Ja w piątek kończyłam pobyt w Kudowie, a Ewa w sobotę (chyba) zaczynała weekend, poza tym zainteresowały nas takie same motywy Ostatnie chwile przed zmianą dekoracji.
Hej.
Tak jak napisał QbaH projekt do poprawy. Zraszacze muszą nachodzić na siebie w 50%.
Odnośnie pytań
-elektrozawory mogą działać w pionie
- zasilanie jest OK
- przy 3,5 Bar spadnie nawet poniżej 3 Bar ciśnienia dynamicznego....
nie ma sensu wstawiać reduktora ciśnienia, na każdym podłączonym zraszaczu będziesz miał spadek do tego dojdą opory na trójnikach i kolankach - następny spadek ciśnienia więc podłącz to co masz i zobacz jak to będzie działać.
Sterownik 6 sekcyjny po poprawie błędów będzie akurat, co do firmy jedna ma pewne zalety i druga. Do ciebie należy wybór....
Dzięki Ewa za fotki, alei zrobiłam zdjęcie dwa dni przed Tobą, ani pomyślałam wtedy, że to mój ostatni wyjazd.
A był już plan na rowerowy wypad do Doliny Pałaców i Ogrodów w te wakacje.
Mam Miłka podobny problem, trudność ze stwierdzeniem czy przędziorek czy grzyb. W tym roku u mnie ogromny atak przędziorka, wszędzie pajęczynki. Trochę zbieram trochę pryskam.
Odkąd przesunęły się granice pór roku, bardzo trudno znoszę zimno podczas pracy w ogrodzie. W tym roku wyjątkowo dotkliwie przemarzłam. Rośliny też tkwią w zawieszeniu, ciemierniki dzień w dzień leżące, połowa kwiatów magnolii buro zwisa już z gałęzi.
Wyjątkowo w zeszłym roku spisały się u mnie kaliny wonne. Nigdy nie pomyślałabym, że to krzew na zimę na wschodzie.
Z cebulowych kwiatów dopisały żonkile, cięłam na bukiety.
Tulipanów już nie sadzę, cieszy inna cebulowa drobnica.
No musiałam te fotki zacytować Basiu!
Przepiekny widok! Ależ bym sie rozłożyła tam na hamaku.... Aż się rozmarzyłam
Czytam o stipie, że Ci się sieje na potęgę i chcesz ją trochę ograniczać. A ja chucham, dmucham aby rosła. Mam 5 sztuk które przezimowały (wcześniejszych zim niestety nie) Szukam siewek ale chyba niestey nie rozsiały się... chyba że za skrupulatnie plewiłam.
Jak ścinasz stipę? całkiem przy ziemi? Ja zostawiłam około 10 cm i nie wiem czy dobrze
Jola! Ależ piekne te bratki! Taki nietypowy kolor
Czytam o nocnych przymrozkach. U mnie ostatnio codziennie nad ranem przy gruncie -3.
Biegam na noc z donicami do garażu. Okrywam wrażliwsze
Bratki przy takich temperaturach dają radę?
Piękne tulipany, zwłaszcza papuzie
Muszę dokupić, bo mam tylko biało-czerwone.
Wsadziłam bulwki, jest ich trochę, jak coś z nich urośnie, to będę mieć łany dalii
Dziś wysypałam tą rabatę korą, hiacynty trochę przycięłam, bo denerwowały mnie takie leżące.
Poza tym też już posadziłam dalie do gruntu, uzbierało się ich już ponad 20 odmian.Ciekawe czy wszystkie ruszą? Wczoraj namoczyłam na noc, bo wyschły w piwnicy na wiór Mimo to niektóre już miały kiełki
Pikowałam też dziś pomidory i paprykę, te później wysiane.Ostre papryczki od Ciebie ładnie rosną
Trochę widoczków za płotem:
Śliczne te Twoje zawilce! A przy okazji o nie zapytam
dwa lata temu wsadzone - w tym roku zakwitły też i u mnie (niebieskie) Czy one się rozsiewają, czy dzielą cebulki? Wymagają jakiś zabiegów?
Zaintrygowały mnie te wiszące domki (?) to domki dla owadów? Czy tylko tak dla ozdoby?
A i oczywiście jak ja uwielbiam te Twoje ozdoby ogrodowe... donice, kotły, wanienki, latarenki, wazony.... i takie tam różne... Wzdycham do nich nieustannie Uwielbiam takie klimaty Ostatnio odkryłam w piwnicy duży ocynkowany gar, kiedyś chyba wykorzystywany do pasteryzowania słojów
Robisz otwory w tych naczyniach?
Czytam, że sasanki w tym roku marne. A myślałam, że tylko u mnie