Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 21:59, 02 kwi 2017

Dzisiaj to dopiero gnaty bola. Sporo zrobione, posadzone poprzesadzane, oczko czyscilam bo lisci od rozy mi wpadlo, rybki dobrze przezimowaly.

Duzo pracowalam odkurzaczem musialam oczyscic kocimietke po przycieciu i zwirowisko po źdźblach po scieciu trawy. Reszte lisci na skalniaku, dokladnie wyczyscilam zwirowisko na ktorym rosna roze.
Jak wiecie na zwirowisku nie kopczykuje roz tylko nakladam doniczki. Wszystkie roze w ten sposob okryte nie maja zmarznietych koncowek, te kopczykowane musze obciac, ale czekam beda mialy wieksze nowe przyrosty.

Kocimietke nie cala przesadzam w inne miejsce, zakrywa mi roze, kladzie sie jest tak wypasiona, ze zarasta kraweznik. Zrobilam juz miejsce na przesadzenie za miesiac bedzie miala pół metra.
Ponizej zdjecie ale juz wysprzatane.

Kasya 22:02, 02 kwi 2017

ładniutkie kępki

prosze mi opowiedziec o odkurzaczu gdzie i jak ci sie sprawdza bo nie jestem pewna czy bedzie tak jak sobie wyobrazam, nigdy nie używałam
22:13, 02 kwi 2017
Ela jak to się mówi cycuś glancuś Wysprzątałaś,że hej!
Łączę się w bólu gnatów Mnie paznokcie nie bolą i włosy
Ale obrobione wszystko a musiałam się sprężać by zdążyć na czas bo potem przed Świętami wiadomo czas trzeba poświęcić czemu innemu.
Mąż grubsze roboty wykonał-wertykulację i cięcie iglaków,drzewek z drabki,mamy kilka takich wyższych.

I żadna róża Ci nie zmarzła pod doniczką w żwirku?
Zawsze zastanawiałam się jak zabezpieczają dziewczyny róże w kamykach.
A jak z ich wielkością.Przycinasz je już na jesień czy jak? Bo skąd wziąć takie wielkie donice.
Ja nie mam róż w kamykach ale temat mnie zainteresował.

Odkurzacz ogrodowy fajna rzecz,też bardzo sobie chwalę
22:15, 02 kwi 2017
A kocimiętkę mam i mniejszą i większą.Ta mniejsza nie pokłada się ale ta druga to potwory kwiatowe ale jest fajna i ta i ta,dużo bzyków lata Ta większa nie nadaje się przy różach,też by je zagłuszyła.
ElzbietaFranka 22:15, 02 kwi 2017

Wczoraj i dzisiaj robilismy wertykulacje trawnikow. Em kosil traktorem i pozniej wertykulowal. Poniewaz nie zbieramy do kosza trawy po wertykulacji tylko znowu zbieramy kosiarka traktorem.

Wertykulowalismy dwa razy. Ja zajmowalam sie odbiorem siana po wertykulacji. Ilez tego jest ale poleje moze we wtorek kompostem zmieszanym z woda i zacznie sie rozkladac.
Ja nie odpoczywalam w niedziele, moj odpoczynek jest teraz. Jestem bardzo zadowolona ze pogoda nam dopisala i duzo zrobilismy.

Ponizej zdj z siankiem po wertykulacji.

Trawnik po pierwszej usuniete sianko. Ten zabieg przeprowadza eM dwa razy. Nastepnie rozsiewa wapno, dzisiaj nie dalo rady bo byl wiatr. Za tydzien nawoz florowit.

Druga wertykulacja

Siano zbieramy kosiarka a na koncu grabimy trawnik. Nie mam zdjecia bo juz o zmroku grabilismy.
ElzbietaFranka 22:16, 02 kwi 2017

Na chwile odchodze musze cos zjesc.
ElzbietaFranka 22:34, 02 kwi 2017

Aniaaa napisał(a)
Ela jak to się mówi cycuś glancuś Wysprzątałaś,że hej!
Łączę się w bólu gnatów Mnie paznokcie nie bolą i włosy
Ale obrobione wszystko a musiałam się sprężać by zdążyć na czas bo potem przed Świętami wiadomo czas trzeba poświęcić czemu innemu.
Mąż grubsze roboty wykonał-wertykulację i cięcie iglaków,drzewek z drabki,mamy kilka takich wyższych.

I żadna róża Ci nie zmarzła pod doniczką w żwirku?
Zawsze zastanawiałam się jak zabezpieczają dziewczyny róże w kamykach.
A jak z ich wielkością.Przycinasz je już na jesień czy jak? Bo skąd wziąć takie wielkie donice.
Ja nie mam róż w kamykach ale temat mnie zainteresował.

Odkurzacz ogrodowy fajna rzecz,też bardzo sobie chwalę

Mam duza pomoc od eM bez niego ani rusz. Robimy rowno nikt sie nie opier.... rozumiemy sie bez slow nie odzywamy sie do siebiemtylko robimy.

Ania na moim watku juz sa doniczki pokazane. Ja wszystkie roze w jesieni scinam na ok 15 cm. Oprocz pnacych. Pale jeszcze jesienia badyle bo przeciez czarna plamistosc tego sie nie da uniknac. I odkurzam liscie aby grzyby nie przezimowaly i pryskam. To samo wykonuje wiosna dzisiaj wszystko czyscilam. Bede pryskala miedzianem moze we wtorek.

Niskie roze wszystkie dobrze przezimowaly. Tylko pnaca Laguna pedy zmarzly. Wykopie ja imdam w inne miejsce.

Bee odkurzacza ani rusz. Ja mam takze do oczka wodnego. Mam tyle "maszyn", jak w sklepie, ale to wszystko sie przydaje.
ElzbietaFranka 22:38, 02 kwi 2017

Aniaaa napisał(a)
A kocimiętkę mam i mniejszą i większą.Ta mniejsza nie pokłada się ale ta druga to potwory kwiatowe ale jest fajna i ta i ta,dużo bzyków lata Ta większa nie nadaje się przy różach,też by je zagłuszyła.

Aniu tez mam wieksza i mniejsza. Mniejsza sie sama rozsiewa.
Duza to kocimietka groniasta, jak potrafi wyrosnac to zdjecia w watku.
Jak zakwitnie to zycie robaczkow tetni, od trzmieli, do pszczol, fruczakow i motyli.
Lawenda tez po zimie jakas nedzna, ale czekam az da znac czy zyje.
Aurelllia 22:43, 02 kwi 2017

Bardzo pracowity weekend a siana po wertykulacji tona na kompost poszedł ?
ElzbietaFranka 23:00, 02 kwi 2017

Nie Aurelio jest skladowany pod przyszla goreczke w lasku sosnowym tam chce na niej posadzic rosliny cieniolubne.
Jest tego bardzo duzo, ale poleje rozcienczonym kompostem i zacznie sie rozkladac.

Chcialam jeszcze pokazac moje bzy, ktore nawiazaly tyle kwiatow jak zadnego roku. Doczytalam sie w jakims czasopismie, ze bzy oprocz obcinanie musza byc od sierpnia dobrze podlewane bo wtedy nawiazuja juz zalazki kwiatow.
Wiemy jakie ylo lato w zeszlym roku i piekny letni wrzesien bylo bardzo sucho, ale moje bzy byly podlewane prawie codziennie i jest efekt.

To fota na kazdej koncowce kwiatostan.

A to jagoda kanczacka juz kwitnie mam 4 krzaki.

A to wiaz gorski jak parasol w czasie kwitnienia.

Przesadzony bez polobin sredniej wielkosci, poprzednio rosla roza, ale czesto podlewana przez polewaczki do trawniak.