Hmm Magda.. na forum są artykuły o projektowaniu, mam nadzieję,że czytałaś

Są dziewczyny, które przerabiają swoje stare ogrody na nowe.
Ja niestety na projektowaniu sie nie znam, ale to co ja bym zrobiła teraz to znalazłabym sobie 5 ogrodów, dokładnie zdjęć, które mi się podobają. I wybrała ten, który mi najlepiej leży. Po co? A to dlatego,żeby później trzymać się swoich wytycznych. To co mi się podoba, a nie trendy, które są np. popularne obecnie na forum. Wtedy to będzie Twój ogród. Oczywiście to ja

Też przechodziłam przez ogród nowoczesny, proste ładne linie, nowocześnie.. ale to nie mój styl.. tyle, że do tego musiałam dojść.
Dalej najważniejsza rzecz to ziemia jaką masz. Toszka tutaj ma sporo artykułów na ten temat, ale to mus.. ten rodek jest biedny, bo ma złe stanowisko pewnie. Popatrz jakie masz ph .. zaoszczędzisz trochę pracy sadząc odpowiednie rośliny.. nie wszystko co chcemy będzie u nas rosło, przy 4 dzieci czasu jak na lekarstwo, tak myślę
Wywaliłabym wszystkie brzydkie iglaki, tuje bez żalu. Szkoda czasu i pracy na ratowanie, nie wszystko się opłaca. Popatrz skąd chciałabyś się osłonić a skąd nie. Las masz za płotem, raczej go nie wytną.. czy trzeba to mocno zasłaniać brabantami? Ale od sąsiada już można.
Zastanów się czy chcesz mieć warzywniak, owocnik.. truskawki itd, na to wszystko trzeba znaleźć miejsce ze słońcem.
Domek dla dzieci fajny, raczej go nie przeniesiesz więc już ta część ogrodu niech służy dzieciom. Już masz część tylko dla nich, nad którą można myśleć. Poszukaj inspiracji na Pinterescie.
Gril tak daleko od tarasu..? będziecie biegać miedzy nim a tarasem?
Da się bliżej tarasu na którym zapewne chcesz przyjmować gości.
Podziel sobie ogród układając wąż ogrodowy na pokoje. Pomyśl, czy chcesz mieć wijącą ścieżkę i robienie zakątków czy dzielisz prostymi liniami.
No sporo tego, ale powoli dasz radę. Ogród ma cieszyć was wszystkich.
I jeszcze jedna uwaga.. nie każdy na forum widzi wszystko przestrzennie, naprawdę

I wszyscy popełniają błędy, tak się człowiek uczy nie tylko w życiu.. Tak się opisałam, ale chodzi o to abyś się nie zraziła

I słuchaj siebie..
A my pomożemy.