosna roze.
Jak wiecie na zwirowisku nie kopczykuje roz tylko nakladam doniczki. Wszystkie roze w ten sposob okryte nie maja zmarznietych koncowek, te kopczykowane musze obciac, ale czekam beda mialy wieksze nowe przyrosty.

Kocimietke nie cala przesadzam w inne miejsce, zakrywa mi roze, kladzie sie jest tak wypasiona, ze zarasta kraweznik. Zrobilam juz miejsce na przesadzenie za miesiac bedzie miala pół metra.
Ponizej zdjecie ale juz wysprzatane.

Ogród z uśmiechem 20:29, 02 kwi 2017

Do góry
Jola jak to roze masz juz kwitnaca. To ona przez cala zima kwitnie w tym garazu. A gdzie jej odpoczynek?

Te pare dni ciepla i slonca i wszystko rusza do zycia. Dzisiaj bylo tak cieplutko. Juz wszystko posadzilam, ale mam dosyc, teraz biore sie za porzadki.

No właśnie, pisałam o tym w połowie lutego taka przygoda różana Odpoczynek miała krótki, zobaczymy czy da rade wypuścic kolejne pędy

Ja też dzisiaj szalałam w ogrodzie, wszystko mnie boli
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 00:10, 02 kwi 2017

Do góry
Miskant olbrzymi to bardzo ekspansywna trawa. Trzeba go sadzic w donicy i wkopac w ziemie. Mialam bardzo duzego, ale nie pasowal juz w tym miejscu co rosl i chciałam to przeniesc w inne miejsce.
Ile ja sie na psioczylam nim go wykopalam. Korzenie metr od kepy trawy. Tak zbite twarde ze siekiera w ziemi wycinalam korzenie.
Zostawilam jeden korzonek posadzilam w duzej donicy niech sie rozrasta. Reszte po wysuszeni spalilam.

Zniwa teraz bo trawa przemarzla i wyschla ma duza kalorycznosc.

Kwiaty we włosach 23:55, 01 kwi 2017

Do góry
Ta roslinka to przerosly wrzos. Sciac o polowe albo i wiecej i wypusci nowe galazki.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 10:58, 01 kwi 2017

Do góry
Witam Izabela. Przepiekna stara magnolia. Widac, ze byla scinana bo na czubkach korony ma nowe odrosty i na tych odrostach tyle kwiatow.
W Bawarii zawsze cieplej wiosna pelna para.

Ogladam jego programy na kanale "domo" u nas. On sie zajmuje takimi wynalazkami. I ogrodami angielskimi ktorych wlasciciele maja bzika na ich tle.

Kiedys pokazywal jak pewien Anglik strzyze swoj trawnik codziennie dwa razy mial kilka maszyn kazda miala inne zadanie przy scieciu.
Kwiaty we włosach 10:47, 01 kwi 2017

Do góry
Z juki te okwitle badyle trzeba wyciac 10 cm w glab ziemi bo niepotrzebnie zabieraja pokarm. Od jej korzenia wyrosna nowe. Juka kwitnie tylko na nowych odrostach, z tego juz zaden kwiat nie wyrosnie.
Moim zdaniem powinnas dobrze przetrzebic ta juke.

Kiedys kupilam juke i tez mi nie kwitla dopiero ogrodnik uswiadomil mi ze juka zakwita tylko raz na swojej rozecie, pozniej juz mozna ja wyciac w 10cm w ziemi od pozostalego korzenia wyrosna nowe.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:20, 01 kwi 2017

Do góry
Kasiu napisz o jakie lilaki tobie chodzi. Mam trzy lilaki polobin jeden wiekszy dwa mniejsze ale tez spore. Pieknie nawiazaly kwiatow bedzie pachniec i pieknie kwitnac.
Wczoraj przesadzLam jednego z duza darnia, aby nie ucierpial przez to przesadzenie. W zeszlym roku kwitly lilaki dwa razu drugi raz nie tak mocno ale kwitly.....

pisałas ze zamowilas lilaki, to pytalam jakie
Działeczka Asi :) 07:15, 01 kwi 2017

Do góry
Moja lawenda tez dziwna, liscie szare, brazowe. Tej zimy jej nie okrywalam i sa skutki. Jeszcze czekam moze ruszy jak ruszy to tez tne 10 cm od ziemi, albo jeszcze nizej bo wysoko rosnie.

Moja lawenda co roku ma takie liście.
Zmroziło ją trochę...plus grzyb.
Ścinam wszystko do gołych gałęzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies