Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hiacynty - Hyacinthus 15:04, 22 kwi 2020

Do góry
Pszczelarnia 15:01, 22 kwi 2020

Do góry
Zana napisał(a)
Cieszę się wiosną w Pszczelarni

Tej wiosny słońca nie brakuje, marzę o rzęsistym deszczu.

Pszczelarnia 14:59, 22 kwi 2020

Do góry
anka_ napisał(a)
Ewo co ile masz tutaj posadzone buki?

Aniu, co 30-35-37-40 różnie, na oko.
Do raju daleko - u Ewy 14:53, 22 kwi 2020

Do góry
Do raju daleko - u Ewy 14:52, 22 kwi 2020

Do góry
Zrobiłam z bliska zdjęcia

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:42, 22 kwi 2020

Do góry
greglis napisał(a)
Piękna wiosna u ciebie, dawno nie widziałam tylu kwiatów o tej porze, no chyba że u Danusi ))))

Kasiu nawet nie wiesz jak mnie rozbawiłaś tym porównaniem ale jest mi miło, dziękuję.
Fajnie, że znowu się pokazałaś i z tak wypieszczonym ogrodem

Do raju daleko - u Ewy 14:38, 22 kwi 2020

Do góry
Zdjęcie róży na pniu do konsultacji z Ewą

To będzie zaczarowany ogród 14:38, 22 kwi 2020

Do góry
greglis napisał(a)
Jestem w szoku jak zobaczyłam jak dawno mnie tu nie było ale ostatnie lata mignęły tak szybko... ogród przestał być nowością a stał się obowiązkiem i chyba trochę spowszechniał. Ale jak zobaczyłam pierwsze zdjęcia ... to już 10 lat minęło od jego założenia , spoważniał, zarósł i nadal cudnie w nim się odpoczywa. W tym roku obiecuję poprawę i jak tylko coś zacznie w nim się dziać będę dzielić się zdjęciami. Na razie zostawiam kilka z wcześniejszych lat.

Kasiu ja też jestem w szoku
Po wczorajszej wizycie zaczęłam szukać twojego wątku, stąd ten szok również u mnie
Masz pięknie aż oczy się śmieją do tych kolorków.
pozdrowionka
Hiacynty - Hyacinthus 14:36, 22 kwi 2020

Do góry
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:36, 22 kwi 2020

Do góry
Witam,

Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć co mogę zrobić z załączonym trawnikiem. Trawa została założona z rolki rok temu przez developera. Ziemia jest dość gliniasta "UK"
W tym roku została wygrabiona jak jest sucho jest podlewana i raz dostała już nawóz lecz nadal jest sporo żółtej trawy z która nie mogę nic zrobić. Trawa wydaje się być bardzo gęsta.

Kosiarka jest roczna i nóż był ostrzony przed pierwszym koszeniem.

Wszelkie rady będą mile widziane.

System automatycznego nawadniania 14:33, 22 kwi 2020

Do góry
Witam wszystkich

Po 2-3 latach zastanawiania zaczynam prace nad nawodnieniem ogrodu/trawnika.

Obecnie na ogród mam wyprowadzone przyłącze wodne rurą PEX20, na której jest zainstalowany podlicznik / wodomierz DN15 o wydajności 1,5m3/s -> 25 l/min. W godzinach porannych z tego przyłącza z kranu potwierdza się ta wydajność.
Przyłącze główne to wodomierz G1 o Q=4m3/h, a podlicznik połącozny jest z nim rurą PEX20 o długości 5-8m.
Ciśnienei wodociągowe, myślę że ok 3,5bar

W razie gdyby okazało się to za mało (ale wątpie) to mam 2 plany awaryjne:
1) wymiana podlicznika na mocniejszy np na DN20 o 4m3/s
2) wymiana podlicznika na mocniejszy i wymiana rur na np. PE32
(instalacje mam na suficie w piwnicy więc to nie duży problem, a raczej koszty)

Schemat instalacji:
Do kolektora elektrozaworów zrobie podejście z PEX20 (chyba nie ma sensu na tym krótkim odcinku 5m powiększać DN rury). A od elektorzaworów sekcje będą już rurą PE25

Zasięg dobrany wg najniższych ciśnień wg katalogu

- sekcja niebieska - 3x spryskiwacz RainBird 1804 z dyszami HE-VAN co daje 0,58m3/h -> ok.10 l/min
- sekcja czerwona - 3x spryskiwacz RainBird 1804 z dyszami HE-VAN co daje 0,75m3/h -> ok.12,5 l/min
- sekcja zielona - 3x spryskiwacz RainBird 1804 z dyszami HE-VAN co daje 0,50m3/h -> ok.8,5 l/min
- sekcja fioletowa - 3x spryskiwacz rotacyjny RainBird 5004 z dyszami 1,5 i 2,0LA co daje 0,89m3/h -> ok.15l/min

Moje pytania:
pyt 1) Czy elektrozawory Rainbird DV 1" mogą działać w pionie - nie widze przeciwwskazań ale wole zapytać (nie chce robić studzienki na dworze, tylko na ścianie wewnątrz piwnicy)
pyt 2) czy przy zasilaniu 24-25l/min max obciążenie sekcji 15l/min jest OK ? wydaje mi się że taki zapas jest wystarczający aby utrzymać odpowiednie ciśnienie
pyt 3) dotyczy troche pyt 2), boję się jednak że pobór może być za mały (na sekcjach z dyszami HE-VAN) i ciśnienie będzie oscylowało w okolicach 3bar, co dla dysz HE-VAN może być za duże. Czym to się może objawiać? Ewentualnie mogę zainstalować jakiś regulowany reduktor ciśnienia przed kolektorem z nastawą na 2bary co będzie idealne dla wszystkich zraszaczy.
pyt 4) czy jest jakaś wyższośc sterowników RainBord nad Hunter, po za ceną +ok.100zł (planuje zakup 6 sekcyjnego na ewentualny rozwój, typu podlewanie pergoli itp)
Problemy z tujami 14:23, 22 kwi 2020

Do góry
Zdjęcia moich drzewek
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 14:13, 22 kwi 2020

Do góry
Kamień i żwirek, oraz dodanie kwietnych rabat
Ogród z plażą 13:38, 22 kwi 2020

Do góry
Albo jeszcze taki zawijas, bo te drzewa w trawniku to chyba głupi pomysł.

Jak feniks z popiołów 13:34, 22 kwi 2020

Do góry
Haniu - fotka grabika dla Ciebie

To ten szczypiorek w lewym górnym rogu.
A poza tym zastanawiam się jak efektywniej gospodarować wodą i jesienią wykoncypowałam sobie takie coś:
wsadziłam kilka tawuł do zużytych wiader po farbie,
wiadra mają obcięte dna
może ograniczenie swobody rozrostu korzeni wszerz spowoduje, że tawuła korzenić będzie się wgłąb;
głębiej jest szansa na więcej wilgoci w glebie?
podlewając roślinę woda nie ucieka na boki tylko ukierunkowana jest wgłąb "wiaderkowej studzienki".
Wygląda to mniej więcej tak:

Eksperyment przeprowadzam na żywym organizmie od jesieni. Zobaczę jak na takie rozwiązanie zareagują testowane tawuły. W poprzednich latach, w okresach suszy zasychały im listki. Jak będzie podczas tegorocznego lata, zobaczymy.

A wytłoczki po jajkach potraktowałam jako biodegradowalne doniczki do wysiewu nasion kosmosu.

Teraz jeszcze tylko podlać i może jakąś szybkę ustawić na górze, by wilgotność zwiększyć.
Pażywiom, uwidim jak mawiali starożytni bracia Rosjanie .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:33, 22 kwi 2020

Do góry
Asia, Tar - ja na szczęście nie mam problemu z olejkami eterycznymi perowskiej a pachnie bardzo miło . Ona podobno nie lubi przesadzania. A ta moja rosła w piachu więc przy wykopywaniu w zasadzie wyjęłam ją z gołym korzeniem... ale nic, zobaczymy.

Ajka - odetchnęłam z ulgą

Asia - rzeczywiście mam tego miskanta, bardzo go lubię . Powinnam go w tym roku podzielić ale nie mam czasu. Rośnie bardzo szybko w sensie powiększania karpy. To chyba jego trzeci sezon u mnie, sadzony jako kilka żdziebełek o wysokości 15cm, obecnie karpa ma ponad 30cm średnicy. Z kwiatami ma jakieś 130-150cm. Nie wiem jakiej wielkości masz różę ale on ma tę przewagę nad rozplenicą, że szybciej startuje .
Stan obecny:

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 13:25, 22 kwi 2020

Do góry
Trwają prace......
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:18, 22 kwi 2020

Do góry
wiklasia napisał(a)
Ja eksperymentalnie część tawuł posadziłam do wiader bez dna po farbie. Zrobiłam to z kilku powodów. Jako sąsiedztwo do tawuł wybrałam ekspansywną trawę red baron. Trawa ma rosnąć swobodnie, ale nie włazić mi w tawuły. Po drugie chciałam sprowokować tawuły do głębszego korzenienia się i stąd ograniczam im rozrost korzeni na boki. No i jak podlewam tawuły to chcę, by woda nie rozlewała się na boki tylko konkretnie była ukierunkowana pod konkretną roślinę.

Eksperyment rozpoczęłam jesienią. Ten rok daję sobie na obserwację.
A sprowokowało mnie do tego obsychanie końcówek liści tawuł w poprzednich latach z powodu niewystarczającego nawodnienia. Bo ja to raczej z tych oszczędnie gospodarujących wodą.
Właśnie chciałam Cię podpytać o te naziemne zbiorniki do gromadzenia deszczówki. Sprawdziły się przy zeszłorocznych opadach? Napełniały się szybko podczas powiedzmy normalnego jednodniowego opadu?
Bo u mnie zbiornik podziemny na deszczówkę okazał się jednak niewystarczający na potrzeby i zastanawiam się nad zastosowaniem dodatkowych rozwiązań.

Świetny pomysł! Tawuły u mnie też bidują w te upalne lata... Co do Red Baronów okopałam je i wsadziłam dechę gruba OSB i na razie trzymają się w ryzach, tam gdzie mi się nie chciało panoszą się niemiłosiernie.
Myślisz, że jest sens wykopać teraz tawuły i wsadzić do tych wiader? nieodchorują?

Co do zbiorników naziemnych, mam uch sztuk 7, każdy po 210 l, napełniają się szybko podczas mocnego deszczu trwającego nawet godzinę, przydałyby się jeszcze dodatkowo zbiornik podziemny gromadzący wodę na zapas. Te ozdobne zbiorniki używam do napełniania konewek i podlewania małych rabat wyspowych, do których nie chce mi się rozwijać całego węża i majdanu do podlewania plus do roślin doniczkowych w domu i na zewnątrz. To był świetny pomysł, żeby skorzystać z miejskiego programu dofinansowania i je kupić!
W kamiennym kręgu od początku 13:09, 22 kwi 2020

Do góry
Żagwinowy dzban. Nie mogę sobie poradzić z kotami sąsiada, gdyż uznały, że miejsce na ich kuwetę

chyba zmienię na niebieski żagwin, by pasował do błękitnych szafirków.

Miłego dnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies