Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakręcony ogród 11:05, 12 lut 2020

Do góry
Pozostając w tematyce mojego ulubionego ostatnio chrobotka to zrobiłam na licytację karnawałową w szkole kotyliony. Miały być w tematyce walentynkowej ale pomyślałam, że wersja EKO bardziej na czasie
Jak ja go lubię Chrobotka znaczy

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:43, 12 lut 2020

Do góry

Dzien dobry, Rano wylecialam na ogrod w celu inwentaryzacji. Pomierzylam, porobiolam co moglam. Czerwone kolka to dysze nawadniajace. Niebieskie kólko, to studnia

W glowie morze pomyslow. Zapisuje, notuje robie zdjecia. Bardzo podobaja mnie sie ogrody zimozielone, najlepiej bialo zielony. Biale Hortensje, bukszpany,trawy. Reszta jakos pojdzie najgorzej z wyznaczaniem linii rabat....
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:24, 12 lut 2020

Do góry
popcorn napisał(a)

Taki widok z okna młodej póki co:

Myślę sobie że wzdłuż tego krawężnika lawenda będzie miała dobrze, na tym żwirze i w pełnym słońcu...

Lawenda będzie zachwycona warunkami i córcia pewnie też, jak zapach jej do pokoju doleci
Motylogród 09:47, 12 lut 2020

Do góry
Mariposa napisał(a)
Hmmm,
tak

a może tak będzie lepiej? Skoro hakone i tak nie przykryje nóżek clematisom

Elu, czy ta hortensja MM to jakaś niska odmiana?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:15, 12 lut 2020

Do góry
Dziękuję Dziewczyny.

Nie śpię wcale. Dzisiaj jakieś 3h, obudziło mnie coś o drugiej i tyle. Internet mam. Dziś spaliśmy jeszcze tam, pakowałam resztę, umyłam łazienkę, lodówkę, takie tam. O szóstej znosiłam z ojcem sofę ze strychu. Sofa ma jakieś 30 lat hehe. Wysprzatalam młodej pokój, w moim leżą listwy...

Taki widok z okna młodej póki co:

Myślę sobie że wzdłuż tego krawężnika lawenda będzie miała dobrze, na tym żwirze i w pełnym słońcu...

Sześciu ludzi na budowie. Kończą montaż drzwi, większość na dworze robi rynny i kładzie krawężniki...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:11, 12 lut 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Świetne ujęcie, zwłaszcza zegar pięknie sie prezentuje. Przemyślana miejscówka
Na zakręcie. 08:57, 12 lut 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Aniu cieszę się że już Ci się coś klaruje mnie też zostawiam Ci propozycję włączenia tego co już jest w 5 rabat, możesz je zostawić lub nie lub kształtować je dowolnie jak Ci pasują

Narysowałam je na Twoim planie:

Dziękuję, podoba mi się, faktycznie lepiej wyglądają tak rozbite rabaty, niż jedna duża, którą narysowałam. Teraz widzę, że wyglądała sztucznie. Kilka rabat lepiej wpisuje sie w całość ogrodu.Tworzy się fajna ścieżka - droga pomiędzy rabatami. Zastanawiam się tylko nad tą rabatą przy altance. Pomiędzy jabłonką a brzozą zawsze rozwieszam hamak więc przydałaby się tam jednak zwykła trawa.
Jak sie pozbyć takiej ilości trawnika na rabatach, muszę poczytać. Może dałoby się ją wstępnie zagłuszyć ściółkując skoszoną trawą.Może jakieś podpowiedzi
Hortensjowo 08:17, 12 lut 2020

Do góry
Helen napisał(a)

Ewa, tak CF to Frosted Curls - rosną u mnie jak szalone.
Jaką nazwę ma kosmos czekoladowy w sklepach? Mam siać do gruntu, tak?
Dziękuję za podpowiedź

Helen, tak myślę nad tą komozycją i się zastanawiam, czy perovskia się nie położy przypadkiem. Ona najładniej wygląda, jak ma całkiem sucho, a reszta bylin i traw woli jednak troszkę mniej sucho.

Ładnie to sobie ułożyłaś, jednak może zamiast perovskiej zastanowiłabym się nad Echinops niveus 'Arctic Glow' lub Rudbeckia occidentalis 'Green Wizard'. Pasowałyby i wymaganiami, i wzrostem.

Kosmos czekoladowy można kupić już w doniczkach, ewentualnie jako pnącza. Najlepiej kupić podwójną ilość, bo on jest bardzo delikatny i w masie najlepiej wygląda

Jeśli chcesz kompozycję na całkowicie suche stanowisko, to poszłabym w Panicum, perowskią, Sedum, Allium. Trzebaby jednak ustalić najpierw, w jakich kolorach chciałabyś taką kompozycję Czy mogłyby być np. brązy, czerwienie, ogólnie ciepłe odcienie, czy jednak wolisz chłodno z dodatkiem brązu lub czerwieni.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:03, 12 lut 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Jaka stara fotka
Tutaj kolejna stara z góry

Sadzone raczej symetrycznie,chociaż kule różnych rozmiarów,więc z poziomu ziemi wygląda to inaczej

2019

Powodzenia !

Z góry rzeczywiście widać że symetrycznie posadzone. Ale zdjęcie z boku będzie moja inspiracją
Ale mi się wiosny zachciało po obejrzeniu tych zdjęć!
Pozdrawiam!
Ptasi gaj 23:13, 11 lut 2020

Do góry
CD piękny spacer o godz 10 rano nie ma tyle luda.

Siedzące mewy na zamrożonej tafli pięknie to wyglądało.

Ptasi gaj 23:07, 11 lut 2020

Do góry
Witam

Wiatr hula na całego. Pewnie wytrzepał brzozy ze suchych gałązek. Pamiętam w zeszłym roku też takie wiatry byly.
Tez dużo pada deszcz to dobrze. Byliby dużo śniegu jakby był mróz, ale nie ma no trudno.

Sobota i niedziela była piękna załamanie od poniedziałku załamanie ale jest ciepło.

Trochę fotek

Zapomniane ogrody Zręcina 22:56, 11 lut 2020

Do góry
August napisał(a)

Lekko francuski klimat na tle sutereny.

Witam Bartek

Piękna opowieść. Szkoda że się nie ostał ten piękny dworek z całym obejściem.
Teren piękny. Po wojnie to była tragedia. Rozkradali wszystko zupełny brak poszanowania własności.

Tez dawno temu doczekałam się owoców higi. Urósł olbrzymi krzak został wystawiony na dwór. Wczesne jesienia przyszły przymrozki i krzak zmarzł.
Przędziorki na cytrusach to normalka trzeba co tydzień zraszać i przemywać liście od spodu pewnie to juz wiesz.

Widzę ścibory w białych donicach czy one stoja w wodzie. Pytam bo aby dobrze rosła mozesz ja włożyć do oczka jeśli masz, ale widzę kwiaty lilii wodnych to pewnie masz.

Moje scibory każdego roku od wiosny do jesieni rosną w oczku wodnym wyrastają na 1,5 metra. Jesienią ścięłam i juz wyrastają nowe.

Zrób fotki panoramiczne ogrodu jeśli możesz.

Pozdrawiam

Moja działka na Dębowym Lesie 22:20, 11 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
a
Och,,chyba juz wszyscy tęsknimy i przebieramy nogami do kolorów, do wiosny, do prac ogrodowych

Lilia św. Józefa , czy też św.Antoniego .
Pachnie przecudnie z daleka

Piękne zdjęcie, ujęcie i do lilji zaczynam się przekonywać jak oglądam je na Twoich fotach
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:17, 11 lut 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tak ładnie, że nawet rudości nie przeszkadzają!
Dzięki za radę odnośnie stipy. Zamknę oczy, ale będę ciąć
Przedogródek pod dębem 22:16, 11 lut 2020

Do góry
Może do 20 cm to troszkę zbyt wiele ale zastanawiam się aby go ściąć o połowę.
Z podesłanych pomysłów wybrałem trzy. Zapewnią mi one prace na całe lato.
Dorotko czy posadzenie rododendronów pod płotem, wzdłuż tui skazane jest na niepowodzenie?

W pierwszej kolejności posadzę tam paprocie i łąkę kwietną. Ale pomiędzy rozważam posadzenie Rh.
Cień pochodzi od dębu ( na pierwszym planie za ławkami) oraz od lipy ( widoczny jej pień na tle domu sąsiada. Tuż za płotem)
Motylogród 22:12, 11 lut 2020

Do góry
Hmmm,
tak

a może tak będzie lepiej? Skoro hakone i tak nie przykryje nóżek clematisom

Hortensjowo 21:29, 11 lut 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Kupiłam kosze z wikliny kubu. Nie są dokładnie takie jak chciałam, ale cena znacząco zweryfikowała zdroworozsądkowe podejście do tematu

Teraz szukam małych drzewek, które mogą rosnąć w donicy na dworze

Jak dla mnie to koszyki superowe

Myślałaś już o jakiś konkretnych drzewkach?
Hortensjowo 21:21, 11 lut 2020

Do góry
Kupiłam kosze z wikliny kubu. Nie są dokładnie takie jak chciałam, ale cena znacząco zweryfikowała zdroworozsądkowe podejście do tematu

Teraz szukam małych drzewek, które mogą rosnąć w donicy na dworze
Ogród bez reguł 20:30, 11 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Zaliczyłam dziś debiut farbiarski - znalazłam mieszalnik, wybrałam 3 kolory (jak mi się to udało, nie mam pojęcia... ) i mam kolejne testery do smarowania po murze

Asia, ułóż te próbniki w innym porządku i zrób ponownie zdjęcie. Mam wrażenie, że od tego po prawej jakoś inaczej się odbija światło.
Ciekawam kto wymyśla te nazwy...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies